-->

Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

Επισφάλεια για ασθενείς και εργαζομένους στο"Λαϊκό"

Επισφάλεια για ασθενείς και εργαζομένους στο"Λαϊκό"




Λόγω έλειψης προσωπικού παραβιάζονται βασικοί κανόνες ασφαλούς λειτουργίας του νοσοκομείου μας όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του ο Σύλλογος Εργαζομένων του "Λαϊκού",που θα μπορούσε να καταστούν επικίνδυνες για την υγεία και την ασφάλεια τόσο των ασθενών, όσο και των εργαζομένων.
Ολόκληρη η ανακοίνωση:

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΛΑΪΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΑΘΗΝΑΣ 
ΑΓ. ΘΩΜΑ 17- ΓΟΥΔΗ ΤΗΛ:2132061185 
Αθήνα, 12/11/2013  

ΠΡΟΣ: τη ΔΙΟΙΚΗΣΗ του ΓΝΑ ΛΑΪΚΟ

ΘΕΜΑ: Έλλειψη προσωπικού στο Νοσοκομείο και καταστρατήγηση των κανόνων ασφαλούς αντιμετώπισης και νοσηλείας των ασθενών

Στο Νοσοκομείο μας, λόγω της τραγικής έλλειψης προσωπικού, έχει επιβληθείκαθεστώς επισφαλούς λειτουργίας για ασθενείς και εργαζόμενους.
Ενδεικτικά, αναφέρουμε ότι την τελευταία τριετία έχουν αποχωρήσει πάνω από 180 εργαζόμενοι.
Όσον αφορά την επόμενη χρονιά, η τάση των αποχωρήσεων - συνταξιοδοτήσεων είναι αυξητική και θα ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.
Τα αποτελέσματα αυτής της κατάστασης είναι ιδιαίτερα εμφανή σε κλάδους όπως των τραυματιοφορέων, των βοηθών θαλάμου, των εργατών αλλά και στον νοσηλευτικό κλάδο και όχι μόνο. Μόνιμες είναι πλέον οι εικόνες των συνοδών να μεταφέρουν τους ασθενείς τους, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την ασφάλεια των ασθενών. Μόνιμες είναι πλέον και οι εικόνες με τον τραυματιοφορέα να μεταφέρει μόνος του υπέρβαρους, καταγματίες, χειρουργημένους κ.τ.λ. με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τον εργαζόμενο και για τον ασθενή. Η διακίνηση των περιστατικών είναι αδύνατον να είναι έγκαιρη. Η κάλυψη της νυχτερινής βάρδιας της γενικής εφημερίας γίνεται πολλές φορές από τρείς (3) μόνον τραυματιοφορείς! Οι προδιαγραφές ασφαλούς νοσηλείας και λειτουργίας των νοσηλευτικών τμημάτων μετά βίας κατορθώνεται να τηρούνται και αυτό χάρη στην υπερπροσπάθεια του προσωπικού. Συστηματικά, προκειμένου να λειτουργήσουν τμήματα και μονάδες που αντιμετωπίζουν εντονότατο πρόβλημα έλλειψης προσωπικού, φτάνουμε στην καταστρατήγηση των προδιαγραφών αυτών π.χ. μία (1) Νοσηλεύτρια για 45 ασθενείς! Η παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας όσον αφορά την ανάπαυση ανάμεσα σε δύο βάρδιες έχει γίνει καθεστώς.
Επίσης η έλλειψη προσωπικού στερεί από τους ασθενείς δύο (2) χειρουργικά τραπέζια τα οποία παραμένουν κλειστά. Στερεί επίσης κρεβάτια από τη Μ.Ε.Θ., όπου από τα δεκαεφτά (17) κρεβάτια (βάσει της αναλογίας 3%) λειτουργούν μόνο τα εννέα (9). Γιατί παραβιάζεται αυτή η αναλογία;
Άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα, η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού:
Η λειτουργία των Μ.Τ.Ν. καθορίζεται από το υπ` αρ. Α2γ/288ΥΑ(ΦΕΚ 107/8-3-1987, τεύχος Β) στο οποίο αναφέρεται ρητά πως ένας (1) Νοσηλευτής πρέπει να έχει υπό την παρακολούθησή του τρία (3) λειτουργούντα μηχανήματα. Καθώς επίσης και ο Νοσηλευτής που αναλαμβάνει ασθενή με θετικό αυστραλιανό αντιγόνο (ηπατίτιδα Β) στην ειδικά διαμορφωμένη μονάδα (κίτρινη μονάδα) απαγορεύεται να νοσηλεύει συγχρόνως και άλλους ασθενείς εκτός κίτρινης μονάδας.
Η παραπάνω νομοθεσία παραβιάζεται συστηματικά, καθώς κάθε νοσηλευτής-τρια αναλαμβάνει συγχρόνως 4 και 5 λειτουργούντα μηχανήματα ή την ταυτόχρονη παρακολούθηση ασθενών με θετικό και αρνητικό αυστραλιανό αντιγόνο.
Οι συνέπειες από τις παραβιάσεις αυτές μπορεί να καταστούν επικίνδυνες τόσο για την υγεία και την ασφάλεια των ασθενών, όσο και των εργαζομένων.Επιπρόσθετα, ο εργαζόμενος σε μια τέτοια περίπτωση θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ακόμα και πειθαρχικές ή ποινικές ευθύνες.
Καλούμε κάθε θεσμικό παράγοντα του Νοσοκομείου, καλούμε την Διοίκηση, καθώς και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, να αναλογιστούν τις ευθύνες τους και να πάρουν μέτρα ώστε να μη βρεθούμε μπροστά σε δυσάρεστες καταστάσεις, είτε για ασθενή είτε για εργαζόμενο, σε οποιοδήποτε τμήμα ή χώρο του Νοσοκομείου.

Κοινοποίηση: 
* Διευθύντρια Νοσηλευτικής Υπηρεσίας 
* ΠΟΕΔΗΝ 
* Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας 
* Επιστημονικό Συμβούλιο

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ 
Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ                              Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
             ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΚΡΗΣ                ΤΑΣΟΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

Αναδημοσίευση: Νεά Πορεία Σισμανογλείου

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.