-->

Πέμπτη 23 Απριλίου 2015

ΕΤΣΙ ΚΕΡΔΙΖΟΥΜΕ! ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΝΙΚΗ.

Ετσι κερδίζουμε: Με ενότητα, συμπαράσταση και πίστη στον αγώνα μας
Οι καθαρίστριες στο "ΑΤΤΙΚΟΝ" πληρώθηκαν και διασφάλισαν τη δουλειά τους!

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΝΙΚΗ 

 Το σωματείο εργαζομένων του ΑΤΤΙΚΟΥ νοσοκομείου χαιρετίζει την πρώτη αγωνιστική επιτυχία των εργαζομένων στην καθαριότητα. Η μαζική συμμετοχή, η ενότητα και η σθεναρή τους στάση έκαμψε την αδιαλλαξία του εργοδότη – εργολάβου της εταιρείας “Ανοδική”. 
Κατάφεραν να κερδίσουν την άμεση καταβολή όλων των δεδουλευμένων τους και τη γραπτή δέσμευση ότι θα ανανεωθούν κανονικά όλες οι συμβάσεις του προσωπικού για όσο διάστημα διατηρείται η παροχή υπηρεσιών καθαριότητας από τη συγκεκριμένη εργολαβία. 

 Στην επιτυχία συνέβαλλε και η άμεση αλληλεγγύη στον αγώνα τους από το Σωματείο του ΑΤΤΙΚΟΥ, την Πανελλήνια Ένωση Καθαριστριών και Οικιακού Προσωπικού, την Ένωση καθαριστριών Πειραιά και συνδικαλιστές από το ΕΚΑ. 

 Καμιά αναμονή! Συνεχίζουμε τον αγώνα για: 
ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΟ ΔΟΥΛΕΜΠΟΡΙΟ! 
ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΟΛΑΒΙΕΣ! ΣΤΑΘΕΡΗ ΚΑΙ ΜΟΝΙΜΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ! ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥ ΣΤΟ ΑΤΤΙΚΟ! 
ΔΩΡΕΑΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ – ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΜΟΝΙΜΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ! 
ΔΕΝ ΠΑΖΑΡΕΥΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ – ΔΕΝ ΥΠΟΚΥΠΤΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ ΕΚΒΙΑΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ, ΤΩΝ ΤΟΚΟΓΛΥΦΩΝ ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ, ΤΗΣ ΕΕ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΝΤ.

 ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ


Με την ευκαιρία να θυμίσουμε σχετική ανάρτησή μας (ΕΔΩ) για το δουλεμπόριο των εργολάβων ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΜΑΣ. Μετά τη μείωση των καθαριστριών η κατάσταση χειροτερεύει καθημερινά. ΕΙΝΑΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ ΠΩΣ ΤΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ  ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΟΝΟ ΜΙΑ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΡΕΙΣ ΟΡΟΦΟΥΣ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ. Ένας μόνο άνθρωπος για όλα! Θαλάμους ασθενών , κέντρα νοσηλείας,γραφεία κλπ. 
ΤΟΥΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΟΥΜΕ: ΑΥΤΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ! Δεν θα αφήσουμε τις καθαρίστριες μόνες τους!

Παρακάτω το ιστορικό της υπόθεσης όπως το αντιγράψαμε από το "rproject"

