-->

Τετάρτη, 1 Απριλίου 2015

Ξανθός: Τουλάχιστον 20.000 τα λειτουργικά κενά στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας

Σημ. Αναρτούμε την είδηση, σύμφωνα με την οποία ...έρχονται λίγες προσλήψεις που είχαν αποφασίσει οι προηγούμενοι και τέλος! 
Τίποτα καινούργιο δεν λέει ο αν. Υπουργός. Μάλιστα  ορισμένα έχουν ξεχαστεί τελείως ή έχουν "κρυφτεί" πίσω από την "ομάδα εργασίας". Αν λάβουμε δε υπόψη την σχετική ανακοίνωση της "επαναστατημένης" ΠΟΕΔΗΝ που περιγράφει τη συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας, ανάμεσα στα άλλα:
Τα κλειστά Νοσοκομεία θα παραμείνουν κλειστά, τα διασυνδεόμενα θα παραμείνουν έτσι (φαίνεται είναι ευχαριστημένος ο Υπουργός από τη λειτουργία τους). Προσλήψεις: Λίγα πράγματα, αλλά αντίθετα απ' ότι μας είχε πει ο κος Ξανθός <<Δεν μπορούμε να δεσμευτούμε ότι θα επισπεύσουμε τις διαδικασίες πρόσληψης του ΑΣΕΠ. Δεν γνωρίζω εάν προσληφθούν έως τέλους του έτους>> και ακόμα χειρότερα: <<Σκεπτόμαστε να εφαρμόσουμε την επέκταση του θεσμού των εκπαιδευομένων με παροχή εργασίας (Νοσηλευτικές ειδικότητες).>> 
Επίσης: Οι εργολάβοι θα παραμείνουν στα Νοσοκομεία, η ΕΣΑΝ θα λειτουργήσει πιλοτικά, για Βαρέα & ανθυγιεινά καμία συζήτηση, κλπ, κλπ.

Μετά απ' όλα αυτά, τι να παρατηρήσει κανείς; Αυθόρμητα έρχεται στο νου η φράση του βασανισμένου Καραγκιόζη: <<Τα λόγια είναι λόγια, αλλά τα μακαρόνια είναι το φαί>>


Έχοντας υπόψη και τα παραπάνω, ενημερωθείτε για τις δηλώσεις του κ. Ξανθού...

Προσλήψεις 1.500 γιατρών και 2.500 νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού εισηγείται στο υπουργείο Υγείας ομάδα εργασίας που συγκροτήθηκε από τον αναπληρωτή υπουργό.
Τουλάχιστον 20.000 λειτουργικά κενά έχουν σήμερα τα δημόσια νοσοκομεία.
Αυτό ανέφερε την Τρίτη ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, σε συνέντευξή του στο Mega.
Έκανε λόγο για εικόνα εξαθλίωσης του συστήματος, το οποίο χρειάζεται επείγουσες προσλήψεις σε βασικά τμήματα, ειδικά στην περιφέρεια.
Σύμφωνα με τον κ. Ξανθό, σε αυτό το πλαίσιο προχωρούν οι διαδικασίες για πρόσληψη 1.000 γιατρών, οι θέσεις των οποίων είχαν προβλεφθεί από την προηγούμενη ηγεσία, αλλά δεν προχώρησαν οι διαδικασίες.
Ο αναπληρωτής υπουργός αναγνώρισε την προσφορά των εργαζόμενων στο δημόσιο σύστημα, λέγοντας ότι είναι συγκινητική, καθώς γίνεται σε καθεστώς ελλείψεων και οδηγεί σε εργασιακή εξόντωση.
Απέδωσε την κατάσταση σε πολιτικό σχέδιο της προηγούμενης κυβέρνησης, εκτιμώντας ότι στόχος ήταν η συμπίεση του κόστους εργασίας και του κοινωνικού κράτους.

Ομάδα

Σύμφωνα με πληροφορίες του Iatronet, ο κ. Ξανθός έχει συγκροτήσει ομάδα εργασίας, στην οποία συμμετέχουν ο βουλευτής και πρώην συνδικαλιστής γιατρός Σάκης Παπαδόπουλος και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) Δημήτρης Βαρνάβας.
Η ομάδα κατέγραψε τις ελλείψεις σε ζωτικά τμήματα των δημόσιων νοσοκομείων, προτείνοντας την άμεση πρόσληψη γιατρών, προκειμένου να λειτουργήσουν τμήματα που έκλεισαν ή δεν είναι σε θέση να εφημερεύσουν.
Στο πόρισμα που παρέδωσε στον κ. Ξανθό αναφέρονται χαρακτηριστικές περιπτώσεις:
Δεν λειτουργούν 130 κρεβάτια εντατικής θεραπείας, παρά την τρομακτική ζήτηση.
Έκλεισαν Παιδιατρικές κλινικές στα νοσοκομεία Τρικάλων, Μεσολογγίου, Κω, η Γαστρεντερολογική του νοσοκομείου Βόλου, οι ΩΡΛ της Λάρισας και της Πτολεμαΐδας, η Γυναικολογική της Νάουσας, η Γναθοχειρουργική του “Θεαγένειου” και οι Ψυχιατρικές της Άρτας και του Άργους.

Τσίπρας

Η ομάδα εργασίας προτείνει στο υπουργείο την άμεση διαδικασία προσλήψεων 800 γιατρών ΕΣΥ, 700 επικουρικών γιατρών και 2.500 νοσηλευτικού, εργαστηριακού και διοικητικού προσωπικού, για την κάλυψη των επειγουσών αναγκών.
Με βάση την πρόταση αυτή, αναμένεται να γίνουν σχετικές ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος θα επισκεφθεί την Πέμπτη το υπουργείο Υγείας.
Από: Iatronet

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου