Ο λόγος για το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, το οποίο αντιμετωπίζει σήμερα μία σειρά από σοβαρότατα προβλήματα που επιδρούν αρνητικά στη λειτουργία του, υποβαθμίζοντας παράλληλα τις υπηρεσίες που παρέχει προς τους πολίτες.
Από τη μία, είναι οι σοβαρές… ελλείψεις προσωπικού σε όλους τους τομείς και τις ειδικότητες του ιδρύματος, η οποία έχει φέρει στα… όριά του το υπάρχον δυναμικό. Από την άλλη, η μείωση της χρηματοδότησής του προκαλεί ποικίλες δυσλειτουργίες, με την κατάσταση να έχει φτάσει πια κυριολεκτικά στο απροχώρητο.
Πολλοί ασθενείς, λίγο προσωπικό
Ούτε λίγο, ούτε πολύ, περισσότεροι από 300.000 ασθενείς απ’ όλη τη Βορειοδυτική Ελλάδα πέρασαν την προηγούμενη χρονιά από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, το οποίο είναι το μεγαλύτερο νοσηλευτικό ίδρυμα της ευρύτερης περιοχής, ενώ διαθέτει ειδικά τμήματα που δεν υφίστανται πουθενά αλλού!
Σύμφωνα με το epirusin.blogspot.gr για την εξυπηρέτησή τους το υπάρχον προσωπικό του Νοσοκομείου κατέβαλε φιλότιμες προσπάθειες και υπερέβαλλαν εαυτούς, αφού μιλάμε για σοβαρό πρόβλημα υποστελέχωσης σε όλους τους λειτουργικούς τομείς.
Ενδεικτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία, η προσέλευση στα Εξωτερικά Ιατρεία και στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών έχει αυξηθεί κατά 40% περίπου, με αποτέλεσμα το Νοσοκομείο να έχει μετατραπεί ουσιαστικά σε Κέντρο Υγείας.
Ενδεικτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία, η προσέλευση στα Εξωτερικά Ιατρεία και στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών έχει αυξηθεί κατά 40% περίπου, με αποτέλεσμα το Νοσοκομείο να έχει μετατραπεί ουσιαστικά σε Κέντρο Υγείας.
Ο Πρόεδρος Εργαζομένων
Χαρακτηριστικά είναι τα όσα λέει ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Γιώργος Φλούδας: «Την τελευταία πενταετία αποχώρησαν περίπου 300 συνάδελφοι. Έγιναν ορισμένες, ελάχιστες προσλήψεις προσωπικού κι αυτές προήλθαν από παλαιότερες προκηρύξεις». Όπως τονίζει, δεν υπάρχει καθόλου σχεδόν βοηθητικό προσωπικό, γι’ αυτό οι ασθενείς μάταια πολλές φορές αναζητούν τραυματιοφορείς, ενώ μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζει το ίδρυμα και με τις μαίες. Στη Γυναικολογική Κλινική εργάζονται μόλις τρεις, ενώ κανονικά θα έπρεπε να υπάρχουν τουλάχιστον 10! Για το θέμα ενημερώθηκε η αρμόδια ΔΥΠΕ, όμως αντί να ενισχυθεί το Νοσοκομείο, ο υπουργός Υγείας προχώρησε σε ονομαστική απόσπαση (!) μαίας για 2,5 χρόνια!
Ελλείψεις υπάρχουν επίσης σε νοσηλευτικό προσωπικό, όπου οι κενές θέσεις ανέρχονται σε 200 περίπου, σύμφωνα με όσα δηλώνει νοσηλευτής του ιδρύματος στο «bangladeshnews.gr», σε παραϊατρικό, διοικητικό και τεχνικό προσωπικό. Το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να δουλεύουν υπό απερίγραπτες συνθήκες και να έχουν εξαντληθεί τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά απ’ τον φόρτο εργασίας που επωμίζονται. Όπως τονίζεται χαρακτηριστικά, μπορεί να δει κανείς δύο νοσηλευτές να έχουν υπό την επίβλεψή τους έως και… 55 ασθενείς! Ο κ. Φλούδας κάνει επίσης λόγο για έντονη δυσλειτουργία η οποία παρατηρείται στον Ψυχιατρικό Τομέα, ιδίως στο Τμήμα των Οξέων Περιστατικών, που δεν λειτουργεί λόγω έλλειψης προσωπικού. Είναι ενεργή μόνο η Ψυχιατρική Κλινική και επειδή είναι η μόνη στην ευρύτερη περιοχή, οι ασθενείς «στοιβάζονται» σ’ αυτήν, όπως τονίζει με έμφαση!
