Σημ: Παρακάτω μια πλήρης αναφορά για το σχεδιασμό της Κυβέρνησης σχετικά με τις περιβόητες πλέον προσλήψεις στην περίθαλψη. Χρήσιμο είναι να γνωρίζουμε τα "νέα", ακόμα πιο χρήσιμο όμως να βλέπουμε "πίσω απ' αυτά".
Με την τραγική έλλειψη προσωπικού, δεν υπάρχει κλάδος εργαζομένων στην περίθαλψη που να μην πιάνεται κυριολεκτικά από τα μαλλιά του προκειμένου να ανακουφιστεί έστω και για λίγο. Έτσι σιγά-σιγά καλοδεχτήκαμε τους επικουρικούς εργαζόμενους, τα διάφορα ΕΣΠΑ, τους "ωφελούμενους",τους ενοικιαζόμενους, τα ιδιωτικά "δουλεμπορικά" συνεργεία, παλιότερα τα stage κλπ. Φτάσαμε μάλιστα στο σημείο, η πρώτη μας σκέψη όταν κινδύνευε να κλείσει ένα τμήμα, η πρώτη σκέψη να είναι: "Ένας επικουρικός ρε παιδιά!"
Η ανάγκη ίσως να εξηγεί, αλλά δεν δικαιολογεί πως αποδεχόμαστε το γεγονός, εργαζόμενοι που κάνουν την ίδια δουλειά με μας, να πληρώνονται με ψίχουλα, να είναι "υπό προθεσμία" και αναλώσιμοι, να ανακυκλώνονται από στρατιές ανέργων που περιμένουν τη σειρά τους και πάει λέγοντας. Η αποδοχή αυτή, που βασίζεται τάχα στη "μόνη δυνατότητα" που έχει η πολιτεία, σε ένα βαρύ "ρεαλισμό" που δεν είναι δικός μας (..απλά εμείς τον κουβαλάμε στην πλάτη) οδηγεί γρήγορα σε αποτελέσματα που στρέφονται εναντίον όλων μας.
Η παρουσία στην ίδια θέση εργασίας εργαζομένων με διαφορετικό μισθό, συνθήκες και δικαιώματα, δεν είναι μόνο άδικη και απάνθρωπη για τους τελευταίους της πυραμίδας, αλλά οδηγεί όλους στην εξομοίωση προς τα κάτω! Σε συνδυασμό με την την κακή κατάσταση, τη χειραγώγηση και οπισθοχώρηση του συνδικαλιστικού κινήματος, οδήγησε στην πραγματικότητα της μείωσης μισθών, της κατάργησης - ουσιαστικά - των προσλήψεων, στο κόψιμο ειδικών αδειών κλπ. Οδήγησε επίσης στα σχέδια για την κατάργηση της μονιμότητας, στο φόβο των εργαζομένων απέναντι στις διοικήσεις, αλλά και σε μια μικρή κάστα "στελεχών" - τρομάρα τους - που κάνουν τη βρώμικη δουλειά ενάντια στους συναδέλφους τους έχοντας εξασφαλίσει οι ίδιοι λίγο καλύτερους όρους εκβιασμού. Δεν χρειάζεται να αναφέρουμε παραδείγματα, αφού τα ζούμε όλα αυτά καθημερινά.
Γι' αυτό μας κακοφαίνεται το ότι η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, αλλά και η κυβερνητική πολιτική συνολικότερα, οδηγείται σε επικουρικούς και κάθε λογής προσωρινούς εργαζόμενους. Μόνη πραγματική λύση είναι η πρόσληψη επαρκούς και μόνιμου προσωπικού, η μονιμοποίηση όσων ήδη εργάζονται καλύποντας μόνιμες ανάγκες, ανεξάρτητα από τη σημερινή σχέση εργασίας τους.
Όλα τα άλλα είναι μπαλώματα και πολύ φοβόμαστε, στάχτη στα μάτια. Προσδοκία για μια καλύτερη ζωή που δε θα εκπληρωθεί όσο εμείς δεν παίρνουμε τη ζωή μας στα χέρια μας, όσο εναποθέτουμε την προκοπή τη δική μας και των παιδιών μας σε "σωτήρες"...
Στο κάτω - κάτω, τους αγώνες των εργαζομένων τους φοβούνται μόνο όσοι είναι ενάντιά τους. Όσοι είναι πραγματικά με τους εργαζόμενους, τους ευνοούν στην πράξη και όχι στα λόγια. Κατά τα λοιπά οι "συναντήσεις κορυφής" και οι "επιφυλάξεις" (της ΠΟΕΔΗΝ πχ) μάλλον συνιστούν πολιτικαντισμό και μόνο...
παρακάτω το σχετικό δημοσίευμα.