Πριν από λίγο η εργοδοσία της εργολαβικής εταιρείας «Αναδομική» δεσμεύθηκε εγγράφως ότι την Παρασκευή 24/4 θα καταβάλλει πλήρως την καθυστερούμενη μισθοδοσία των καθαριστριών και δεν θα προχωρήσει σε καμιά απόλυση. Κίνηση στην οποία αναγκάστηκε να προσφύγει μετά από την αποφασιστικότητα που έδειξαν
οι ίδιες οι εργαζόμενες και με την πίεση που ασκήθηκε από την απόφαση του ΕΚΑ να κηρύξει για αύριο 24ωρη απεργία κάλυψης της κινητοποίησής τους, καθώς και από τη συνεχή παρουσία συμπαραστατών από τον ΣΥΡΙΖΑ και μετά το μεσημέρι και από το ΠΑΜΕ.
Οι καθαρίστριες επιστρέφουν κανονικά στην εργασία τους και τώρα ξέρουν ότι αν αγωνιστούν ενωμένα και συλλογικά οι αγώνες τους μπορούν να στεφθούν με επιτυχία!
Την Δευτέρα 20 του Απρίλη, η απογευματινή βάρδια των καθαριστριών αρνήθηκε να παρέχει τις υπηρεσίες της όταν διαπίστωσε ότι η εργοδοσία αθέτησε για πολλοστή φορά τις υποσχέσεις της και δεν κατέβαλλε τα οφειλόμενα. Προχώρησαν σε γενική συνέλευση που εξέλεξε τριμελή επιτροπή για να τους εκπροσωπεί. Στο πλευρό τους βρέθηκαν άμεσα η ΠΕΚΟΠ (Παννατική Ένωση Καθαριστριών και Οικιακού Προσωπικού), οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ από τη Δυτική Αθήνα που ενημερώθηκαν για το γεγονός.
Στη συνέλευση δέχθηκαν ένα πρώτο κύμα απειλών από εκπροσώπους της εταιρείας που δήλωναν «εργαζόμενοι» σε αυτή. Οι «εκπρόσωποι» της εταιρείας με τραμπούκικη λογική ζητούσαν από τις καθαρίστριες να μπουν για δουλειά και τους έλεγαν να κάνουν υπομονή και να πληρωθούν τον ένα από τους δύο μήνες σε μια εβδομάδα. Οι εργαζόμενες αρνήθηκαν και τότε οι «εκπρόσωποι» της εταιρείας απείλησαν ότι την άλλη μέρα το πρωί θα έφερναν απεργοσπάστες και θα τις αντικαθιστούσαν. Στις αντιδράσεις των μελών του ΣΥΡΙΖΑ που βρίσκονταν εκεί απάντησαν με φραστική επίθεση, ενώ προσπάθησαν να καταδείξουν ως υπεύθυνη για το ότι οι εργαζόμενες είναι απλήρωτες, την κυβέρνηση, που δεν είναι εντάξει στις οφειλές της προς την εταιρεία.
Ξεχνώντας βέβαια ότι η ίδια η εταιρεία πατάει πάνω στη σύμβαση που έχει υπογραφτεί πάνω από 1,5 χρόνο τώρα με τη διοίκηση του νοσοκομείου και με την έγκριση της τότε κυβέρνησης Σαμαρά. Ξεχνώντας ότι μέχρι σήμερα- κι ενώ όπως ισχυρίζονται τους οφείλονται λεφτά από το Γενάρη του 2014- δεν έκανε τίποτε για να πάρει αυτά τα λεφτά και κυρίως ξεχνώντας ότι, όσο έπαιρνε τα λεφτά, τηρούσε ένα μεσαιωνικό καθεστώς στηριγμένο σε μνημονιακους νόμους με συχνές αλλαγές στις συμβάσεις των εργαζομένων (από 5νθήμερες σε 6ήμερες). Εργαζόμενες που δούλευαν με την ψυχή τους και πληρώνονταν ψίχουλα (περίπου 440 ευρώ).
Οι απειλές και η τρομοκρατία της εργοδοσίας δεν έπιασαν τόπο και οι εργαζόμενες συγκεντρώθηκαν από νωρίς το πρωί στην πύλη του νοσοκομείου περιφρουρώντας τον αγώνα τους. Μαζί τους και πάλι η ΠΕΚΟΠ, το σωματείο των μόνιμων εργαζομένων του Αττικού νοσοκομείου, το ΕΚΑ, μέλη του ΣΥΡΙΖΑ από τις ΟΜ της Δυτικής Αθήνας και εκπρόσωπος της Περιφέρειας Δυτικής Αθήνας.
Για άλλη μια φορά οι επονομαζόμενοι «εκπρόσωποι» της εταιρείας προσπάθησαν να τρομοκρατήσουν τον αγώνα τους αλλά δεν τα κατάφεραν. Απεργοσπάστες δεν έφεραν αλλά εξακολουθούσαν να φωνάζουν ότι «αύριο θα σας φέρω 150 πεινασμένους να μπουν να δουλέψουν και θα δω τι θα κάνετε» ή και με πιο «ήπιο» τρόπο: «τι θέλετε να χάσετε τη δουλειά σας;», απειλώντας εμμέσως πλην σαφώς με απολύσεις. Οι καθαρίστριες παρέμειναν ενωμένες και μοίρασαν ενημερωτικό υλικό στους εισερχόμενους στο νοσοκομείο, ενώ στη συνέχεια πραγματοποίησαν συνάντηση με τη διοίκηση του νοσοκομείου που δεσμεύτηκε ότι εξασφάλισε τα χρήματα και θα μεσολαβήσει στην εταιρεία για να πληρωθούν κανονικά και οι καθαρίστριες και οι εργαζόμενοι στη φύλαξη. Οι εργαζόμενες θα συνεχίσουν την κινητοποίησή τους μέχρι να πληρωθούν κανονικά. Για αυτό το σκοπό παρέμειναν και σήμερα ως το απόγευμα στην πύλη του νοσοκομείου και καλούν και αύριο (Τετάρτη 22/4) στις 6.30 το πρωί σε νέα κινητοποίηση.


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.