Παραιτήσεις γιατρών
Πέρα από τις συνταξιοδοτήσεις, μεγάλο πλήγμα για το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων είναι οι παραιτήσεις γιατρών από το Π.Π.Γ.Ν.Ι., οι συγχωνεύσεις και το κλείσιμο Κλινικών. Ο κ. Φλούδας τονίζει ιδιαίτερα την έλλειψη αγγειοχειρουργού στο ίδρυμα μετά την παραίτηση του Μιλτιάδη Ματσάγκα, ενώ, σύμφωνα με στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), τελευταία έχουν καταγραφεί επίσης οι παραιτήσεις δύο ογκολόγων, ενός θωρακοχειρούργου, ενός νευροχειρούργου, ενός αναισθησιολόγου, ενός ορθοπεδικού κι ενός γενικού χειρουργού!
…Και υποχρηματοδότηση
Σοβαρό πρόβλημα για το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, όπως εξάλλου και για όλα τα περιφερειακά ιδρύματα πανελλαδικά, είναι το δραστικό «ψαλίδισμα» της τακτικής χρηματοδότησης που λαμβάνει. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων, αυτή «έχει μειωθεί κατά 60% σε σχέση με ότι λαμβάναμε την προηγούμενη πενταετία. Οι κωδικοί έχουν κυριολεκτικά «στερέψει» και αν δεν εγκριθούν νέα κονδύλια, δεν ξέρω πώς θα τα βγάλουμε πέρα. Κινδυνεύουμε από ελλείψεις υγειονομικών και άλλων υλικών. Επίσης, υπάρχουν οφειλές του νοσοκομείου προς προμηθευτές από το 2015, ενώ είμαστε απλήρωτοι δύο μήνες,Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2014 και οι οφειλές αυτές αφορούν εξαιρέσιμα, νυχτερινά και αργίες» Διαβάστε ΕΔΩ : Τι έρχεται στα νοσοκομεία το 2016!
Σοβαρές επιπτώσεις
Όλα τα παραπάνω έχουν σοβαρές επιπτώσεις συνολικά στη λειτουργία του νοσηλευτικού ιδρύματος. Πέρα από τα υπόλοιπα, μπορεί κανείς να αναφέρει ως παράδειγμα το γεγονός ότι το Κέντρο Φυσικής & Ιατρικής Αποκατάστασης του Νοσοκομείου, αν και έχει 50 κλίνες, λειτουργούν μόνο οι 12, αφού δεν υπάρχει επαρκές προσωπικό για τη στελέχωσή του.
Στο μεταξύ, μέσα στο επόμενο διάστημα παραδίδεται το νέο κτίριο του Νοσοκομείου,έκτασης 8.500 τ.μ., στο οποίο θα στεγάζεται ολόκληρο το Ορθοπεδικό Τμήμα, το Οφθαλμολογικό, το Καρδιολογικό, μονάδες, μικρά χειρουργεία και το PET SCAN. Ωστόσο, για να λειτουργήσει αυτό χρειάζονται πόροι και προσωπικό κι εδώ υπάρχει πρόβλημα, καθώς δεν έχει γίνει ακόμα η ενσωμάτωση της νέας πτέρυγας στον οργανισμό του Νοσοκομείου.
Κινητοποιήσεις
Για να αναδειχθούν όλα τα παραπάνω προβλήματα, οι εργαζόμενοι του Π.Π.Γ.Ν.Ι. σκοπεύουν να δραστηριοποιηθούν το αμέσως επόμενο διάστημα. Όπως λέει ο Γ. Φλούδας, από τη μία θα κάνουν αναφορές προς την Εισαγγελία Ιωαννίνων, την 6η ΔΥΠΕ και το υπουργείο Υγείας και από την άλλη θα ενημερώσουν την κοινωνία για την κατάσταση. Σκοπεύουν μάλιστα να πραγματοποιήσουν στάση εργασίας αλλά και άλλη μία κινητοποίηση με σκοπό δείξουν τι συμβαίνει στο ίδρυμα!
Από: healthreport
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.