-->

Πέμπτη 25 Μαΐου 2017

Οι γιατροί στηλιτεύουν το σ/ν για το ωράριο εργασίας - Υποκριτικό και άθλιο το χαρακτηρίζουν.


Σε θέση άμυνας βρίσκονται πλέον οι γιατροί της χώρας, αναφορικά με το σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας, το οποίο αφορά τον χρόνο εργασίας του ιατρικού σώματος και το οποίο κατέθεσε ήδη η πολιτική ηγεσία για παρατηρήσεις στην ΟΕΝΓΕ.
Οι γιατροί, και ειδικότερα η Αριστερή Ριζοσπαστική Συνεργασία Ιατρών –η οποία στηλιτεύει τις ρυθμίσεις– εκτιμά ότι πρόκειται για ένα άθλιο πόνημα, το οποίο δεν προάγει το επάγγελμα και δεν δίνει την αναγκαία «ανάσα» στους επαγγελματίες υγείας να ξεκουραστούν από την ατελείωτη εργασία και την επαγγελματική εξουθένωση (burnout).
Μάλιστα όπως αναφέρει, «το παρόν "πόνημα" είναι ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ακόμα και από το αρχικό "σχέδιο" Αβραμόπουλου-Τσούκαλου το 2007, το οποίο η τότε πολιτική ηγεσία ούτε καν επίσημα δεν είχε τολμήσει να το ανακοινώσει, γιατί μόλις είχε πρωτοδιαρρεύσει οι αντιδράσεις των νοσοκομειακών γιατρών ήταν εντονότατες.
Αναδεικνύεται σε όλο της το μεγαλείο για ακόμα μία φορά η υποκριτική λογική της ΕΕ και των κυβερνήσεών της: 48ωρο δήθεν στα χαρτιά και στο "φαίνεσθαι" –κατανομή του χρόνου εργασίας αυθαίρετα από την εργοδοσία έτσι ώστε και οι ζωές των γιατρών (ιδιαίτερα των νεότερων) να διαλύονται και το συνολικό "κόστος" των εφημεριακών αμοιβών να μειώνεται.
Για μία ακόμα φορά με εξοργιστικό τρόπο μπαίνει το "για λίγα χρόνια, ΜΕΧΡΙ να γίνουν οι προσλήψεις", δηλαδή τα ίδια Παντελάκη μου τα ίδια Παντελή μου από το 2007-2008 ως σήμερα –10 χρόνια μετά από 5 βουλευτικές εκλογές και 6 κυβερνήσεις. Τελείως υποκριτικά και φαρισαΐστικα η "κόπωση" του γιατρού αποδίδεται αποκλειστικά στον αριθμό των ΩΡΩΝ εργασίας και όχι στις ΣΥΝΘΗΚΕΣ εργασίας. Π.χ. το γεγονός πως αντί να εφημερεύουν 2 γιατροί σε ένα τμήμα όπως θα έπρεπε, εξαναγκάζεται να εφημερεύει 1 γιατρός σε 5 τμήματα ταυτόχρονα δεν απασχολεί καθόλου την πολιτική ηγεσία.
Με αφορμή το απαράδεκτο "σχέδιο νόμου" της σημερινής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, το νοσοκομειακό κίνημα πρέπει άμεσα να ξαναβγεί στους δρόμους του αγώνα. Με γενικές συνελεύσεις παντού, με οργάνωση και συντονισμό».
Πολλά λοιπόν τα ερωτηματικά και οι αντιδράσεις της Αριστερής Ριζοσπαστικής Συνεργασίας Ιατρών, η οποία αναφέρει μεταξύ άλλων:
- Το «Σχέδιο Νόμου για την Οργάνωση του χρόνου εργασίας των ιατρών ΕΣΥ» είναι μια αντιδραστικότατη ρύθμιση που κινείται σε τελείως αρνητική κατεύθυνση και πρέπει να απορριφθεί απερίφραστα και συνολικά.
- Καθιερώνει την «ατομική δήλωση συναίνεσης» (opt-out) από τον γιατρό για την παραβίαση του ανώτατου εβδομαδιαίου ορίου ωρών εργασίας. Η δήλωση αυτή θα ζητείται όπου οι ώρες εργασίας είναι άνω των 48 και ως τις 60 εβδομαδιαίως.

