-->

Δευτέρα 9 Μαΐου 2016

Επαγγελματικά ταμεία: Εισφορές, συντάξεις και Υγεία κρέμονται από την κλωστή του τζόγου

Σημ.1 Το άρθρο αφορά στα επαγγελματικά ταμεία, και είναι ενδεικτικό του τι λογική επικρατεί και ποιά είναι η προοπτική για όλους μας. Για το τι μας περιμένει, καθώς η επίθεση στο εισόδημα, στις συντάξεις, στην ασφάλιση είναι κυριολεκτικά "βαρέλι δίχως πάτο".
Σημ.2 Όποιος νομίζει πως αυτή η "ιδέα" των επαγγελματικών ταμείων δεν μας αφορά, ας το ξανασκεφτεί. Γιατί δηλαδή, αν δουν ότι συμφέρει, να μη το φέρουν και στο Δημόσιο; Μήπως όλα τα άλλα τα περιμέναμε;



Η σύνταξη, τα φάρμακα και οι άλλες παροχές των ασφαλισμένων στα επαγγελματικά ταμεία είναι συνάρτηση των αποδόσεων που θα έχουν οι εισφορές τους στον τζόγο των χρηματαγορών.
Μια κατάρρευση του χρηματιστηρίου ή η καταπόντιση μιας μετοχής μπορεί να αφήσει χιλιάδες εργαζόμενους χωρίς ασφάλεια, χωρίς σύνταξη.



Με δεδομένο το στόχο να επισπευστεί η συγκρότηση ενός συστήματος «τριών πυλώνων» (κρατική σύνταξη - επίδομα, επαγγελματικά ταμεία, ιδιωτική ασφάλιση), όπου το βάρος της ασφάλισης και της σύνταξης θα σηκώνουν εξολοκλήρου οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα, δύο είναι τα πεδία στα οποία επικεντρώνονται οι ανατροπές σε κάθε αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση:Πρώτον, στην ακόμα μεγαλύτερη απαξίωση και υποβάθμιση της Κοινωνικής Ασφάλισης και των παροχών της. Η καθιέρωση της λεγόμενης «εθνικής» σύνταξης, που προβλέπει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, και το βάθεμα της εμπορευματοποίησης της Υγείας, οδηγούν σε πλήρη ανεπάρκεια το σύστημα της Κοινωνικής Ασφάλισης για την επιβίωση εργαζομένων και συνταξιούχων. Μ' αυτόν τον τρόπο, ενισχύονται οι άλλοι δύο πυλώνες, που καθορίζονται με καθαρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.
Δεύτερον, στην επέκταση και γενίκευση της ιδιωτικής ασφάλισης και των λεγόμενων επαγγελματικών ταμείων, τα οποία έχουν σαν βασική αρχή λειτουργίας τον τζόγο με τις εισφορές των εργαζομένων και την εξασφάλιση ασφαλιστικών παροχών ανάλογα με την απόδοση της επένδυσης. Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι με την κατάργηση του αγγελιόσημου, που προβλέπει το κυβερνητικό νομοσχέδιο και από από το οποίο χρηματοδοτείται το επικουρικό ταμείο των δημοσιογράφων και άλλων εργαζομένων στον Τύπο, ξεκίνησε αμέσως η συζήτηση για τη μετατροπή του ΕΔΟΕΑΠ σε επαγγελματικό ταμείο, με τη συμμετοχή ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών στη διαχείριση των αποθεματικών του.
Τα πριμοδοτούν με φοροαπαλλαγές
Σύμφωνα με το νόμο Ρέππα (άρθρο 7),
τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης αποτελούν Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ιδρύονται προαιρετικά ανά επιχείρηση ή κλάδο ή κλάδους εργαζομένων, με πρωτοβουλία των εργαζομένων ή των εργοδοτών ή με συμφωνία των εργοδοτών και των εργαζομένων, υπό την προϋπόθεση ότι ο αριθμός των ασφαλιζομένων κατά επιχείρηση ή επαγγελματικό κλάδο υπερβαίνει τους 100.
Πόροι των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης είναι οι τακτικές και έκτακτες εισφορές των ασφαλισμένων, οι τακτικές και έκτακτες εισφορές των εργοδοτών, οι πρόσοδοι περιουσίας, η απόδοση των κεφαλαίων και αποθεματικών και κάθε άλλο έσοδο. Κίνητρο για την ίδρυση και λειτουργία των επαγγελματικών ταμείων είναι και οι φορολογικές απαλλαγές που απολαμβάνουν ασφαλισμένοι και εργοδότες, αφού τόσο οι εισφορές όσο και τα έσοδα των Ταμείων εκπίπτουν της φορολογίας.
Η εισφορά του μέλους διαμορφώνεται προαιρετικά και ποικίλλει από 60 μέχρι και 1.500 ευρώ ανά τρίμηνο, τουλάχιστον με τη μέχρι τώρα ελληνική εμπειρία από επαγγελματικά ταμεία, όπως αυτό του Ερυθρού Σταυρού, των εφοριακών, του Οικονομικού Επιμελητηρίου και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου...
Ολα εξαρτώνται από τον τζόγο!
Η λειτουργία των Ταμείων είναι απλή: Οι εισφορές των εργαζομένων σχηματίζουν ένα κομπόδεμα, το οποίο αναλαμβάνει να διαχειριστεί κάποιος από τους εκατοντάδες επενδυτικούς και χρηματιστηριακούς ομίλους. Οι παροχές σε είδος και χρήματα που επιστρέφουν στον ασφαλισμένο, είναι συνάρτηση του ποσού που καταθέτει σε εισφορές και της απόδοσης της επένδυσης.
Να σημειωθεί ότι κανένας περιορισμός δεν υπάρχει στο ποσοστό των αποθεματικών που τζογάρεται, σε αντίθεση με τους «περιορισμούς» που υπάρχουν από το νόμο για τα αποθεματικά των άλλων Ταμείων. Με λίγα λόγια, η λειτουργία τους στηρίζεται στον τζόγο και μόνο. Η σύνταξη, δηλαδή, και οι παροχές Υγείας εξαρτώνται από το αν θα «πιάσει» η επένδυση ή όχι! Μια κατάρρευση του χρηματιστηρίου ή η καταπόντιση μιας μετοχής μπορεί να αφήσει χιλιάδες εργαζόμενους χωρίς ασφάλεια, χωρίς σύνταξη.
Θυγατρική μεγάλης ελληνικής τράπεζας, η οποία δραστηριοποιείται στην «αξιοποίηση» της περιουσίας που συσσωρεύουν τα επαγγελματικά ταμεία, αναζητώντας πελατεία, διαφημίζει τις αρχές λειτουργίας τους, προκρίνοντας τα εξής:
  • Την ελευθερία διαπραγμάτευσης και συμφωνίας για την ποσοστιαία συμμετοχή όσον αφορά τις εισφορές των δύο εταίρων.
  • Την ανεξαρτησία από την κρατική κηδεμονία με την εφαρμογή της αρχής της ισομερούς συμμετοχής των δύο κρατικών εταίρων στη διοίκηση (paritarisme).
  • Το αφορολόγητο των εισφορών. Η βασική αιτιολόγηση γι' αυτό είναι ότι η συμπληρωματική σύνταξη απαλλάσσει το κράτος από την ευθύνη καταβολής υψηλότερης δημόσιας σύνταξης.
Άπό το "Ριζοσπάστη" της 8/5/16

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.