-->

Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2015

SOS εκμπέμπει ΚΑΙ το Θεαγένειο αντικαρκινικό νοσοκομείο

Την άθλια κατάσταση που βιώνουν γιατροί και ασθενείς στο νοσοκομείο Θεαγένειο περιέγραψαν σήμερα σε συνέντευξη τύπου στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης γιατροί του νοσοκομείου αναδεικνύοντας παράλληλα πτυχές της συνολικής κατάρρευσης του ΕΣΥ στην Βόρεια Ελλάδα.
   Κύρια πηγή των προβλημάτων είναι φυσικά η υποχρηματοδότηση καθώς όσον αφορά το Θεαγένειο ο προϋπολογισμός τα τελευταία χρόνια έχει μειωθεί δραματικά. Από 138 εκατ. που ήταν το 2010, έπεσε το 2014 στα 35 εκατ. Για το 2015 η χρηματοδότηση μειώθηκε κατά 32% . Αντίστοιχες μειώσεις στον προϋπολογισμό έχουν γίνει και για τον ΕΟΠΠΥΥ που ανέρχονται στο 35%.
   Συνέπεια της πολιτικής αυτής είναι οι ελλείψεις σε φάρμακα αλλά και στην σίτιση των ασθενών. Όπως ανέφερε η κ. Γραμματοπούλου στο νοσοκομείο λείπουν μια σειρά από φάρμακα με αποτέλεσμα αυτά που συνταγογραφούνται να προσπαθούν να τα βρούν οι συνοδοί των αρρώστων από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ ή από τα συνοικιακά φαρμακεία. Τώρα μάλιστα που βρισκόμαστε και στο τέλος της χρονιάς ο προϋπολογισμός για τα φάρμακα έχει ήδη εξαντληθεί με αποτέλεσμα να λείπουν σοβαρά ενέσιμα φάρμα όπως π.χ. το X-geva.
   Κατά τους προηγούμενους μήνες από το διαιτολόγιο των αρρώστων έλειπε επίσης το κρέας για πολλές μέρες ή είχαν μικρύνει οι μερίδες καθώς δεν είχαν πληρωθεί οι εργολάβοι της σίτισης, ή έλειπε το γάλα από το πρωινό.
 Από την πλευρά τους οι γιατροί αναγκάζονται να εργάζονται ως σκλάβοι καθώς στο Θεαγένειο λείπουν 200 υγειονομικοί και οι ανάγκες έχουν αυξηθεί. Για παράδειγμα το 2014 πραγματοποιήθηκαν 27.900 χημειοθεραπείες, 2.000 ακτινοθεραπείας, 640 χειρουργεία και 128.000 επανεξετάσεις  στα εξωτερικά ιατρεία όταν ο μέσος όρος στο Παπαγεωργίου, ένα νοσοκομείο με πολύ περισσότερες κλίνες ήταν 110.000.
   Ελλείψεις σε προσωπικό αποτυπώνονται και σε ειδικότητες (τριάντα γιατροί λιγότεροι) με αποτέλεσμα συγχωνεύσεις και κλείσιμο κλινικών όπως π.χ. της Γναθοχειρουργικής λόγω συνταξιοδότησης του διευθυντή του τμήματος που δεν αντικαταστάθηκε λόγω της ρήτρας μηδενικών προσλήψεων. Η κάλυψη των αναγκών δεν γίνεται εφικτή, σύμφωνα με την γιατρό του νοσοκομείου, ούτε με την πρόσληψη επικουρικού προσωπικού καθώς η σύμβασή τους λήγει στο τέλος του χρόνου και αν δεν ανανεωθούν το νοσοκομείο θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε κλείσιμο και άλλων κλινικών (Γυν/κη, Θωρακ/κη).
   Θύματα της κατάστασης αυτής είναι πάλι οι καρκινοπαθείς δεδομένου ότι στο νοσοκομείο αυτό υπάρχει εξειδικευμένη γνώση που μένει ανεκμετάλλευτη και την ίδια στιγμή τα γυναικολογικά χειρουργεία βρίσκονται σε δύο λίστες.  Η λίστα για τις κακοήθειες έχει φτάσει στους δύο με τρεις μήνες προγραμματισμό για χειρουργείο ενώ η λίστα για τις καλοήθειες στους 19 μήνες με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την πορεία της νόσου. Φυσικά ο ασθενής θα στραφεί στον ιδιωτικό τομέα όπου θα αναγκαστεί να πληρώσει και πάλι από την τσέπη του.
   Όσον αφορά τα μηχανήματα το αντικαρκινικό νοσοκομείο στερείται μηχάνημα βραχυθεραπείας που βρίσκεται χαλασμένο στερώντας τις γυναίκες με καρκίνο του τραχήλου τη θεραπεία ενώ το νέο μηχάνημα PET CT δεν μπορεί να λειτουργήσει καθώς λείπουν 4 πυρηνικοί γιατροί από το αντίστοιχο τμήμα. Ελλείψεις εντοπίζονται και στο τμήμα ακτινοθεραπείας όπου δεν λειτουργούν κανονικά όλες οι πηγές.
   Σύμφωνα με τους εργαζόμενους του νοσοκομείου τα τελευταία τρία χρόνια μειώθηκαν οι οργανικές θέσεις ογκολόγων παθολόγων ιατρών στο νοσοκομείο και από 12 σήμερα υπηρετούν 7. Λείπουν 100 νοσηλευτές και τα κενά καλύπτονται με μαθητεία και σε κάποιες περιπτώσεις με εθελοντές.
  Οι απλήρωτες εφημερίες είναι πλέον κάτι το δεδομένο με αποτέλεσμα οι γιατροί να βρίσκονται και εξουθενωμένοι και απλήρωτοι.
Αντίστοιχα προβλήματα ανέφεραν γιατροί από το νοσοκομείο της Νάουσας όπου λόγω της συγχώνευσης του με το νοσοκομείο της Βέροιας παρατηρείται ένας ιδιότυπος ανταγωνισμός στην προσπάθεια κάλυψης των αναγκών. Ενδεικτικό και εκεί είναι, σύμφωνα με τον Γ. Τσαρνούκα, ότι υπάρχει ένας αξονικός τομογράφος που προσπαθεί να καλύψει τις ανάγκες δύο πόλεων. Παράλληλα η χρήση φτηνών αναλώσιμων εν είδει εξοικονόμησης πόρων οδηγεί σε βέβαια λάθη στην δουλειά.
Ακόμη τραγικότερη είναι η κατάσταση στις ιδιωτικές κλινικές που εκεί οι γιατροί είναι κατά κανόνα απλήρωτοι επί μήνες και πολλοί ήδη έχουν υπογράψει ατομικές και επιχειρησιακές συμβάσεις. Πίσω από την βιτρίνα της ρεσεψιόν κρύβονται ελαστικές σχέσεις εργασίας και ένα προσωπικό που εργάζεται στην κυριολεξία εντελώς απλήρωτο. Το παλιό προσωπικό σταδιακά αντικαθίσταται με νέο φτηνότερο και με λιγότερο δικαιώματα.
    Τέλος τα προβλήματα στο ΕΚΑΒ ανέφερε ο Κοκορόκος Ιωάννης τονίζοντας αφενός τις ελλείψεις σε προσωπικό αφετέρου τον παλιό στόλο των οχημάτων (ελλείψεις ανταλλακτικών ) που προσπαθεί να ανταπεξέλθει σε μεγάλες αποστάσεις , γρήγορες μεταφορές.
   Οι εργαζόμενοι προανήγγειλαν κινητοποιήσεις καλώντας αύριο 21 Οκτωβρίου στις 6:30 σε κινητοποίηση στην ΥΠΕ στην Αριστοτέλους και στις 22 Οκτωβρίου στην πανελλαδική συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο άγαλμα του Βενιζέλου.


Από: alterthess.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.