Γράφει: Βασιλική Αγγουρίδη (virus.com)
Σε αγώνα δρόμου για τον άμεσο διορισμό 1500 επικουρικών γιατρών, νοσηλευτών και άλλων ειδικοτήτων επιδίδεται το Υπουργείο Υγείας, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και το ΑΣΕΠ. Πρόκειται για προσλήψεις πέραν των 4,5 χιλιάδων, ξεκαθαρίζει η Αριστοτέλους.
Σύσκεψη με στόχο την επίσπευση των διαδικασιών, ώστε να στελεχωθούν άμεσα δομές υγείας σε περιοχές που παρουσιάζουν αυξημένη ανάγκη, πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Υγείας, με τη συμμετοχή του Γ. Κατρούγκαλου, του επικεφαλής του ΑΣΕΠ και της ΠΟΕΔΗΝ.
Συνολικά, η Αριστοτέλους ευελπιστεί να υλοποιήσει 6000 προσλήψεις, μόνιμου και επικουρικού προσωπικού εντός του 2015, επιδιώκοντας ακόμη και οι πρώτες κενές θέσεις μόνιμου προσωπικού να καλυφθούν στους επόμενους 3 με 4 μήνες.
Όπως ανακοινώθηκε, πέραν των 4,5 χιλιάδων προσλήψεων που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργος, η κυβέρνηση φιλοδοξεί να διορίσει άμεσα 1500 επικουρικούς και συγκεκριμένα 800 γιατρούς και 700 νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό. Σε αυτή την κατεύθυνση πρόκειται να προσφερθούν κίνητρα για την προσέλκυση εργαζομένων, με επέκταση της 3ετούς θητείας που ισχύει για την άγονη γραμμή, στις ΜΕΘ, Μονάδες Εντατικής Νεογνών και τις ογκολογικές κλινικές, αλλά και με επέκταση της θητείας εκτός Αθήνας και Θεσσαλονίκης, από το 1 έτος σε 2.
Προτεραιότητα θα δοθεί σε επαρχιακά νοσοκομεία, τη νησιωτική και άγονη περιοχή.
Παράλληλα, επιδιώκεται σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση η παροχή στήριξης των υποψήφιων γιατρών και προσωπικού, με τροφεία και στέγαση, όπως πράττει ήδη η περιφέρεια Ν. Αιγαίου.
Το ΑΣΕΠ πρόκειται να βρει τρόπους αποφυγής γραφειοκρατικών διαδικασιών και της καθυστέρησης, που έχει καταστεί απογοητευτική και κουραστική, όπως είπε ο Υπουργός Υγείας, Π. Κουρουμπλής.
Στο πλαίσιο αυτό, στο νομοσχέδιο «Κατρούγκαλου» που έχει κατατεθεί στη Βουλή, εντάσσεται τροπολογία του Υπουργείου Υγείας, με την οποία μειώνεται ο χρόνος διορισμού των επικουρικών γιατρών από 4 μήνες σε ένα μήνα, ενώ θα περικοπεί και ο χρόνος τοποθέτησης των νοσηλευτών που σήμερα φθάνει τους 6 μήνες.
Όπως δήλωσε ο Γ. Κατρούγκαλος μετά το τέλος της σύσκεψης, θα αξιοποιηθούν δύο δεξαμενές κινητικότητας για την άμεση κάλυψη των κενών θέσεων. Η πρώτη αφορά απολυμένους και άμεσα διαθέσιμους που επιστρέφουν, μεταξύ αυτών βρίσκονται και γιατροί εκπαιδευτικοί, στους οποίους δίνεται η δυνατότητα να επιλέξουν κενές θέσεις του Υπ. Υγείας. Η δεύτερη δεξαμενή αφορά σε επιτυχόντες του ΑΣΕΠ (γιατρούς και νοσηλευτές), οι οποίοι μπορεί να μην είναι πολλοί σε αριθμό, αλλά θα καλύψουν καίριες θέσεις, δίνοντας μερικές ανάσες στο Σύστημα Υγείας και επιτρέποντας στο Υπουργείο Υγείας να προχωρήσει στην πλήρωση των θέσεων. Από το σύνολο των θέσεων, αριθμός θα κατευθυνθεί στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, τα νοσοκομεία, την ψυχική υγεία, καθώς και το ΕΚΑΒ.
Πάντως, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μ. Γιαννάκος δηλωνει επιφυλακτικός τις δυνατότητες υλοποίησης των σχεδίων της κυβέρνησης, τονίζοντας πως απαιτείται μόνιμο προσωπικό και όχι μπαλώματα.
Τώρα, τι θα γίνει με την πρόσληψη μονίμων γιατρών και νοσηλευτών; Η Αριστοτέλους μοιάζει να ετοιμάζει σχέδιο, τμήματα του οποίου αχνοφαίνονται στις δηλώσεις, χωρίς όμως να έχουν αποσαφηνιστεί, πλήρως, οι λεπτομέρειες.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.