-->

Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2017

ΣΧΕΔΙΑΖΟΝΤΑΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ 2018

Τι αλλάζει στην καθημερινότητα των ασθενών στα νοσοκομεία το 2018! Οι τέσσερις μεγάλες αλλαγές...

είναι  ο αισιόδοξος τίτλος άρθρου του health report. Το αναρτούμε, καθώς αφορά αλλαγές που θα επιχειρηθούν άμεσα και θα μας επηρεάσουν όλους. Έχουμε όμως παρατηρήσεις:  Μπορεί να  διευκολυνθεί η πρόσβαση των ασθενών στο σύστημα υγείας, να μειωθεί επιτέλους η απίστευτη ταλαιπωρία, να γίνουν σεβαστά τα ατομικά δικαιώματα ΜΟΝΟ με κανονισμούς και γραφειοκρατικές διαδικασίες;
Δηλαδή όση καλή πρόθεση, όσα γραφεία δικαιωμάτων και αν στηθούν, αν δεν προσληφθούν γιατροί, στα επείγοντα θα συνεχίσει να βασανίζεται ο κόσμος. Αν δεν έχει η κλινική πχ σεντόνια, ο άρρωστος δεν θα έχει αξιοπρέπεια ούτε στα βασικά, για να μη μιλήσουμε για τα φάρμακα που φέρνει απ' το σπίτι του...Τα ίδια πάνω - κάτω δεν  ισχύουν για τα ιατρικά λάθη και για το φακελάκι; Στις ίδιες συνθήκες ανισοτιμίας και εμπορευματοποίησης δεν οφείλονται; Το ίδιο το σύστημα δεν είναι που θεωρεί τους ασθενείς "καταναλωτές υπηρεσιών υγείας" και επιβάλλει "συμμετοχή" και χαράτσι σε φάρμακα, εξετάσεις κλπ; Δεν αποδέχεται δηλαδή πως ο άρρωστος πρέπει να πληρώνει από την τσέπη του; Είναι άμοιρο το κράτος και η πολιτεία για το "μπαξίσι";
Γι' αυτό λέμε πως το δικαίωμα σε ίση - πλήρη και δωρεάν περίθαλψη δεν μπορεί να εξασφαλιστεί με "κανονιστικές" διατάξεις. Δεν είναι τεχνικό αλλά ουσιαστικό ζήτημα και κυρίως δεν είναι τόσο ζήτημα προθέσεων. Κοινώς δημιουργείς πρώτα τους υλικούς όρους και μετά συζητάμε για τις αντιλήψεις! Ή λοιπόν θα απαιτήσουμε την περίθαλψη που δικαιούμαστε ή θα αερολογούμε για "καλές πρακτικές" - που τελευταία είναι της μόδας...  Αυτά ως πρόλογο για το άρθρο που ακολουθεί!

Μια ομπρέλα προστασίας για τους ασθενείς που προσέρχονται στα δημόσια νοσοκομεία, επιχειρεί να απλώσει το υπουργείο Υγείας.

 Οι αλλαγές που θα επέλθουν βέβαια στο ΕΣΥ το 2018, δε σχετίζονται άμεσα με την ενίσχυση του προσωπικού, αλλά αναμένεται να βελτιώσουν το σύστημα προστασίας των ασθενών. Τα τέσσερα σημεία που αλλάζουν στο ΕΣΥ με το νέο έτος.

 1.Γραφεία Προστασίας των Ασθενών
 2.Ειδικό Γραφείο Ιατρικών Λαθών
 3.Εξυπηρέτηση εξπρές για τα επείγοντα!
 4.Νοσοκομεία με ηλεκτρονικούς φακέλους

 1.Γραφεία Προστασίας των Ασθενών


Μέσα στο 2018 αναμένεται να λειτουργήσουν πλήρως γραφεία υπεράσπισης των δικαιωμάτων των ασθενών στα δημόσια νοσοκομεία για να διεκδικούν οι ασθενείς την αξιοπρεπή φροντίδα τους, χωρίς συναλλαγές. Πρόκειται για άλλη μία προσπάθεια του υπουργείου υγείας να καταπολεμήσει εκτός των άλλων το φαινόμενο με τα φακελάκια.
Βέβαια μέσα από τα γραφεία αυτά σχεδιάζεται και η βελτίωση της επικοινωνίας των ασθενών με το σύστημα. Να σημειωθεί ότι αντίστοιχα γραφεία ασθενών και παραπόνων είχε επιχειρηθεί να συσταθούν και πριν από περίπου 15 χρόνια επί υπουργίας Αλέκου Παπαδόπουλου, αλλά η προσπάθεια ναυάγησε καθώς οι ασθενείς κυρίως από φόβο δεν κατήγγειλαν τους επίορκους γιατρούς.

