-->

Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2015

Kίνδυνος για λουκέτα σε πέντε Τμήματα και Κλινικές του Νοσοκομείου Βόλου

   Υπαρκτός είναι πλέον ο κίνδυνος για λουκέτα σε πέντε Τμήματα και Κλινικές του Νοσοκομείου Βόλου, όπως η Αιμοδοσία, η Παιδιατρική, το Γαστρεντερολογικό, λόγω της λήξης της σύμβασης 23 επικουρικών γιατρών τον ερχόμενο Δεκέμβριο και Ιανουάριο.
   Το θέμα αναδείχθηκε με τον πιο εμφατικό τρόπο στη χθεσινή γενική συνέλευση των νοσοκομειακών γιατρών, όπου παράλληλα συζητήθηκε και το θέμα των περικοπών στην πληρωμή των εφημεριών και των μέτρων αντίδρασης που πρέπει να ληφθούν. Για τις ελλείψεις σε γιατρούς στη γενική συνέλευση τονίστηκε πως το πρόβλημα θα γίνει ακόμη πιο έντονο το επόμενο διάστημα, καθώς το Δεκέμβριο λήγει η σύμβαση 19 επικουρικών γιατρών, ενώ τον ερχόμενο Ιανουάριο λήγει η σύμβαση ακόμη τεσσάρων επικουρικών γιατρών.
   Συνολικά θα αποχωρήσουν από το Νοσοκομείο Βόλου 23 επικουρικοί γιατροί που με την παρουσία και προσφορά τους δίνουν σημαντική «ανάσα» στη λειτουργία των Κλινικών και των Τμημάτων.  Άλλωστε τα τελευταία χρόνια πολύ λίγες είναι οι προσλήψεις μονίμων. Για τους περισσότερους επικουρικούς γιατρούς ήδη έχει δοθεί και εξάμηνη παράταση πέρα δηλαδή από τον ένα χρόνο που έχουν ήδη υπηρετήσει. Οι επικουρικοί γιατροί πληρώνονται από το ταμείο του Νοσοκομείου.
   Η κατάσταση είναι δραματική λαμβάνοντας υπόψη και το γεγονός ότι στο Νοσοκομείο Βόλου έχουν απομείνει μόνο 75 μόνιμοι γιατροί, ενώ στον οργανισμό λειτουργίας προβλέπονται οι διπλάσιοι. Λόγω των εξαντλητικών συνθηκών εργασίας από το λιγοστό ιατρικό προσωπικό, δεν υπάρχουν μόνο συνταξιοδοτήσεις, αλλά και παραιτήσεις. Πρόσφατα παραιτήθηκε μια πολύ ικανή γιατρός από τη Χειρουργική Κλινική που πιθανότατα θα ιδιωτεύσει.
   Η αποχώρηση των επικουρικών γιατρών αναμένεται να βάλει σε κίνδυνο πέντε Τμήματα και Κλινικές που είναι η ΩΡΛ, η Οφθαλμολογική, η Παιδιατρική, το Γαστρεντερολογικό και η Αιμοδοσία. Στη γενική συνέλευση τονίστηκε πως στα πέντε Τμήματα υπάρχει ο κίνδυνος να μπει λουκέτο, αν φύγουν οι επικουρικοί γιατροί στους επόμενους μήνες, ενώ προβλήματα υποστελέχωσης υπάρχουν και στη ΜΕΘ, τη Χειρουργική και άλλες Κλινικές. Επίσης και οι ειδικευόμενοι γιατροί αποχωρούν και είναι οι μισοί από αυτούς που θα μπορούσαν να προσφέρουν. Πολλοί ειδικευόμενοι επιλέγουν να φύγουν στο εξωτερικό.
   Οι γιατροί αποφάσισαν να αποστείλουν επιστολή διαμαρτυρίας στον υπουργό Υγείας ζητώντας τη λήψη μέτρων για τη σημερινή κατάσταση. Εκτός από τις ελλείψεις σε προσωπικό, ένα ακόμη θέμα που «καίει» τους γιατρούς είναι το «ψαλίδι» σε πληρωμές των εφημεριών τους και γι’ αυτό αποφασίστηκε να κινηθούν νομικά, ώστε να διεκδικήσουν τα υπόλοιπα χρήματα. Επίσης στη συνέλευση αποφασίστηκε να πραγματοποιηθούν στις 16 Νοεμβρίου οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Κέντρων Υγείας Μαγνησίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.