-->

Πέμπτη 1 Μαρτίου 2018

Η απόλυση εγκύων προστέθηκε στο «ευρωπαϊκό κεκτημένο»

 [...Η απόλυση της εγκύου, στο πλαίσιο των ομαδικών απολύσεων που έκανε η τράπεζα, ήταν νόμιμη και δικαιολογημένη μέσω χαμηλής βαθμολογίας στην αξιολόγηση της εργαζόμενης.]
(Μιλάμε για απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου...της Ενωμένης  Ευρώπης της οποίας είμαστε υπερήφανα μέλη! - εξ' άλλου πόσο μακριά μας νομίζετε ότι είναι η Ισπανία;)

Ακόμα ένα σοβαρό πλήγμα στα εργασιακά δικαιώματα των γυναικών έρχεται να προστεθεί μετά την απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το Δικαστήριο έκρινε πως επιτρέπεται η απόλυση εγκύων στο πλαίσιο ομαδικών απολύσεων, αρκεί ο εργοδότης να γνωστοποιήσει στην εργαζόμενη τους λόγους που δικαιολογούν την απόλυση. Αφορμή για αυτήν την απόφαση ήταν η απόλυση μιας εργαζόμενης εγκύου στο πλαίσιο ομαδικών απολύσεων από την τράπεζα Bankia της Ισπανίας.
Μετά από προσφυγή του Tribunal Superior de Justicia de Cataluña (Ανώτερο Δικαστήριο της Καταλονίας), το ευρωδικαστήριο κλήθηκε να «ερμηνεύσει» (δηλαδή να περιορίσει) την απαγόρευση απόλυσης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, που προβλέπεται στην οδηγία 92/85 για την υγεία και την ασφάλεια των εγκύων, στο πλαίσιο διαδικασίας ομαδικών απολύσεων κατά την έννοια της οδηγίας 98/59 για τις ομαδικές απολύσεις.
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δεν εξέπληξε κανέναν και αποφάσισε υπέρ της εργοδοσίας της τράπεζας. Έκρινε πως η απόλυση της εγκύου, στο πλαίσιο των ομαδικών απολύσεων που έκανε η τράπεζα, ήταν νόμιμη και δικαιολογημένη μέσω χαμηλής βαθμολογίας στην αξιολόγηση της εργαζόμενης. Ομαδικές απολύσεις, συνεχείς αξιολογήσεις, τσάκισμα μισθών και εξοντωτικοί ρυθμοί δουλειάς νομιμοποιούνται πλήρως από την ΕΕ για χάρη των εργοδοτών και του κεφαλαίου. Η απόφαση αυτή είναι κομμάτι της ολομέτωπης επίθεσης στα δικαιώματα όλων των εργαζομένων, που -όσο δεν βρίσκει αντίσταση- δεν διστάζει να χτυπήσει μέχρι και τη μητρότητα, ακόμα κι αν στραπατσάρεται το «κοινωνικό» προσωπείο που επιδιώκει η ΕΕ να παρουσιάζει.
Προσθέτει δε ένα ακόμα μέσο καταπίεσης των εργαζόμενων γυναικών, που έτσι κι αλλιώς αντιμετωπίζουν πιο έντονα τα προβλήματα της ανεργίας, της ελαστικής εργασίας, των μισθών πείνας και όλα τα άλλα που αποτελούν κεντρικές πολιτικές κατευθύνσεις της ΕΕ.
Η «ισότητα των φύλων» για τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς σημαίνει «δικαίωμα» στις απολύσεις για όλους. Μόνο η οργανωμένη πάλη και ο συλλογικός αγώνας μπορεί να βάλει φραγμό στην επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων. Χωρίς αυταπάτες ούτε για τα χαρακτηριστικά και την προοπτική της «πολιτισμένης» ΕΕ ούτε για όσους τα προπαγανδίζουν.

Από: taxikiporeia.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.