-->

Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2016

Δεν προβλέπονται φυσικοθεραπευτές στις προσλήψεις για τις ΜΕΘ!

Την έντονη αντίδραση των φυσικοθεραπευτών έχει προκαλέσει η προκήρυξη για πρόσληψη προσωπικού με στόχο τη στελέχωση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Σε επιστολή που απέστειλε ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών στο υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, επισημαίνει την απουσία θέσεων φυσικοθεραπευτών στη συγκεκριμένη προκήρυξη και ζητά την άμεση διόρθωσή της, ώστε η παροχή φροντίδας υγείας προς τους ασθενείς να είναι ολοκληρωμένη.

Όπως είναι ήδη γνωστό, το υπουργείο Υγείας ενέκρινε την διαδικασία πρόσληψης 400 νοσηλευτών και 100 γιατρών που θα στελεχώσουν τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, με διετείς συμβάσεις. Στόχος της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου είναι η ενεργοποίηση 120 - 130 κλινών.

Ο ΠΣΦ επικροτεί την παραπάνω εξέλιξη ωστόσο στην επιστολή του επισημαίνει ότι «από το παραπάνω εγχείρημα του Υπουργείου Υγείας, απουσιάζει η παρουσία φυσικοθεραπευτών, μιας ειδικότητας και μιας μορφής συντηρητικής θεραπείας, αναγκαίας και αναντικατάστατης, για τη βελτίωση της κλινικής εικόνας των παραπάνω ασθενών. Είναι διεθνώς αποδεκτό ότι για να λειτουργήσουν αποτελεσματικά και με ασφάλεια οι ΜΕΘ χρειάζονται την παρουσία φυσικοθεραπευτών».

Οι φυσικοθεραπευτές ζητούν την άμεση παρέμβαση του υπουργού Υγείας  ώστε να πλαισιωθεί η προκήρυξη και με την ειδικότητα της φυσικοθεραπείας, ώστε η παροχή προς τους ασθενείς να είναι ολοκληρωμένη. Συγκεκριμένα, ζητούν να προκηρυχθούν εικοσιπέντε θέσεις φυσικοθεραπευτών, διάρκειας δυο ετών.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα ελάχιστα αποδεκτά πρωτόκολλα στελέχωσης και ασφαλούς λειτουργίας των ΜΕΘ, που έχει εκδώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση Ιατρικής της Εντατικής Θεραπείας (ESICM), είναι αναγκαία η αναλογία ενός φυσικοθεραπευτή ανά πέντε κλίνες ΜΕΘ.

Μαίρη Μπιμπή (IN.GR)

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.