 2.Ειδικό Γραφείο Ιατρικών Λαθών

Ένα νέο σύστημα ανίχνευσης, καταγραφής και ανάλυσης του ιατρικού λάθους, αναμένεται να δημιουργηθεί το 2018 εντός του ΕΣΥ. Στόχος θα είναι όχι να αναζητηθούν ευθύνες αλλά για να δημιουργηθούν δικλείδες ασφαλείας και μηχανισμοί αποτροπής των λαθών. Στο πλαίσιο αυτό το Υπουργείο Υγείας επεξεργάζεται την πρόταση θεσμοθέτησης ενός μηχανισμού προδικαστικού ελέγχου των καταγγελιών για ιατρικό λάθος από ένα ειδικό σώμα εμπειρογνωμόνων, περιορίζοντας έτσι τη «βιομηχανία» μηνύσεων και διεκδίκησης αποζημιώσεων από γιατρούς ή από το Σύστημα Υγείας, που αρχίζει να παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και στη χώρα μας.  

3.Εξυπηρέτηση εξπρές για τα επείγοντα! 

 Με το νέο έτος τα νοσοκομεία, τουλάχιστον τα μεγάλα, θα υποδέχονται τα περιστατικά που χρειάζονται άμεση αντιμετώπιση στα αυτόνομα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ). Τα ΤΕΠ θα λειτουργούν αυτοτελώς προκειμένου τα επείγοντα περιστατικά να μην καθυστερούν και να παρέχεται άμεσα η φροντίδα στους πάσχοντες.  

4.Νοσοκομεία με ηλεκτρονικούς φακέλους

 Κάθε ασφαλισμένος με τη δική του σελίδα στο διαδίκτυο. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr η ΗΔΙΚΑ σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας ετοιμάζουν πυρετωδώς όλα τα δεδομένα που θα περιλαμβάνει η σελίδα του πολίτη αλλά και ο ιατρικός φάκελος του ασθενούς, ώστε το νέο αυτό εγχείρημα να τεθεί σε ισχύ τη νέα χρονιά. Εξάλλου πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας του υπ. Υγείας είναι μαζί με την λειτουργία των ΤΟΜΥ ο κάθε ασφαλισμένος να έχει στη διάθεσή του μια δική του σελίδα με πρόσβαση σε προσωπικά ιατρικά και φαρμακευτικά δεδομένα που θα προκύπτουν και από τις επισκέψεις τους στα νοσοκομεία. Συγκεκριμένα κάθε ασφαλισμένος θα έχει πρόσβαση στον δικό του ιατρικό φάκελο που θα περιέχεται στη «σελίδα του Πολίτη». Με κωδικό που θα του αποστέλλεται θα μπορεί να βλέπει τον ιατρικό του φάκελο με όλα τα δεδομένα του. Αξιοσημείωτο είναι ότι ο ίδιος ο ασφαλισμένος θα ορίζει ποιος έχει πρόσβαση και ποιος όχι στον δικό του ιατρικό φάκελο. Θα μπορεί να βλέπει ποιος μπήκε στο σύστημα και διάβασε το φάκελό του, ενώ ο ίδιος θα είναι που θα ορίζει τον τρόπο ειδοποίησης του είτε μέσω μηνύματος στο κινητό είτε μέσω mail κλπ. Στην προσωπική σελίδα του κάθε ασφαλισμένου θα καταγράφονται τα φάρμακα που έχει πάρει, οι νοσηλείες αλλά και οι εξετάσεις που έχει κάνει ώστε να διευκολύνεται στη συνέχεια η όποια θεραπεία χρειαστεί, αφού θα υπάρχει πλήρες ιατρικό ιστορικό.

 Δήμητρα Ευθυμιάδου 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.