-->

Πέμπτη 26 Μαΐου 2016

«Κύμα» απόσυρσης φαρμάκων από τις λίστες αποζημίωσης!

 

 Μικραίνει σταδιακά η λίστα με τα φάρμακα αποζημίωσης για τους Έλληνες ασθενείς. 

   Οι φαρμακευτικές εταιρείες η μία μετά την άλλη θέλουν να αποσύρουν πολλά σκευάσματα τους από τη λεγόμενη θετική λίστα, λένε έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr. Πρόκειται για τη λίστα με τα φάρμακα που αποζημιώνονται από την κοινωνική ασφάλιση.
Πολλές φαρμακευτικές εταιρείες επιδιώκουν να βγουν τα φάρμακα τους από τον κατάλογο λόγω των χαμηλών τιμών που έχουν λάβει, με αποτέλεσμα να μην είναι συμφέρουσα η διάθεσή τους  μέσα από το σύστημα αποζημίωσης. 
(Δηλαδή: Άμα η τιμή συμφέρει την εταιρία, όλα εντάξει, άμα τα κέρδη πέσουν ας πληρώσει ο άρρωστος αλοιώς...χαπάκι γιοκ!)
Οι ίδιες πληροφορίες του HealthReport.gr αναφέρουν ότι τα αιτήματα από τις φαρμακευτικές εταιρείες αυξάνονται μέρα με τη μέρα, καθώς πολλές μητρικές εταιρείες ζητούν τα φθηνά φάρμακα να αποσυρθούν από την ελληνική αγορά, εκτός από τις περιπτώσεις σκευασμάτων που κρίνονται άκρως απαραίτητα για την επιβίωση των ασθενών. Οι αντίστοιχες θυγατρικές εταιρείες στη χώρα μας προκειμένου να μη φύγουν τα φάρμακα από την ελληνική αγορά εξαιτίας των χαμηλών τιμών, επιδιώκουν με κάθε τρόπο να τα βγάλουν από τη λίστα αποζημίωσης.
    Ωστόσο πληροφορίες του HealthReport.gr σημειώνουν ότι η αρμόδια Επιτροπή Θετικής Λίστας έπειτα από συνεννόηση με την ηγεσία του υπουργείου υγείας, δίνει με φειδώ το πράσινο φως για την απόσυρση φαρμάκων από τη λίστα αποζημίωσης, προκειμένου να μην αδειάσουν τα ράφια με τα αποζημιούμενα φάρμακα.

Οι περισσότερες φαρμακευτικές εταιρείες θέλουν πλέον τα φάρμακά τους να ενταχθούν στην αρνητική λίστα για τα οποία θα χρειάζεται μεν συνταγή αλλά θα πληρώνονται από την τσέπη των ασθενών. 

(Συμπέρασμα δικό μας: Δηλαδή φτηνά - ξεφτηνά, με πολιτική rebate ή όχι, βρέξει - χιονίσει η εταιρεία θα βγάλει κέρδος οπωσδήποτε!  Η πεμπτουσία της "ελεύθερης αγοράς" και των επιυυχημένων πολιτικών μαζί! - Κι' άμα κανεί το λάθος κανένας να μιλήσει για δημόσια παραγωγή φτηνού και ποιοτικού φαρμάκου θα λιθοβοληθεί ως κρατιστής!)

Το φαινόμενο οξύνεται ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα εξαιτίας της μεγάλης μείωσης των τιμών των φαρμάκων στις οποίες έρχονται να προστεθούν και οι υποχρεωτικές εκπτώσεις (claw back και rebate). Άλλωστε τους τελευταίους μήνες επειδή έχει ξεφύγει η δαπάνη στα φάρμακα, επιβάλλονται όλο και περισσότερες υποχρεωτικές εκπτώσεις στις εταιρείες.
Τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τον περιορισμό της άσκοπης συνταγογράφησης δεν αποδίδουν όπως φαίνεται, με συνέπεια να την πληρώνουν τη «νύφη» τόσο οι ασθενείς όσο και οι εταιρείες.

Από: Δήμητρα Ευθυμιάδου,
health report

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.