-->

Τετάρτη 11 Ιουνίου 2014

ΕΛΣΤΑΤ: Σημαντικές περικοπές στην Υγεία - Πεθαίνουν οι Έλληνες


ΕΛΣΤΑΤ: Σημαντικές περικοπές στην Υγεία - Πεθαίνουν οι Έλληνες
Η οικονομική κρίση επέφερε καίριες αλλαγές στην υγεία των Ελλήνων, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ αλλά και του ΟΟΣΑ, οι άμεσες περικοπές στις οποίες προχώρησε η μέση ελληνική οικογένεια περιλαμβάνουν τη μείωση των επισκέψεων στον οδοντίατρο, τους ετήσιους ελέγχους check up και γενικότερα τις επισκέψεις στους ιατρούς.

Τα νέα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ έρχονται να επιβεβαιώσουν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί ήδη από το 2009, όταν, εξαιτίας των άμεσων επιπτώσεων της κρίσης, οι Έλληνες ξεκίνησαν να περιορίζουν δραστικά τις επισκέψεις τους στα ιδιωτικά θεραπευτήρια καθώς και εν γένει τις ιδιωτικές τους δαπάνες στην υγεία.

Προσπαθώντας να προσαρμοστούν στα νέα οικονομικά δεδομένα, σύμφωνα με το Onmed, οι Έλληνες προχώρησαν σε περικοπές τόσο σε υλικά όσο και σε υπηρεσίες υγείας. Έτσι, ως αποτέλεσμα οι Έλληνες θυσίασαν τη στοματική υγιεινή τους, τα check up’s και επιπλέον επισκέπτονται τους ιατρούς μόνο σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Πιο συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από τα δεδομένα της τετραετίας 2009-2012, παρατηρήθηκε μείωση της δαπάνης των παραιατρικών εξετάσεων κατά 50,5%, της οδοντιατρικής περίθαλψης κατά 50%, των ιατρικών υπηρεσιών κατά 44,6%, των θεραπευτικών συσκευών και εξοπλισμού κατά 30,2% και των διαγνωστικών εργαστηρίων κατά 26%.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως τα στοιχεία του 2013 αναμένεται να αποκαλύψουν χειροτέρευση της κατάστασης, καθώς το περασμένο έτος ήταν η χρονιά κατάρρευσης του ΕΟΠΥΥ και των μαζικών απεργιακών κινητοποιήσεων των γιατρών, των διαγνωστικών εργαστηρίων και άλλων φορέων υγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.