-->

Τρίτη 9 Μαΐου 2017

Ψηφίζεται άρον άρον ο νόμος για τις προμήθειες στο ΕΣΥ!

Άμεσα αναμένεται να ψηφιστεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας με το οποίο αλλάζει άρδην ο τρόπος προμηθειών στα νοσοκομεία αλλά και σε όλους τους φορείς Υγείας.

Η κυβέρνηση λένε έγκυρες πηγές του HealthReport.gr προτίθεται να φέρει άμεσα στη Βουλή το Νομοσχέδιο που φέρει τον τίτλο: «Ίδρυση της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας για την Κεντρικοποίηση Προμηθειών των εποπτευόμενων από το Υπουργείο Υγείας Φορέων»
Άλλωστε το νέο μνημόνιο προβλέπει ξεκάθαρα ότι θα πρέπει να υπάρξει θέσπιση νόμου για τις κεντρικές προμήθειες στον τομέα της υγείας.
Το νομοσχέδιο για τις προμήθειες είχε δοθεί σε δημόσια διαβούλευση η οποία και έληξε στις 25 Απριλίου.
Πληροφορίες του HealthReport.gr αναφέρουν ότι γίνονται αλλαγές της τελευταίας στιγμής πριν το σχέδιο νόμου πάρει το δρόμο για τη βουλή.
Σύμφωνα άλλωστε με το νέο μνημόνιο, το νέο σύστημα προμηθειών θα πρέπει να αρχίζει να εφαρμόζεται άμεσα και να έχει ψηφιστεί μέχρι το τέλος του έτους.
Πρόκειται πάντως για ένα νομοσχέδιο που είχε προαναγγελθεί ουσιαστικά από τις πρώτες ημέρες ανάληψης της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ και μόλις στις 10 Απριλίου του 2017 δόθηκε στη δημοσιότητα.
Τι αλλάζει στις προμήθειες
Το ίδιο το νομοσχέδιο προβλέπει κεντρικές και πλήρως ελεγχόμενες προμήθειες υλικών, καθώς όλες θα ελέγχονται κεντρικά αφού ιδρύεται νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.) με την επωνυμία ΕΘΝΙΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΡΧΗ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (Ε.Κ.Α.Π.Υ.) το οποίο τελεί υπό την εποπτεία του Υπουργείου Υγείας.
Σκοπός της Ε.Κ.Α.Π.Υ. είναι ο κεντρικοποιημένος στρατηγικός και επιχειρησιακός σχεδιασμός του οικονομικού και εφοδιαστικού κύκλου προμήθειας προϊόντων και υπηρεσιών, του συστήματος υγείας, καθώς και η παρακολούθηση και ο έλεγχος των αναλώσεών τους στον τομέα της Δημόσιας Υγείας.
Προκειμένου να ελέγχεται η πορεία κάθε προϊόντος που αγοράζεται από το ΕΣΥ αλλά και από τις άλλες υγειονομικές Μονάδες, η νέα Αρχή θα πρέπει να δημιουργήσει και να τηρεί και να ενημερώνει Μητρώο
Προμηθειών Υγείας, αλλά και των σχετικών με αυτό δεδομένων, το οποίο περιλαμβάνει
τα μητρώα:
α) Μητρώο Προϊόντων και Προμηθευτών
β) Μητρώο Ενιαίων Τεχνικών
Προδιαγραφών,
γ) Μητρώο Κόστους και Αναλώσεων και
δ) Μητρώο Τεχνικών
Η Ε.Κ.Α.Π.Υ θα είναι και η Αρχή που θα καθορίζει τις ποσότητες αλλά και τις ανάγκες που θα υπάρχουν σε κάθε υγειονομικό φορέα με βάση τη σχετική παρακολούθηση.
Εκτός των άλλων η Αρχή θα προσδιορίζει και τους όρους και τις προϋποθέσεις για κάθε διαγωνισμό ενώ όπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο, θα έχει και την ευθύνη για την εκτέλεση των συμβάσεων που θα γίνονται με τις προμηθεύτριες εταιρείες.
Που θα εφαρμοσθεί το νέο σύστημα προμηθειών
Το νέο ενιαίο σύστημα προμηθειών θα εφαρμοστεί καταρχάς σε όλα τα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας και τις Υγειονομικές Μονάδες της χώρας καθώς και σε όλους τους φορείς που ελέγχονται από το υπουργείο Υγείας όπως στον ΕΟΠΥΥ, στον ΕΟΦ κ.λ.π.
Επίσης οι ενιαίες προμήθειες μόλις ψηφιστεί το νομοσχέδιο θα ισχύουν και για τα πανεπιστημιακά και στρατιωτικά νοσοκομεία καθώς και μεταξύ άλλων για το Ωνάσειο το οποίο είναι χρηματοδοτούμενο από το υπ.Υγείας.


Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου HealthReport.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.