-->

Τρίτη 9 Μαΐου 2017

Σφοδρή επίθεση των Παθολόγων κατά των Γενικών Γιατρών για την Πρωτοβάθμια! Τι υποστηρίζουν


Σκληρές βολές κατά των Γενικών Γιατρών εξαπολύουν οι παθολόγοι με αφορμή τη νέα Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
 Ειδικότερα η Επαγγελματική Ένωση Παθολόγων Ελλάδος (Ε.Ε.Π.Ε) απαντά με δική της επιστολή στα όσα είχαν υποστηρίξει οι Γενικοί Γιατροί με αφορμή το νομοσχέδιο για τη νέα Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
 H Επαγγελματική Ένωση Παθολόγων Ελλάδος με δική της επιστολή μιλά για «Γενικούς γιατρούς οι οποίοι δημιουργήθηκαν και δομήθηκαν στα συντεχνιακά συμφέροντα κάποιων ανειδίκευτων ιατρών προκειμένου να αποκτήσουν επιστημονική υπόσταση…» Επίσης οι παθολόγοι επιτίθενται σκληρά στους Γενικούς Γιατρούς για τη λήψη ειδικότητας αφού όπως σημειώνουν είναι ελλιπής καθώς εκτός των άλλων είναι 4 χρόνια αντί για 5.
 Με μια δόση …πιθανής ειρωνείας οι παθολόγοι σημειώνουν ότι οι Γενικοί Γιατροί παρακολουθούν πολλές ειδικότητες για να μπορούν να αναγνωρίζουν συμπτώματα ασθενειών: «Το επίπεδο εκπαίδευσης της Γενικής Ιατρικής βασίζεται στην βραχύχρονη παρακολούθηση πολλών ειδικοτήτων με σκοπό την αναγνώριση των συμπτωμάτων και την έγκαιρη πρόληψη», χωρίς όμως να μπορούν να διαχειριστούν χρόνια νοσήματα.

 Διαβάστε παρακάτω όλη την απάντηση της Επαγγελματικής Ένωσης Παθολόγων Ελλάδος (Ε.Ε.Π.Ε) στους Γενικούς Γιατρούς:

 «H Ελληνική Ένωση Γενικής Ιατρικής ανεφέρθη με αιχμές για ελλειμματική ακαδημαϊκή εκπαίδευση των Παθολόγων έναντι των γενικών ιατρών στην ΠΦΥ, σε ανάρτησή της στην διαβούλευση και μάλιστα ανυπόγραφα!! Εκ μέρους της ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΝΩΣΕΩΣ ΠΑΘΟΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ έχουμε να επισημάνουμε τα εξής:
 α) Ο χρόνος εκπαιδεύσεως των γενικών ιατρών αντικειμενικά είναι ελλειμματικός (4 αντί 5 έτη) και με έξι μήνες μόνο παθολογίας όταν οι περισσότερες εξειδικεύσεις της παθολογίας ζητούν ως προαπαιτούμενο ένα έτος παθολογία και άνω, π.χ. Μικροβιολογία, γεγονός που καθιστά τους μικροβιολόγους πιο έμπειρους σε παθολογικά ζητήματα από ότι οι γενικοί ιατροί.
 β) Το επίπεδο εκπαίδευσης της Γενικής Ιατρικής βασίζεται στην βραχύχρονη παρακολούθηση πολλών ειδικοτήτων με σκοπό την αναγνώριση των συμπτωμάτων και την έγκαιρη πρόληψη. Στην καθημερινότητα όμως προσεγγίζονται και καλούνται να αποφασίσουν για ασθενείς με χρόνια και πολύπλοκα προβλήματα (ΣΔ, Υπέρταση , Δυσλιπιδαιμία, Καρδιακή ανεπάρκεια, Μεταβολικό Σύνδρομο κ.α.) για τα οποία δεν έχουν καμία εμπειρία και την «γενναιότητα» της παραπομπής τους σε Ειδικό Παθολόγο…
 γ) Ιστορικά η Γενική ιατρική στην Ελλάδα δομήθηκε στα συντεχνιακά συμφέροντα κάποιων ανειδίκευτων ιατρών προκειμένου να αποκτήσουν επιστημονική υπόσταση… ενώ η ειδικότητα έπρεπε να στελεχωθεί από τους ήδη πρωτοβάθμιους ιατρούς που ήταν οι Παθολόγοι. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την δημιουργία μιας αναίτιας αντιπαλότητος η οποία φαίνεται να αποκτά πλέον θεσμικό επίπεδο με την άποψη της ένωσης των γενικών Ιατρών.
 δ) Από γενέσεως του Ελληνικού Κράτους και μέχρι τις ημέρες μας (κυρίως όμως τα τελευταία χρόνια), η πολιτεία είτε με την μορφή των ασφαλιστικών ταμείων είτε με την μορφή του ΕΟΠΥΥ εμπιστεύτηκε και στήριξε την πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στους Παθολόγους, πολύ πριν εμφανιστεί η ειδικότητα της Γενικής ιατρικής.
 ε) Τέλος, στην ανακοίνωση διαμαρτύρονται που εξισώνονται με τους Παθολόγους ενώ αποδέχονται να είναι εκ περιτροπής παιδίατροι. Αναρωτιόμαστε γιατί άραγε δεν θέλουν να εξισωθούν με τους παιδιάτρους, τους χειρουργούς, τους γυναικολόγους κ.λ.π. αφού έχουν εκπαιδευθεί στην παιδιατρική την χειρουργική την γυναικολογία και πάει λέγοντας!!
 Για όλους τους παραπάνω λόγους, δεν δεχόμαστε από την Ένωση των Γενικών Ιατρών να αφήνει υπόνοιες για ανεπάρκεια Παθολόγων στην πρωτοβάθμια για να καλύψουν τις δικές τους ελλείψεις και ανεπάρκειες. Η Ελληνική πραγματικότητα περικλείει στην πρωτοβάθμια Υγεία, Παθολόγους, Παιδιάτρους και από 15 ετίας και γενικούς ιατρούς . Η προσπάθεια μονοπωλήσεως της πρωτοβάθμιας από την Ένωση Γενικών Ιατρών θεωρούμε πως έχει καθαρά συντεχνιακές ρίζες. Καλό λοιπόν θα ήταν, να μην εκφέρονται τέτοιου είδους συντεχνιακές απόψεις στον δημόσιο διάλογο και να κοιτάξουμε ο καθένας να κάνει όσο καλύτερα γίνεται την δουλειά του, που είναι η διασφάλιση της υγείας των ασθενών. Στην ιατρική του σήμερα δεν υπάρχουν αυθεντίες και παντογνώστες , πόσο μάλλον με ελλειπή εκπαίδευση!!!»

 Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.