-->

Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013

Πόσο κοστίζει μία ανθρώπινη ζωή;

Εκπρόσωποι ασθενών προς υπουργείο Υγείας: Πόσο κοστίζει μία ανθρώπινη ζωή;
(Ή τι σημαίνει η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης...για την οποία είναι υπερήφανος ο υπουργός Υγείας)


Από Χριστίνα Χατζηπαλαμουτζή

Εξάπλωση μεταδοτικών ασθενειών, εξαφάνιση φαρμάκων για τον καρκίνο από νοσοκομεία και φαρμακεία θα φέρει η περαιτέρω μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης.

Τα παραπάνω υποστήριξαν οι εκπρόσωποι των συλλόγων ασθενών σε σχετική εκδήλωση που διοργανώθηκε από κοινού με ιατρικούς φορείς και εκπρόσωπους της εφοδιαστικής αλυσίδας φαρμάκου την Πέμπτη 14 Νοεμβρίου που είχε το κεντρικό μήνυμα « Στηρίξτε τη φαρμακευτική περίθαλψη για τους Έλληνες ασθενείς».

«Η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης θα οδηγήσει σε περαιτέρω εξάπλωση μεταδοτικών ασθενειών όπως ηπατίτιδα Β, C, και HIV. Τα υπάρχοντα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς στην πρόσβασή τους στα νέα και πιο αποτελεσματικά θεραπευτικά σχήματα θα επιδεινωθούν κι αυτό θα οδηγήσει στην αύξηση της νοσηρότητας, στην μείωση της ποιότητας της εργασίας και σε απολύσεις ενώ θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τα ασφαλιστικά ταμεία.» επισήμανε ο Γιώργος Καλαμίτσης:  Πρόεδρος του Συλλόγου Ασθενών Ήπατος Προμηθέας


Η κ. Ζωή Γραμματόγλου Πρόεδρος του Κ.Ε.Φ.Ι. είπε χαρακτηριστικά «Εγώ ένα πράγμα έχω καταλάβει, ότι όλα είναι θέμα κόστους. Με τη μείωση τη φαρμακευτικής δαπάνης οι ασθενείς δεν θα βρίσκουν το φάρμακό τους και θα αναγκάζονται να ψάχνουν μόνοι τους για να το βρουν. Και το μεγάλο πρόβλημα είναι με τους ανασφάλιστους ασθενείς. Δεν μπορεί να είσαι άρρωστος με καρκίνο και να μην μπορείς να βρεις τα φάρμακά σου και το Υπουργείο το μόνο που κάνει είναι να κατεβάζει το κόστος της φαρμακευτικής περίθαλψης.»

Τα 4 τελευταία χρόνια η φαρμακευτικής δαπάνη στη χώρα μας έπεσε από τα 5,3 δις ευρώ το 2009 στα 2,3δις ευρώ για το2013 μειώθηκε δηλ. κατά 55% , μαζί με την γενικότερη οικονομική και κοινωνική κρίση στην Ελλάδα του μνημονίου , διεθνής και εγχώριες έρευνες που παρουσιάστηκαν στην συνέντευξη τύπου αποδεικνύουν ότι η κατάσταση της Δημόσιας Υγείας στην Ελλάδα έχει επιδεινωθεί τραγικά :

1. Ένας στους τρεις Έλληνες ασθενείς αναγκάζεται να διαφοροποιήσει τη θεραπεία του, αραιώνοντας τη συχνότητα λήψης φαρμάκου, ώστε να διαρκέσει περισσότερο, λόγω οικονομικής αδυναμίας να αγοράζει φάρμακα.
2. Το 60% των χρονίως πασχόντων αντιμετωπίζουν οικονομικούς περιορισμούς ή λίστες αναμονής στην πρόσβασή τους σε υπηρεσίες Υγείας.
3. Οι χρονίως πάσχοντες έχουν μειώσει κατά 30% τις επισκέψεις τους σε υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, κατά την τριετία 2011 – 2013.
4. Το επίπεδο της αυτοεκτίμησης της υγείας των χρονίως πασχόντων έχει μειωθεί κατά 60% από το 2012.
5 . Οι χρονίως πάσχοντες έχουν μειώσει κατά 50% τις δαπάνες τους για πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, κατά την τριετία 2011 – 2013.
6. Σε σχέση με το 2011, είχαμε αύξηση 50% στην κλινική μείζονα κατάθλιψη λόγω της εντεινόμενης οικονομικής κρίσης (12,3% έναντι 8,2%). Μάλιστα, αξίζει να αναφερθεί ότι το αντίστοιχο ποσοστό το 2008, δηλαδή, πριν την κρίση ήταν μόλις 3,3% και το 2009 6,8%.
7. Σε ορίζοντα δεκαετίας αναμένεται ότι θα μειωθεί το προσδόκιμο επιβίωσης των Ελλήνων κατά περίπου 3 χρόνια, ως αποτέλεσμα της επιδείνωσης της ποιότητας ζωής τους.
8. Για πρώτη φορά μετά το 1950 καταγράφεται αύξηση της βρεφικής θνησιμότητας στη χώρα μας! Από το 2008, όπου Ελλάδα άρχισε να μπαίνει στην κρίση, η βρεφική θνησιμότητα ανέβηκε από 3,31 (γεννήσεις νεκρών ανά 1.000 παιδιά ηλικίας ως ενός έτους) σε 4,28 το 2009, 4,36 το 2010 και 4,01 το 2011.

Σύμφωνα με τους ιατρικούς και φαρμακευτικούς φορείς και τους εκπροσώπους της φαρμακοβιομηχανίας αλλά κα τους ίδιους τους ασθενείς η φαρμακευτική δαπάνη στο όριο των 2,25 δις €, αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για τους Έλληνες ασθενείς. Η μείωση όμως που συζητάνε τρόικα και υπουργείο υγείας για το 2014 θα είναι ίσως και κάτω από 2 δις ευρώ.
Εύλογα λοιπόν η κ. Γραμματόγλου θέτει το ερώτημα προς κυβέρνηση, τρόικα και  υπουργείο υγείας « πόσο κοστίζει μια ανθρώπινη ζωή, το έχουν σκεφτεί;»

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.