-->

Δευτέρα 9 Μαΐου 2016

Τι έρχεται με τον «αυτόματο κόφτη»: Μειώσεις μισθών και απολύσεις δημόσιων υπαλλήλων

adiexodo-apasxolisi1 
Σοκ και δέος στο Δημόσιο, απαιτεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το οποίο θα επιμείνει στην ποσοτικοποίηση των μέτρων του προληπτικού «πακέτου» των 3,6 δισ. ευρώ απαιτώντας νέο σκληρό «μνημόνιο» για τους δημοσίους υπαλλήλους. Περικοπές μισθών και συντάξεων, λουκέτο σε φορείς του δημοσίου και απολύσεις, ακόμη και 30 χιλιάδων υπαλλήλων με παράλληλο «πάγωμα» των προσλήψεων, περιλαμβάνει η «συνταγή» του Ταμείου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση του ΔΝΤ, εφόσον γίνει αποδεκτή από την ελληνική κυβέρνηση, θα περιλαμβάνει αυτόματο «κόφτη» στις δαπάνες του δημοσίου οι οποίες πρέπει να εξοικονομηθούν κατά κύριο λόγο από τον μισθολογικό «λογαριασμό. Αλλωστε, η πρόσφατη έκθεση της Κομισιόν άφηνε ορθάνοιχτο παράθυρο για εξοικονόμηση 1,3 δισ. ευρώ από προσαρμογές στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων και από αυξήσεις στη φορολογία, που αφορούν κατά βάση στα οχήματα, τα καύσιμα, τα οινοπνευματώδη και τα τσιγάρα.
Η έκθεση αναφέρει ότι θα γίνουν «προσαρμογές στο σύστημα αμοιβών στο Δημόσιο». Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρξει άμεση μείωση στις αποδοχές τουλάχιστον 400.000 εν ενεργεία και συνταξιούχων του Δημοσίου που υπάγονται στα λεγόμενα «ειδικά μισθολόγια». Αναμένονται αναπροσαρμογές στον τρόπο υπολογισμού των βασικών μισθών αλλά και των μισθολογικών προαγωγών των στρατιωτικών, των αστυνομικών, των λιμενικών, των πυροσβεστών, των δικαστικών, των ιατρών του ΕΣΥ, των πανεπιστημιακών, των καθηγητών ΤΕΙ, των διπλωματικών υπαλλήλων, των ερευνητών και άλλων δημοσίων λειτουργών, ώστε να προκύψουν εξοικονομήσεις δαπανών μέσω περικοπών στις αποδοχές τόσο των εν ενεργεία όσο και των συνταξιούχων.
adiexodo-apasxolisi2
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει συμφωνηθεί, οι νέες επώδυνες αλλαγές στα ειδικά μισθολόγια θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιουλίου 2016. Εκτιμάται ότι οι μειώσεις θα φτάσουν ως και το 12% στις δαπάνες του Δημοσίου για μισθούς και συντάξεις εργαζόμενων και συνταξιούχων. Μια πρώτη μείωση στους μισθούς αφορά στους ένστολους( αστυνομικοί, λιμενικοί, πυροσβέστες), τους δικαστικούς, τους πανεπιστημιακούς και τους γιατρούς του ΕΣΥ και η οποία θα έρθει από την 1η Ιουλίου.
Σε ό,τι αφορά μάλιστα στα ειδικά μισθολόγια οι περικοπές δεν θα αφορούν μόνο στους εν ενεργεία δημοσίους υπαλλήλους αλλά και στους συνταξιούχους. Η αναπροσαρμογή στον υπολογισμό του βασικού μισθού, μαζί με τις μισθολογικές προαγωγές είναι το «κόλπο» για τις έμμεσες μειώσεις.
adiexodo-apasxolisi3
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αυτόματος «κόφτης» εφόσον δεν επιτευχθούν οι στόχοι της κυβέρνησης για το δημοσιονομικό πλεόνασμα 3,5% θα περιλαμβάνει και αυξήσεις σε φόρους, όμως, κατά κύριο λόγο θα αγγίζει το δημόσιο τομέα. Οι δανειστές, και κυρίως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, βάζουν στο προληπτικό αυτό «καλάθι» τα εξής ζητήματα που αφορούν όλους τους δημοσίους υπαλλήλους κι όχι μόνο τα ειδικά μισθολόγια:
