Οι κάτοικοι στενάζουν για να βρουν ένα γιατρό...
Το νοσοκομείο με 70 κλίνες καλείται να εξυπηρετήσει χειμώνα - καλοκαίρι τις ανάγκες του νησιού, ενώ διαθέτει μόλις ένα ασθενοφόρο. Η λειτουργία του νοσοκομείου οφείλεται ξεκάθαρα στις φιλότιμες προσπάθειες των εργαζομένων, που δουλεύουν ατέλειωτες βάρδιες χωρίς ρεπό και με αμέτρητες οφειλόμενες άδειες προηγούμενων ετών. Ασκούν τα καθήκοντά τους κάτω από αντίξοες συνθήκες, πολλές φορές άυπνοι, χωρίς τα απαραίτητα μέσα, με κακοσυντηρημένα διαγνωστικά μηχανήματα και με ελάχιστα υλικά, τα οποία συχνά πληρώνουν οι ίδιοι οι ασθενείς.
Προσλήψεις δεν προβλέπονται και ήδη πολλά τμήματα υπολειτουργούν με 2 ή ακόμα και με 1 μόνιμο υπάλληλο, όπως το Ακτινολογικό Τμήμα και ο Αξονικός Τομογράφος. Οι κλινικές με ελάχιστο νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό και χωρίς υποδομή δέχονται μεγάλο αριθμό ασθενών, πολλοί με σοβαρές ασθένειες. Χαρακτηριστικά, επειδή δεν υπάρχει Ογκολογική Κλινική, οι ασθενείς με καρκίνο είτε αναγκάζονται να μετακινούνται στην Αθήνα, είτε νοσηλεύονται στην Παθολογική Κλινική, εφόσον υπάρχει κενό κρεβάτι. Πολλές μέρες το χειμώνα το νοσοκομείο μένει χωρίς θέρμανση και χωρίς ζεστό νερό.
Οι κάτοικοι αναγκάζονται να φεύγουν από το νησί για να κάνουν κάποιες πιο εξειδικευμένες εξετάσεις. Πάντως, στο νοσοκομείο πολλές φορές λόγω έλλειψης υλικών δεν μπορούν να γίνουν ούτε οι βασικές εξετάσεις. Δεν υπάρχουν υποδομές για γυναικολογικές εξετάσεις, δεν υπάρχει μαστογράφος, για την απόδοση του αξονικού υπάρχουν ερωτηματικά. Τα τελευταία χρόνια λόγω της στοχευμένης υποβάθμισης του Νοσοκομείου Κω γίνονται πολλές διακομιδές προς άλλες περιοχές, όπως Ρόδος και Κρήτη, δαπανώνται τεράστια κονδύλια, ενώ θα μπορούσαν να διατεθούν στην υποστήριξη του Νοσοκομείου και των υπόλοιπων δημόσιων δομών Υγείας.
Στο νοσοκομείο - το οποίο καλύπτει και τη Νίσυρο - δεν υπάρχει παιδίατρος και φαρμακοποιός, ενώ ο καρδιολόγος είναι επικουρικός, δηλαδή καλύπτει ανάγκες μόνο για ένα χρόνο. Γενικότερα παιδίατρος δεν υπάρχει σε καμιά δημόσια δομή του νησιού, ενώ ο ΕΟΠΥΥ έχει σχεδόν κλείσει, αφού έχει μόνο 3 γιατρούς. Κανένα μικροβιολογικό εργαστήριο και κανένας οδοντίατρος δεν έχει σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ. Επιπλέον, για να βρουν γιατρό οι κάτοικοι των χωριών πρέπει να μετακινηθούν έως και 40 χλμ μέχρι το νοσοκομείο αφού τα ελάχιστα περιφερειακά ιατρεία στα χωριά μένουν για μεγάλα διαστήματα χωρίς ιατρό, όπως π.χ. ο Κέφαλος.
Κέντρο Υγείας ...παραχωρείται στο δήμο
Τέτοιες ελλείψεις οι κυβερνήσεις και η Τοπική Διοίκηση φροντίζουν να αξιοποιούν για να ενισχύεται η επιχειρηματική δράση στην Υγεία, είτε αφορά τον ιδιωτικό, είτε το δημόσιο τομέα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το Κέντρο Υγείας Αντιμάχειας, σε ένα μεγάλο χωριό στο κέντρο του νησιού και δίπλα στο αεροδρόμιο.
Από τότε που εγκαινιάστηκε το ΚΥ εδώ και πολλά χρόνια (σ.σ. προηγούμενη κυβέρνηση ΝΔ, επί υπουργίας του Δ. Αβραμόπουλου) δεν είχε οργανόγραμμα άρα ούτε προσωπικό! Τον τελευταίο καιρό επειδή τα διπλανά χωριά έχουν μείνει χωρίς γιατρό - ο αγροτικός δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες - ο δήμος μεθοδεύει να το λειτουργήσει με δημιουργία Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης, είτε αναλαμβάνοντας ο ίδιος τη λειτουργία του - με αύξηση των δημοτικών τελών - χωρίς να διεκδικεί αποκλειστικά κρατική χρηματοδότηση, πρόσληψη του απαραίτητου μόνιμου προσωπικού, δωρεάν υπηρεσίες για όλους. Μάλιστα, το επιχείρημα της δημοτικής αρχής είναι ότι το ΚΥ θα λειτουργεί με εισιτήριο που θα επιβαρύνει τους τουρίστες!
Από το "Ριζοσπάστη" 29/6. (Οι υπογραμμίσεις δικές μας - μιας και όλο και κάτι μας θυμίζουν...)
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.