-->

Τρίτη 9 Μαΐου 2017

«Ψαλίδι» στις παροχές υγείας, μέτρα για τα δημόσια νοσοκομεία

«Ψαλίδι» στις παροχές υγείας αλλά και έλεγχο της πρόσβασης των ασθενών στην τριτοβάθμια περίθαλψη, περιλαμβάνει επίσης το τελικό σχέδιο της «συμφωνίας» κυβέρνησης – δανειστών για την Υγεία. Μεταξύ άλλων, προβλέπεται μείωση του ορίου δαπανών του ΕΟΠΥΥ για παροχές προς τους ασφαλισμένους του (πλην φάρμακο) κατά 250 εκατ. ευρώ έως το 2019.


Σύμφωνα με το σχέδιο, η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει μέτρα που θα εξασφαλίζουν ότι το 2017 το εκτιμώμενο χάσμα ανάμεσα στις δαπάνες και τα αντίστοιχα ανώτατα όρια clawback (δηλαδή το ποσό που επιστράφηκε για τα φαρμακευτικά προϊόντα, τα διαγνωστικά και τις ιδιωτικές κλινικές) θα μειωθεί τουλάχιστον κατά 30% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Για τον σκοπό αυτό, θα υιοθετήσει, μεταξύ άλλων, κλειστούς προϋπολογισμούς σε όλες τις παροχές υγείας. Θα πρέπει μάλιστα μέχρι τον Δεκέμβριο του 2017, να ληφθούν περαιτέρω διαρθρωτικά μέτρα, ώστε το εκτιμώμενο χάσμα μεταξύ των δαπανών για το 2018 και τα πλαφόν του clawback να μειωθούν κατά τουλάχιστον 15% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Στο ίδιο «πακέτο» μέτρων περιλαμβάνεται και η εφαρμογή στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης -μέχρι τον Ιούνιο του 2017- κατευθυντήριων οδηγιών για τα φάρμακα και θεραπευτικών πρωτοκόλλων για τις παθήσεις που απορροφούν τη μεγαλύτερη φαρμακευτική δαπάνη.

Μέτρα για τα δημόσια νοσοκομεία

Όσον αφορά στα δημόσια νοσοκομεία, ειδική αναφορά γίνεται στην παρακολούθηση της «αδικαιολόγητης πρόσβασης» στην επείγουσα περίθαλψη. Αν χρειαστεί, η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει μέτρα για τον έλεγχο και την αποθάρρυνση της αδικαιολόγητης πρόσβασης, προκειμένου να διασφαλιστεί η αποτελεσματική παροχή επείγουσας περίθαλψης. Παράλληλα, μέχρι τον Ιούνιο του 2017 το υπουργείο Υγείας θα πρέπει να εκπονήσει ένα σχέδιο υιοθέτησης νέου τρόπου κοστολόγησης των υπηρεσιών (DRG) σε όλα τα νοσοκομεία.

Φάρμακα
Να σημειωθεί πως η «συμφωνία» μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών περιλαμβάνει και νέα μέτρα με στόχο τη συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης και «όχημα» την αύξηση της χρήσης των γενοσήμων, τις μειώσεις τιμών στα αποζημιούμενα φάρμακα, αλλά και την απελευθέρωση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων.



Από ertopen

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.