1 Μειώσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων έως και 12%. Η μείωση θα μπορεί να γίνει κλιμακωτά και σίγουρα θα πλήξει τους εργαζόμενους που έχουν μισθό πάνω από τα 1.000 ευρώ. Οσο μεγαλύτερο είναι το εισόδημα τόσο υψηλότερο θα είναι το ποσοστό της περικοπής.
2 Χιλιάδες απολύσεις στο Δημόσιο. Κατά το ΔΝΤ πρόκειται για ένα μέτρο μόνιμου χαρακτήρα που θα έχει σημαντική εξοικονόμηση δαπανών όλα τα χρόνια. Ωστόσο, και στο Ταμείο εκφράζουν φόβους για τις κοινωνικές αντιδράσεις που θα προκαλέσει ένα τέτοιο μέτρο, ειδικά σε μια χώρα όπου η ανεργία παραμένει σταθερά σε υψηλά επίπεδα. Εκτιμούν οι τεχνοκράτες, όμως, πως μόνο ένα τέτοιο μέτρο θα μπορέσει να εξισορροπήσει την κατάσταση και να μην υπάρξουν νέες αυξήσεις στους φόρους.
3 «Λουκέτο» σε φορείς του Δημοσίου που ακόμη και σήμερα είναι «φαντάσματα». Πρόκειται για ένα σχέδιο που εδώ και πέντε χρόνια πέφτει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αλλά ποτέ δεν υλοποιείται. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, 178 φορείς και οργανισμοί δεν έχουν δώσει ακόμα στοιχεία για το προσωπικό τους, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν με αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης. Επίσης, στο Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου έχουν απογραφεί 208 ΝΠΔΔ, δημοτικές επιχειρήσεις και ΝΠΙΔ, οι περισσότερες εκ των οποίων είναι σχολικές επιτροπές των δήμων. Το κλείσιμο φορέων θα σημάνει αυτόματα απολύσεις, εθελουσίες αλλά και μετατάξεις σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες.
4 Το κράτος ξοδεύει κάθε χρόνο περίπου 30 δισ. ευρώ για μισθούς και συντάξεις. Μια μείωση κατά 3,6 δισ. ευρώ ή 2% του ΑΕΠ στις συγκεκριμένες δαπάνες, σε βάθος τριετίας, συνεπάγεται σταδιακή μείωση των κονδυλίων των μισθών και των συντάξεων κατά 12% έως το 2018. Στρατιωτικοί, αστυνομικοί, γιατροί του δημοσίου, καθηγητές, δικαστικοί, ιερείς,  ειδικό επιστημονικό προσωπικό και όσοι υπάγονται στα ειδικά μισθολόγια του δημοσίου αναμένεται να δουν τον μισθό τους να ψαλιδίζεται. Στη συνέχεια ο «κόφτης» θα πιάσει όλο το πολιτικό προσωπικό.
5 Πάγωμα των προσλήψεων στο δημόσιο με τη διατήρηση της αναλογίας μία πρόσληψη προς πέντε αποχωρήσεις. Τίθεται σε αμφισβήτηση ακόμη και η αρχική συμφωνία για 12.500 προσλήψεις εντός του έτους. Πέρυσι έφυγαν 15.000 υπάλληλοι, οπότε θα μπορούν να προσληφθούν 3.000 ενώ υπάρχει κι ένα «μαξιλάρι» 6.500 προσλήψεων από αυτές που δεν έγιναν τα προηγούμενα έτη.
Ολα αυτά βεβαίως είναι σενάρια που έχει επεξεργαστεί και το υπουργείο Οικονομικών τονίζοντας ωστόσο ότι δεν μπορεί να είναι προληπτικά μέτρα τα οποία θα ψηφιστούν από την ελληνική Βουλή. Ο κ. Τσακαλώτος έχει ζητήσει από τους δανειστές να υπάρχει αυτός ο αυτόματος μηχανισμός περικοπής των δημοσίων δαπανών ο οποίος θα ενεργοποιείται κάθε φορά που δεν επιτυγχάνονται οι δημοσιονομικοί στόχοι. Ουσιαστικά οι δημόσιοι υπάλληλοι θα βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο παρακολουθώντας τα... στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών ώστε να ξέρουν αν θα υποστεί μείωση στο εισόδημά τους.


Πηγή: imerisia.gr (όπως το αναδημοσιεύει το ergasia)

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου