-->

Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2014

Οι ελλείψεις προσωπικού και μέσων ευθύνονται για το θάνατο του 4,5 ετών παιδιού. Ολα έγιναν όπως πρέπει λέει η Διοίκηση...

Δεν συνηθίζουμε να προτρέχουμε, ιδίως σε ζητήματα τέτοιας σοβαρότητας. Απ' όσα έχουν δει το φως ως τα τώρα όμως, φαίνεται πως η ανακοίνωση του Ι.Σ. Λάρισας.
Όσο για την ανακοίνωση της αρμόδιας ΥΠΕ, το γνωστό τροπάρι. Αλαζονεία, νίψιμο των χεριών και υπηρεσιακό ύφος. Όμως ήταν ένα παιδί. Κάτι πρέπει να φταίει που χάθηκε έτσι, νοιάζει κανέναν; 06/12/2014


Προκαταρκτική έρευνα με αφορμή τον θάνατο του αγοριού, μόλις 4,5 ετών από την Ιτέα Άμφισσας, διέταξε χθες η Εισαγγελία Πρωτοδικών Λάρισας (ενώ ήδη διεξάγεται αστυνομική προανάκριση από το Α’ Α.Τ. Λάρισας), προκειμένου να διερευνηθεί αν διαπράχθηκαν ποινικά αδικήματα και από ποιους.
Η απώλεια του μικρού παιδιού, προκάλεσε και την αντίδραση του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας που απευθύνει «έκκληση προς την Πολιτεία, έστω και την τελευταία στιγμή, να αναμορφώσει το κονδύλι για την Υγεία στον προϋπολογισμό του 2015, πριν είναι πολύ αργά.
Σε αντίθετη περίπτωση, οι αρμόδιοι θα είναι διαχρονικά υπεύθυνοι και υπόλογοι, για κάθε ζωή που χάνεται, όπως αυτή του 5χρονου αγοριού προχθές, που ταλανίστηκε μέσα σ’ ένα σύστημα με τραγικές ελλείψεις».

Όπως είναι γνωστό, ελλείψει γιατρών και υποδομών, το παιδάκι ασθένησε το περασμένο Σαββατοκύριακο στο σπίτι του στην Ιτέα Άμφισσας, μεταφέρθηκε τη Δευτέρα στο ΓΝ Λαμίας, ενώ την Τετάρτη το μεσημέρι διακομίσθηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας όπου λίγες ώρες αργότερα, ξεψύχησε.
Με το δράμα της οικογένειας να συνεχίζεται και την επομένη του θανάτου του παιδιού προχθές Πέμπτη, αφού η σορός – ελλείψει νεκροτόμων στη Λάρισα – μεταφέρθηκε στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης.
ΙΑΤΡΙΚΟΣ
Με αφορμή το θάνατο του μικρού παιδιού ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας σε ανακοίνωσή του σημειώνει πως «η βαριά υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση των δημόσιων δομών υγείας, κατέστησαν μοιραία για τους πολίτες. Δυστυχώς οι συνολικές δαπάνες του Υπουργείου Υγείας προϋπολογίζονται μειωμένες το 2015, σε σύγκριση μ’ αυτές του 2014.
Η χρηματοδότηση των νοσοκομείων εμφανίζεται μειωμένη κατά 22,8%, ενώ αντίστοιχα η κρατική επιχορήγηση του ΕΟΠΥΥ μειωμένη κατά 17%, σε σύγκριση με το 2014. Το κονδύλι δε του ΕΟΠΥΥ, για τις λοιπές παροχές ασθενείας (αναλώσιμα, ιατρικά βοηθήματα, παραφαρμακευτικά προϊόντα) εμφανίζεται μειωμένο κατά 354 εκατ. ευρώ σε σύγκριση πάντα με το 2014.
Η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη παραμένει η ίδια με το 2014, παρότι το 2015 θα καλύπτονται και 2,5-3 εκατ. ανασφάλιστοι, άρα στην πράξη θα είναι μειωμένη. Από το ΕΣΥ λείπουν 5.000 γιατροί και 10.000 νοσηλευτικό προσωπικό.
Απ’ την άλλη μεριά, οι εισφορές προς τα ασφαλιστικά ταμεία εμφανίζονται ελαφρά αυξημένες, με τους πολίτες να παραπαίουν στις δημόσιες δομές υγείας για να βρουν γιατρό και φάρμακα, ενώ κάθε φορά του έρχονται σε επαφή με το δημόσιο σύστημα υγείας, αναγκάζονται να βάλουν βαθύτερα το χέρι στην τσέπη τους, ακόμα και γι’ αυτά που δικαιούνται δωρεάν.
Οι απογυμνωμένες ΜΕΘ ενηλίκων, οι υποστελεχωμένες εξειδικευμένες Μονάδες, Κλινικές και Τμήματα που παρέχουν ιατρικές υπηρεσίες και νοσηλεία σε ανώτερο επίπεδο, μαζί με τις ανύπαρκτες ΜΕΘ παίδων, συνθέτουν ένα μαύρο σκηνικό στην ευρύτερη περιοχή και όχι μόνον, με μοιραία αποτελέσματα πολλές φορές για τους πολίτες.
Από τη θεσμική αυτή θέση ευθύνης που κατέχουμε, κάνουμε έκκληση προς την Πολιτεία, έστω και την τελευταία στιγμή, να αναμορφώσει το κονδύλι για την Υγεία στον προϋπολογισμό του 2015, πριν είναι πολύ αργά. Σε αντίθετη περίπτωση, οι αρμόδιοι θα είναι διαχρονικά υπεύθυνοι και υπόλογοι, για κάθε ζωή που χάνεται, όπως αυτή του 5χρονου αγοριού προχθές, που ταλανίστηκε μέσα σ’ ένα σύστημα με τραγικές ελλείψεις.
Τέλος, επισημαίνουμε για μια ακόμα φορά, ότι θεμέλιος λίθος ενός σύγχρονου και αποτελεσματικού συστήματος υγείας, αποτελεί ο μακροχρόνιος σχεδιασμός στη βάση των συγκεκριμένων υγειονομικών προτεραιοτήτων της χώρας και όχι οι αποσπασματικές μεταρρυθμιστικές προσπάθειες χωρίς συνέχεια. Οι προτάσεις μας έχουν διατυπωθεί και δημοσιοποιηθεί επανειλημμένα, είναι ρεαλιστικές και άμεσα εφαρμόσιμες» καταλήγει ο ΙΣΛ.
5η ΥΠΕ
Η 5η ΥΠΕ Θεσσαλίας σε ανακοίνωσή της «σε σχέση με τον άδικο χαμό του άτυχου αγοριού την Τετάρτη 03.12.2014 το απόγευμα, διευκρινίζει τα παρακάτω:
Σύμφωνα με το ιστορικό το 4,5 χρονών παιδί εξετάσθηκε από ιδιώτη παιδίατρο την 1η Δεκεμβρίου 2014, ο οποίος λόγω του συνεχιζόμενου εμπύρετου και άλλων συμπτωμάτων συνέστησε έλεγχο στο Γενικό Νοσοκομείο Άμφισσας.
Με βάση τον κλινικοεργαστηριακό έλεγχο στο Γενικού Νοσοκομείου Άμφισσας, το παιδί παραπέμφθηκε και εισήχθη την ίδια ημέρα στο Γ.Ν. Λαμίας. Στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας δέχθηκε όλη την απαραίτητη ιατροφαρμακευτική φροντίδα μέχρι και το πρωί της 3ης Δεκεμβρίου 2014, όποτε και έγινε επικοινωνία για τη δυνατότητα Παιδονευρολογικής εκτίμησης σε τριτοβάθμιο Ίδρυμα, στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας στο οποίο και διεκομίσθη την ίδια ήμερα και ώρα 13:35.
Στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας έγινε άμεση και συντονισμένη προσπάθεια υποστήριξης του παιδιού και του χορηγήθηκε η πρέπουσα θεραπεία για πολυσυστηματικές εκδηλώσεις.
Λόγω σταδιακής επιδείνωσης της κλινικής εικόνας του ασθενούς, εισήχθη στην Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) Νεογνών και άμεσα διασωληνώθηκε. Ωστόσο, παρουσίασε περαιτέρω επιδείνωση και εμφάνισε ανακοπή. Στο σημείο αυτό έγινε συντονισμένη προσπάθεια ανάνηψης του ασθενή από αναισθησιολόγους, καρδιολόγους ιατρούς της ΜΕΘ ενηλίκων και των Παιδιάτρων. Παρά τις προσπάθειες ανάνηψης του ασθενή για περισσότερο από μια ώρα δυστυχώς κατέληξε στις 19:30, ενώ η σορός έχει αποσταλεί για νεκροψία. Τα πιθανά αίτια του άδικου χαμού του παιδιού ερευνώνται» καταλήγει η ανακοίνωση της 5ης ΥΠΕ.
Από την "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" της ΛΑΡΙΣΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.