- Καταργεί την έννοια «αριθμός εφημεριών» στον υπολογισμό του χρόνου εργασίας και υπολογίζει μόνο «ώρες» με αυθαίρετο και χαοτικό για τις ζωές των γιατρών τρόπο διευθέτησής τους ώστε πρακτικά εξαφανίζει τις πραγματικά ελεύθερες ώρες. Π.χ. αποτελεί απύθμενη υποκρισία η παραδοχή πως οι ώρες 3 μμ-8μμ από τη λήξη του πρωινού τακτικού ωραρίου ως την έναρξη της βραδινής 12ωρης εφημερίας θα θεωρούνται... «ελεύθερες».
- Δίνει στην εργοδοσία το απόλυτο διευθυντικό δικαίωμα να μετατρέπει τις ενεργείς εφημερίες σε εφημερίες ετοιμότητας κατά το δοκούν. Οι εφημερίες ετοιμότητας ΔΕΝ θα λογίζονται ως χρόνος εργασίας (άρθρο 2, παρ. στ) παρά μόνο κατά τις ώρες που ο γιατρός θα «απασχολείται εντός του χώρου εργασίας όταν καλείται» (άρθρο 6, παρ. 5αγ), δηλαδή είτε τα νοσοκομεία θα... εφοδιάσουν τους γιατρούς με ειδικά όργανα GPS-«εφημερόμετρα» ή απλούστατα ειδικά στα νοσοκομεία της περιφέρειας και όχι μόνο η εργοδοσία θα μετατρέπει αυθαίρετα τις ενεργές εφημερίες σε εφημερίες ετοιμότητας έτσι ώστε ο γιατρός να είναι καθημερινά στο πόδι, απλήρωτος –υπόλογος– και εξοντωμένος ταυτόχρονα.
- Δεν προβλέπει απολύτως τίποτα για ιατρικές πράξεις (όπως χειρουργικές επεμβάσεις) που η διάρκειά τους συμπίπτει με την αλλαγή της βάρδιας 8μμ.
- Δίνει στην εργοδοσία (άρθρο 4, παρ. 5) το δικαίωμα να ΚΑΤΑΡΓΕΙ στην πράξη αυθαίρετα την κανονική άδεια του γιατρού και να την «τεμαχίζει» σε μικρές «δόσεις» των 5 ημερών.
Το νοσοκομειακό κίνημα, αναφέρει στη συνέχεια η Συνεργασία, πρέπει να σημάνει άμεσα ξεσηκωμό για την απόρριψη του απαράδεκτου αυτού προσχεδίου νόμου και να διεκδικήσει τα εξής:
- Λιγότερη δουλειά, δουλειά για όλους, επιστημονική και επαγγελματική αξιοπρέπεια για τους υγειονομικούς, δωρεάν αποκλειστικά δημόσια περίθαλψη για όλους.
- 5θήμερο –6ωρο– 30ωρο τακτικό πρωινό ωράριο και το πολύ μία ενεργή εφημερία (17ωρη ή 24ωρη) την εβδομάδα για όλους τους γιατρούς.
- Ημερανάπαυση (ρεπό) μετά από κάθε ενεργή εφημερία.
- Οι ώρες μετά το πρωινό ωράριο όταν ο γιατρός δεσμεύεται αντικειμενικά (π.χ. παρατεινόμενη χειρουργική επέμβαση) να είναι πραγματικά εθελοντικές και να αμείβονται ως υπερωρίες.
- Μεικτές και ετοιμότητας αντί για ενεργές επιλεκτικά μόνο για τους ειδικευμένους και αυστηρά μόνο μετά από δική τους επιθυμία –όχι εργοδοτικό δικαίωμα για αυθαίρετη μετατροπή ενεργών σε ετοιμότητας.
- Πραγματοποίηση των τουλάχιστον 8.000 αναγκαίων προσλήψεων μόνιμων επιμελητών στα νοσοκομεία και στα ΚΥ.
- Αποκατάσταση των μισθολογικών απωλειών με επάνοδο των αποδοχών μας στα επίπεδα του 2010.
- Επιστημονική δημοκρατία και σύγχρονη ιατρική εκπαίδευση σύμφωνα με τις υγειονομικές ανάγκες του πληθυσμού.

onmed.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.