-->

Δευτέρα 25 Ιουλίου 2016

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ: ΝΑ ΔΕΙΣ ΤΙ ΣΟΥ ΧΩ ΓΙΑ ΜΕΤΑ!!!

 <<  Όπως και οι άλλες ΔΕΚΟ σιγά σιγά το νοσοκομείο Σαντορίνης θα μπει στο Χρηματιστήριο και με βάση το καταστατικό λειτουργίας της η ΑΕΜΥ Α.Ε. ως πολυμετοχική εταιρεία, η πλειοψηφία των μετοχών της θα περάσει σε ιδιώτες. Μην έχουμε καμιά αμφιβολία γι΄ αυτό. Έτσι θα έχει γίνει το πρώτο βήμα για να ξεπουληθεί και αργότερα σε ιδιώτες. >>



Για την ΕΣΑΝ ΑΕ, την ΑΕΜΥ και τον (παλιο) χαρακτήρα τους, ως δούρειων ίππων ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας έχουμε κάνει αρκετά σημειώματα στο παρελθόν. Πραγματικά πρόκειται για φορείς που με το μανδύα του δημοσίου, σκοπό έχουν να μετατρέψουν στα μουλωχτά, δημόσιες δομές, πληρωμένες από το λαό, σε ιδιωτική περιουσία μέσω της κολυμπήθρας του χρηματιστηρίου και της αγοράς μετοχών. Αυτό κι' αν θέλει δεξιότητες και μεταπτυχιακά!
    Το Νοσοκομείο της Σαντορίνης που λειτούργησε με τυμπανοκρουσίες πρόσφατα είναι μια χαρακτηριστική περίπτωση. Και η πίτα ολόκληρη με διαφημίσεις και τυμπανοκρουσίες για τη λειτουργία του Νοσοκομείου και ο "σκύλος" της ιδιωτικοποίησης χορτάτος!
   Ο συνάδελφος Ν. Μαλίνογλου, πρόεδρος του Σωματείου του Σισμανογλείου, έγραψε ένα κατατοπιστικό άρθρο σχετικά. Το αναδημοσιεύουμε  με ελάχιστες παρεμβάσεις μορφοποίησης και με το σχόλιο πως ανεξάρτητα από την πολιτική τοποθέτηση του καθ΄ένα, τα γεγονότα παραμένουν πεισματικά παρόντα και επαληθεύουν ή διαψεύδουν προθέσεις και πολιτικές. Διαβάστε το.
“Το ΓΝΘ λειτουργεί κανονικά από τις 18/07/2016, παρέχοντας υπηρεσίες υγείας τόσο στους κατοίκους του νησιού, όσο και στον τουριστικό πληθυσμό”. Λέει στην ανακοίνωση του το Υπ. Υγείας απαντώντας στις επικρίσεις της ΠΟΕΔΗΝ για το χαρακτήρα τη λειτουργία και τα προβλήματα που παρουσιάζει το νοσοκομείο Σαντορίνης που μόλις πριν λίγες ημέρες μπήκε σε λειτουργία.
Υπάρχει κάποιος που δε θα ήθελε κάτι τέτοιο; ΟΧΙ ΒΕΒΑΙΑ!


Στις κινητοποιήσεις μας ως εργαζόμενοι στην υγεία όταν ο Άδωνις Γεωργιάδης έκλεινε τα 10 νοσοκομεία πριν 4 χρόνια διατυμπανίζαμε ότι “όταν κλείνεις ένα νοσοκομείο ανοίγεις ένα νεκροταφείο”. Και είναι αλήθεια. Άρα τι, τώρα υπάρχει περίπτωση να διαφωνήσει κανείς για το άνοιγμα ενός νοσοκομείου;
 Ή μήπως υπάρχει περίπτωση κανείς να ήθελε, να γίνει “μπουζουκάδικο” ή να “ξεπουληθεί ο εξοπλισμός του δεξιά και αριστερά” ή να “ξεπουληθεί το νοσοκομείο στους ιδιώτες”;
 Ή μάλλον όχι!  Η ΝΔ και ο Άδωνις ΗΘΕΛΑΝ!!  Εξάλλου δικές τους προτάσεις ήταν οι παραπάνω!

