-->

Δευτέρα, 20 Απριλίου 2015

Μπροστά στην κατάρρευση των Δημόσιων Νοσοκομείων: ΘΑ στηρίξουμε το σύστημα ΑΝ και ΟΤΑΝ λέει το Υπουργείο!

Την κατάρρευση των δημόσιων νοσοκομείων με τα σημερινά οικονομικά δεδομένα, προέβλεψε ο ΓΓ Δημόσιας Υγείας. Στο 2ο εξάμηνο του έτους θα αναζητηθεί λύση για τη χρηματοδότητή τους.
Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για το δημόσιο σύστημα υγείας, το οποίο κινδυνεύει από αιφνίδιο θάνατο το φθινόπωρο, καθώς τότε τελειώνουν τα χρήματα στα περισσότερα νοσοκομεία. Την κρισιμότητα του ζητήματος ανέδειξε - μιλώντας σε εκδήλωση για την επίσημη τοποθέτηση του νέου ΔΣ του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) - ο Γιάννης Μπασκόζος, ο οποίος παραδέχτηκε ότι με τα προϋπολογισθέντα χρήματα για τα νοσοκομεία, τα νοσοκομεία κινδυνεύουν. "Κι εμείς πιστεύουμε ότι με τους μνημονιακούς προϋπολογισμούς, έναν εκ των οποίων διαχειριζόμαστε και φέτος - και δεν θέλω να κοροϊδευόμαστε - δεν μπορεί να στέκει όρθια η Υγεία", είπε χαρακτηριστικά. 
Ο ΓΓ Δημόσιας Υγείας, εκτίμησε ωστόσο ότι προς το τέλος του χρόνου θα υπάρξει κυβερνητική πρόνοια για το θέμα, αφού ούτε τα νοσοκομεία αλλά ούτε κάποια άλλη δομή υγείας θα μπορεί να δουλέψει. "Θα υπάρξει συμπλήρωση όταν η κυβέρνηση θα έχει καταφέρει να περάσει τον "κάβο", αυτόν που δεν μας επιτρέπει να ζήσουμε σαν κανονικός λαός μέσα στην Ευρώπη, με το ευρωπαϊκό κεκτημένο" σημείωσε. Παράλληλα, ζήτησε τη συμπαράσταση του ιατρικού κλάδου στη μάχη που δίνεται, για να τα καταφέρει η χώρα. "Κύριο μέλημά μας είναι πώς, σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, θα διασφαλιστεί για το λαό η ελεύθερη πρόσβαση σε ποιοτικές δημόσιες υπηρεσίες υγείας και η αξιοπρεπής άσκηση του ιατρικού επαγγέλματος", τόνισε σχετικά, ζητώντας την καλόπιστη κριτική του ΠΙΣ στην κυβερνητική προσπάθεια.
Ο κ. Μπασκόζος ευχήθηκε τέλος καλό έργο στο νέο ΔΣ του ΠΙΣ, υπογραμμίζοντας πως θα γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια να τηρηθούν όλες οι δεσμεύσεις που υπάρχουν κι εκφράζοντας ταυτόχρονα την πεποίθηση ότι η χώρα θα τα καταφέρει τελικά "με μεγάλο κόπο, με αξιοπρέπεια, με σκληρή δουλειά, με συνεννόηση, με καλή πίστη, αλλά και με κριτική και έλεγχο".
Σχόλιο: Αναρτούμε παραπάνω αναφορά του "virus" σχετικά με την τοποθέτηση και τις διαπιστώσεις του Γ.Γ. Δημόσιας Υγείας, όχι τόσο γιατί είναι "είδηση", αλλά γιατί μας δίνει την ευκαιρία να κάνουμε δύο διαπιστώσεις:
   1. Η δημόσια παραδοχή από το Υπουργείο Υγείας για το χάλι και τα τραγικά κενά χρηματοδότησης που θα ισοπεδώσουν το δημόσιο σύστημα περίθαλψης, δεν μπορεί να κρυφτεί. Επιπλέον γίνεται φανερό πως έχουμε δίκιο όλον αυτόν τον καιρό που φωνάζουμε και διεκδικούμε λύσεις. Λύσεις που δεν αφορούν μόνο το Φλέμιγκ (την επαναλειτουργία και στελέχωσή του), αλλά και τα τρία Νοσοκομεία της περιοχής μας. 
  2. Μετά τη δημόσια παραδοχή και επιβεβαίωση της αγωνίας των εργαζομένων θα περίμενε κανείς από το Υπουργείο να παρουσιάσει συγκεκριμένο "σχέδιο" διάσωσης και στήριξης της δημόσιας περίθαλψης. Αντίθετα, αυτό περιορίζεται μόνο σε ΘΑ.... ΟΤΑΝ ξεμπερδέψουμε με τους δανειστές!
   Δηλαδή αν δεν τα βρούμε μα τους δανειστές πρέπει να πεθάνουμε;
Όπως λοιπόν και να εκτιμήσει κανείς τις δηλώσεις του Γ.Γραμματέα δεν μπορεί παρά να ανησυχεί ακόμα περισσότερο αντί να καθησυχάζει. Φαίνεται ξεκάθαρα πως η κυβέρνηση όχι μόνο να εξαρτά, αλλά βάζει σε προτεραιότητα, δηλαδή πάνω και από τις ανθρώπινες ζωές, τη "συνεννόηση" με το κοράκια της τρόικας. 
   Γι' αυτό έχει μεγάλη σημασία η κίνηση και οι διεκδικήσεις των εργαζομένων και του λαού. Η ζωή, μακριά από "λαϊκισμούς" και πολιτικάντικες τρίπλες ξανά και ξανά φέρνει στην επιφάνεια την ανάγκη για ανάπτυξη αγώνων και δημιουργία συσχετισμών προς όφελος μας.
Δηλαδή μόνο αν αγωνιστούμε έχουμε προοπτική να κερδίσουμε! 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου