-->

Τρίτη 8 Ιουνίου 2021

Ξεκίνησε η συζήτηση στη Βουλή για το αντεργατικό νομοσχέδιο – «6+1 λόγοι που μας αφορά»

Όλοι στην Πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση της 10ης Ιούνη!

Συγκεντρώσεις:

Αθήνα: 10:30 π.μ., στα Χαυτεία
Θεσσαλονίκη: 10:30 π.μ., στην Καμάρα

Το εργασιακό νομοσχέδιο κατατέθηκε στη βουλή, με σκοπό να ψηφιστεί από την Ολομέλεια στις 17 Ιουνίου, ενώ ο υπουργός Εργασίας επιμένει να χαρακτηρίζει «fake news» την πληρωμή υπερωριών με ρεπό, ακυρώνοντας ουσιαστικά τα δικά του λεγόμενα. «Υπάρχουν άνθρωποι που δεν τους πειράζει να κουράζονται και θέλουν να δουλεύουν περισσότερο» 
είχε δηλώσει προκλητικά ο υπουργός Εργασίας. Σε ερώτημα για το αν δείχνει υπερβάλλοντα ζήλο για διατάξεις του σχεδίου, είχε απαντήσει «και καλά κάνουμε», επιμένοντας  μάλιστα στο κυνικό αφήγημα πως το αντάλλαγμα για τις υπερωρίες του εργαζόμενου είναι ρεπό και όχι χρήματα, παρουσιάζοντάς το ως κάτι θετικό.

6+1 λόγοι που μας αφορά:
(Σύντομα θα δούμε τις "ρυθμίσεις" του να ρφαρμόζονται στο Δημόσιο...)
1. Ο χρόνος εργασίας μπορεί να «διευθετείται» ατομικά και να υπερβαίνει το 8ωρο (θα υπολογίζεται σε εβδομαδιαία, μηνιαία ή εξαμηνιαία βάση). Δηλαδή στις περιόδους αιχμής ο ελεύθερος χρόνος καταργείται, χωρίς την έξτρα αμοιβή των υπερωριών. Συνολικά το εισόδημα των εργαζομένων θα μειωθεί. Η κυβέρνηση λέει ότι απαιτείται η συμφωνία του εργαζόμενου για το νέο ωράριο, αλλά ξέρουμε καλά πόσο ελεύθερες είναι αυτές οι «συμφωνίες στους χώρους δουλειάς.

2. Αυξάνονται οι υπερωρίες και μειώνεται η αμοιβή τους. Ενώ μέχρι τώρα οι υπερωρίες έφταναν τις 96 ώρες το χρόνο στη βιομηχανία και 120 ώρες στις υπηρεσίες, τώρα φτάνουν τις 150 ώρες ετησίως σε όλους τους κλάδους. Κι ενώ η επιπλέον αμοιβή (προσαύξηση) για κάθε ώρα πέρα από το 8ωρο έφτανε το 60% επί του ημερομισθίου, τώρα μειώνεται στο 40%. Εκεί που υπάρχει συμφωνία «διευθέτησης», δεν πληρώνονται υπερωρίες.

3. Ελαστικοποιείται περισσότερο η μερική απασχόληση.

4. Το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) καταργείται, χωρίς να γνωρίζουμε το μέλλον των επιθεωρητών εργασίας στην ανεξάρτητη αρχή που το υποκαθιστά. Πρόκειται για σοβαρό πλήγμα στον σημαντικότερο διαθέσιμο θεσμό για την αντιμετώπιση της εργοδοτικής αυθαιρεσίας.

5. Το δικαίωμα στην απεργία εξουδετερώνεται. Θεσπίζεται ηλεκτρονική ψηφοφορία για την κήρυξη απεργίας, ενώ πιθανή παρεμπόδιση απεργοσπαστών θα θεωρείται λόγος τερματισμού της απεργίας. Σε κοινωνικά κρίσιμους κλάδους (υγεία, μεταφορές, συγκοινωνίες, τηλεπικοινωνίες, ύδρευση, ηλεκτρισμός, διακομιδή απορριμμάτων), πέρα από το προσωπικό ασφαλείας, απαιτείται η κάλυψη με προσωπικό τουλάχιστον για το 1/3 της υπηρεσίας.

6. Επεκτείνεται η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας.

6+1. Λέγεται ότι το νομοσχέδιο απλά νομιμοποιεί κάτι που ήδη συμβαίνει. Πέρα από ότι αυτό δεν είναι απολύτως ακριβές με βάση τα παραπάνω (δηλαδή θα συμβούν και πολλά που δεν συμβαίνουν τώρα), η εμπειρία δείχνει ότι κάθε νομοσχέδιο που νομιμοποιεί τις αυθαιρεσίες της εργοδοσίας, δεν τις σταματάει. Αντίθετα, η νομιμοποίηση των τρεχουσών αυθαιρεσιών ανοίγει το δρόμο σε νέες ακόμα πιο σκληρές, οι οποίες με τη σειρά τους θα νομιμοποιηθούν στο μέλλον. Το γαϊτανάκι δεν θα σταματήσει από μόνο του.

Να σημειώσουμε ότι το νομοσχέδιο Χατζηδάκη έρχεται να πιέσει ακόμα περισσότερο τους εργαζόμενους ενώ η Ελλάδα:
• έχει τον πέμπτο χαμηλότερο κατώτατο μισθό (με όρους αγοραστικής δύναμης) στην Ευρώπη,
• έχει το μεγαλύτερο μέσο εργάσιμο χρόνο στην ΕΕ μετά την Εσθονία,
• έχει το 68,3% του πληθυσμού στα όρια της φτώχειας (στοιχεία ΟΟΣΑ).
Δεν χρειάζονται πολλά λόγια. Χρειάζεται αγώνας για να αποσυρθεί το νομοσχέδιο Χατζηδάκη.
Να είμαστε όλες και όλοι στην απεργιακή κινητοποίηση της 10ης Ιούνη

Συγκεντρώσεις:

Αθήνα: 10:30 π.μ., στα Χαυτεία
Θεσσαλονίκη: 10:30 π.μ., στην Καμάρα




Από: ThePressProject 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.