-->

Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2015

Αλωνίζουν” ανενόχλητοι οι εργολάβοι στα νοσοκομεία

Ένα “μαύρο πέπλο” σκεπάζει τις συνθήκες εντός των οποίων δρουν τα όχι περισσότερα από 4-5 εργολαβικά συνεργεία στα δημόσια νοσοκομεία, τα οποία έχουν αναλάβει υπηρεσίες όπως η καθαριότητα, αντικαθιστώντας χρόνο με το χρόνο εκατοντάδες μόνιμες θέσεις εργασίας από εργαζόμενες που δουλεύουν σε καθεστώς γαλέρας και τρομοκρατίας με το φόβο της απόλυσης στην ημερήσια διάταξη.

Το πλαίσιο εντός του οποίου 3 καθαρίστριες από το συνεργείο στο Παίδων “Αγλ. Κυριακού” βρέθηκαν απολυμένες, είναι χαρακτηριστικό των μαφιόζικων πρακτικών που απεργάζονται οι εργολάβοι.
Όπως καταγγέλλει το Ενιαίο Σωματείο Εργαζομένων στο χώρο, στις 29/9 ο εκπρόσωπος της εταιρείας ΑΝΟΔΙΚΗ, αφού επέπληξε τις εργαζόμενες για την κινητοποίηση που είχαν πραγματοποιήσει διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους, απέλυσε επί τόπου μία καθαρίστρια που του ζήτησε το λόγο, προειδοποιώντας παράλληλα τις υπόλοιπες να μην απευθυνθούν στο σωματείο. Εν συνεχεία, αλληλέγγυοι γιατροί και μέλη του σωματείου που ζήτησαν συνάντηση με την προϊσταμένη των καθαριστριών στις 5/10, δέχτηκαν λεκτική επίθεση και απειλές από εκπρόσωπο της ΑΝΟΔΙΚΗΣ, ο οποίος προχώρησε σε δύο ακόμα απολύσεις, τάχα γιατί έληξαν οι συμβάσεις τους. Στο μεταξύ, κείμενο διαμαρτυρίας που είχε τοιχοκολληθεί από το Σωματείο για την πρώτη απόλυση, εξαφανίστηκε μυστηριωδώς μέσα σε λίγες ώρες από κάθε πίνακα ανακοινώσεων στο νοσοκομείο.
“Μιλάμε για εντελώς άδικες απολύσεις που σκοπό έχουν τον εκφοβισμό των συστηματικά απλήρωτων και σκληρά εργαζόμενων καθαριστριών του νοσοκομείου”τονίζει το Ενιαίο Σωματείο Εργαζομένων ΓΝ Παίδων “Π & Α Κυριακού” και ζητάει από τη Διοίκηση να πάρει θέση για το ζήτημα. Παράλληλα, διεκδικεί την άμεση επαναπρόσληψη των απολυμένων καθαριστριών και την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων σε όλες τις καθαρίστριες.
Η συγκεκριμένη εταιρεία έχει βρεθεί άπειρες φορές αντιμέτωπη με ανάλογες καταγγελίες (δείτε εδώ).
Αξίζει να επισημανθεί ότι βάσει νομοθεσίας (Ν. 4325/2014) τα νοσοκομεία υποχρεούνται να συνάπτουν ατομικές συμβάσεις με τους εργαζόμενους στα συνεργεία καθαριότητας. Σύμφωνα όμως με στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει πράξη σε κανένα νοσηλευτικό ίδρυμα, ενώ στο τέλος του χρόνου λήγει η ισχύς της σχετικής διάταξης.
“Οι εργαζόμενοι των εργολάβων βιώνουν συνθήκες Εργασιακού Μεσαίωνα, χωρίς μέχρι σήμερα να συγκινούνται οι κυβερνώντες της τελευταία 20ετίας” υπογραμμίζει η ΠΟΕΔΗΝ και διεκδικεί την άμεση εκδίωξη των εργολάβων και την πρόσληψη των εργαζομένων τους από τα Νοσοκομεία.

Ιοκάστη Αλειφεροπούλου (virus)

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.