“602 περιστατικά αντιμετώπισε τις τρεις πρώτες ημέρες”, μας λέει επίσης η ανακοίνωση του Υπ. Υγείας. ΜΠΡΑΒΟ! Καλά έκανε και ακόμα περισσότερα περιστατικά στο αμέσως επόμενο διάστημα. Και η επόμενη έγκυος γυναίκα στο νησί να μη χρειαστεί να μεταφερθεί στη Κρήτη ή αλλού αλλά να αντιμετωπιστεί στο νοσοκομείο Σαντορίνης αφού αναπτυχθούν όλες οι απαραίτητες ειδικότητες για να είναι η συμπολίτης μας και το νεογέννητο που θα έρθει στη ζωή ασφαλείς.
 Όλα αυτά όμως μπορούν να επιτευχθούν μόνο εάν το νοσοκομείο λειτουργήσει με δημόσιο χαρακτήρα και όχι ως Ανώνυμη Εταιρία, χωρίς τη λογική της εμπορευματοποίησης, χωρίς ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και τη λογική του κέρδους! Με μόνιμες προσλήψεις προσωπικού και όχι με ετήσιες συμβάσεις, με αξιοπρεπείς αμοιβές και όχι με 800 ευρώ το μήνα.

 ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ. Είναι όμως δικαιολογημένα όλα αυτά που γίνονται και λέγονται; ΝΑΙ είναι, γιατί εδώ δε συζητάμε για το άνοιγμα ενός νοσοκομείου, που όπως είπαμε κανείς δε διαφωνεί, αλλά το πως άνοιξε, πως διοικείται, πως στελεχώνεται, πως λειτουργεί, ποιος είναι ο χαρακτήρας του, πως θα λειτουργεί στο μέλλον και τι σημαίνει μελλοντικά το άνοιγμα του για τα νοσοκομεία τα κλειστά ή αυτά που θα κλείνουν λόγω εγκατάλλειψης των δημόσιων νοσοκομείων από τις πολιτικές τις νεοφιλελεύθερες που συνεχίζουν και από τη Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.
Ας ξεκινήσουμε όμως από την αρχή.

 ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΝΩΜΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΤΟΥ ΕΣΥ.

Την Παρασκευή 15.7.2016 εγκαινιάστηκε το Πρώτο Νοσοκομείο Ανώνυμη Εταιρία του ΕΣΥ (Νοσοκομείο Σαντορίνης). Το Νοσοκομείο φτιάχτηκε με χρήματα (14 εκ. ευρώ) του Ελληνικού Λαού. Παρόλα αυτά, η κυβέρνηση παραχώρησε την λειτουργία του στην ΑΕΜΥ ΑΕ.

 ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η Α.Ε.Μ.Υ

“Η Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας (ΑΕΜΥ Α.Ε.) ιδρύθηκε με το Ν.3293/2004 αναλαμβάνοντας την άμεση μετα-ολυμπιακή αξιοποίηση της Πολυκλινικής του Ολυμπιακού Χωριού. Αποτελεί Δημόσια Επιχείρηση Κοινής Ωφέλειας (ΔΕΚΟ) που τελεί υπό την εποπτεία του κράτους, η οποία ασκείται από τη Διυπουργική Επιτροπή Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών και από τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κατά τα προβλεπόμενα από τις διατάξεις του Ν.3429/2005 περί λειτουργίας των ΔΕΚΟ. Πρωταρχική βασική δραστηριότητα της ΑΕΜΥ ΑΕ αποτέλεσε η λειτουργία και αξιοποίηση των υποδομών της Πολυκλινικής του Ολυμπιακού Χωριού, η οποία αποτελεί εποπτευόμενο φορέα της. Η ΑΕΜΥ Α.Ε. εποπτεύει και διαχειρίζεται την Πολυκλινική Ολυμπιακού Χωριού, το Κέντρο Υγείας Αποκατάστασης και Αποθεραπείας Κερατέας – Κ. Πρίφτης και το Γενικό Νοσοκομείο Θήρας”. (Προφίλ ΑΕΜΥ Α.Ε – ΑΠΌ ΤΟ SITE ΤΗΣ ΑΕΜΥ)

 ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΤΗΣ Α.Ε.Μ.Υ, Κεφάλαιο Α Άρθρο 1.: Η “Α.Ε.Μ.Υ. A.Ε.” είναι δημόσια επιχείρηση κοινής ωφέλειας, η οποία συνεστήθη με τα άρθρα 1 και 2 παρ. 1 του ν. 3293/2004 (Α 231), λειτουργεί με βάση τους κανόνες της Ιδιωτικής Οικονομίας (η υπογράμμιση και το bold δικό μου). Άρθρο 4: Σκοπός της Εταιρείας , παρ. ε) Αγοράζει, εκμισθώνει, μισθώνει – υπεκμισθώνει ή με οποιοδήποτε τρόπο και μέσο εκμεταλλεύεται ακίνητα και κινητά πράγματα. Άρθρο 7: Μέτοχοι Οι μέτοχοι, είτε είναι το Δημόσιο είτε άλλος φορέας του δημόσιου τομέα, έχουν δικαίωμα συμμετοχής στα καθαρά κέρδη και την διοίκηση της Εταιρείας, ασκούν δε τα δικαιώματα αυτά όπως ορίζουν ο Νόμος, το παρόν Καταστατικό και οι αποφάσεις των οργάνων της εταιρείας. Αρθρο 8, παρ. 2: Αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου Η καταβολή των μετρητών για την κάλυψη του αρχικού μετοχικού κεφαλαίου και/ ή των αυξήσεών του, καθώς και οι καταθέσεις των μετόχων με προορισμό την μελλοντική αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, πραγματοποιείται υποχρεωτικά με κατάθεση σε ειδικό λογαριασμό επ’ ονόματι της εταιρείας που τηρείται σε οιαδήποτε Τράπεζα που λειτουργεί νομίμως στην Ελλάδα

 ΝΑ ΣΤΗΡΙΧΤΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΙΛΟΤΙΚΟ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑ
ΕΙΣΑΓΩΓΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΚΑΙ ΑΡΧΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

 Σε άρθρο του ο κ. Γ. Στάθης - Ο γνωστός κ. Στάθης που έχει προσφέρει τις υπηρεσίες του τόσο στο Σισμανόγλειο παλιότερα,  όσο και στο Φλέμιγκ πιο πρόσφατα. -, με την ειδικότητα του Μanager Υπηρεσιών Υγείας, Πρόεδρου της Ελληνικής Εταιρείας Management Υπηρεσιών Υγείας – ΕΕΜΥΥ, τον Φεβρουάριο του 2016 αναφέρει μεταξύ άλλων:  “Η «Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας» ΑΕΜΥ Α.Ε. ιδρύθηκε με τον Ν. 3293/2004” (επί κυβερνήσεως Ν.Δ) η παρένθεση δική μου. “Η ίδρυση της ΑΕΜΥ Α.Ε., γεγονός που συνιστούσε ένα δειλό νομοθετικό βήμα, στην κατεύθυνση του απεγκλωβισμού του ΕΣΥ από τις καταστροφικές λογικές του αντιπαραγωγικού και ζημιογόνου διοικητικού κρατισμού και του αντικοινωνικού δημοσιοϋπαλληλισμού.  Είχα γράψει τότε ένα σύντομο σχόλιο, προτρέποντας τα πολιτικά κόμματα να στηρίξουν αυτό το πιλοτικό εγχείρημα εισαγωγής ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων και αρχών λειτουργίας, (η υπογράμμιση και το bold δικό μου) σ’ ένα πλήρως κρατικό οργανισμό, αφού ήδη από το 1990 είχε διαπιστωθεί η αποτυχία του ΕΣΥ, εξαιτίας της γενικευμένης μετατροπής των υγειονομικών δομών σε κοινές δημόσιες υπηρεσίες. Μάλιστα, είχα τότε διατυπώσει και την ακόλουθη πρόταση: «Αφού ο Υπουργός Υγείας αποφάσισε να επιχειρήσει αυτό το μικρό, αλλά ρηξικέλευθο πείραμα, θα μπορούσε να του δώσει πιο ολοκληρωμένη μορφή, εντάσσοντας στην ιδιοκτησία της ΑΕΜΥ Α.Ε. και ένα κρατικό νοσοκομείο της Αττικής...” Και συνεχίζει ο κ. Γ. Στάθης: “Ωστόσο, η ιδέα του 2004 δεν πήγε τελείως χαμένη. Ύστερα από δωρεά οικοπέδου προς την ΑΕΜΥ Α.Ε. και μιαν αδιαφανή προγραμματική συμφωνία, ανεγέρθηκε την περίοδο 2008-2010 (με υπερκοστολογημένη δημόσια δαπάνη) ένα μικρό νοσοκομείο στο Ημεροβίγλι Σαντορίνης, ιδιοκτησίας της κρατικής Α.Ε".

 ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ 

Τι σχέση έχουν όλα αυτά που περιγράψαμε παραπάνω για το νοσοκομείο Σαντορίνης με ότι έλεγε προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ; Τι σχέση έχουν όλα αυτά με τα Δημόσια Νοσοκομεία υγεία που όπως ευαγγελίζονταν ο ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν ΝΠΔΔ στηριζόμενα και αποκλειστικά χρηματοδοτούμενα από το κρατικό προυπολογισμό; Ας θυμηθούμε όμως κάποιες από τις δεσμεύσεις και τις θέσεις που έκφραζε ο ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά: “Το ΠΑΣΟΚ διέλυσε τους φορείς πρόνοιας (ν. 2646/98). Επέτρεψε τη δραστηριοποίηση του ιδιωτικού κεφαλαίου στον τομέα της παροχής υπηρεσιών Υγείας. Σήμερα, συμφωνεί με τις Συμπράξεις Δημόσιου - Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ)”. “Η ΝΔ συνέχισε την υποχρηματοδότηση και εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών Υγείας. Ενισχύει το ρόλο του μεγάλου κεφαλαίου. Προωθεί τις Συμπράξεις Δημοσίου-Ιδιωτικού Τομέα για την ανέγερση και λειτουργία νέων νοσοκομείων, με προϋπολογισμούς έργων πολύ υψηλότερους του κόστους”. “Η εναλλακτική προγραμματική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την αναμόρφωση του συστήματος Υγείας εκκινεί από την αρχή ότι η υγεία δεν μπορεί να είναι αντικείμενο εμπορευματοποίησης ούτε να υπόκειται στη δικαιοδοσία του κέρδους. Αποτελεί, αντιθέτως, αναφαίρετο κοινωνικό αγαθό και δικαίωμα, που οφείλει να βρίσκεται έξω από τις διαδικασίες της αγοράς”. “Θα χρηματοδοτείται ενιαία από τον κρατικό προϋπολογισμό και από τους κλάδους υγείας των ασφαλιστικών ταμείων”. “Η χρηματοδότηση του συστήματος , σε πρώτη φάση των νοσοκομείων, θα περάσει αποκλειστικά στον κρατικό προϋπολογισμό με την κατάργηση ανωνύμων εταιρειών όπως η ΕΣΑΝ ΑΕ Κ.Α.”. “Υπάρχουν πάμπολλα παραδείγματα (πχ. ατομικές συμβάσεις ΕΟΠΥΥ) από όπου συνάγεται πως ή πρόσληψη ενός γιατρού σε μόνιμη θέση έχει το μισό περίπου κόστος από την σύναψη σύμβασης (υποαμειβόμενης μάλιστα) και πολλαπλασιαστικό βέβαια κοινωνικό αποτέλεσμα. Η «έξοδος» από τα νεοφιλελεύθερα ιδεολογήματα είναι ιδιαίτερα «οικονομική» λύση”. “Δέσμευση μας η διατήρηση σταθερών και αξιοπρεπών σχέσεων εργασίας για το προσωπικό”. (Τα BOLD δικά μου).
 Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΑΣ
Όπως και οι άλλες ΔΕΚΟ σιγά σιγά το νοσοκομείο Σαντορίνης θα μπει στο Χρηματιστήριο και με βάση το καταστατικό λειτουργίας της η ΑΕΜΥ Α.Ε. ως πολυμετοχική εταιρεία, η πλειοψηφία των μετοχών της θα περάσει σε ιδιώτες. Μην έχουμε καμιά αμφιβολία γι΄ αυτό. Έτσι θα έχει γίνει το πρώτο βήμα για να ξεπουληθεί και αργότερα σε ιδιώτες. Έτσι δεν έγινε εξάλλου και με μια σειρά άλλες ΔΕΚΟ;
Για αυτό πρέπει να παλέψουμε για: Κατάργηση της ΑΕΜΥ ΑΕ.
 Άμεση λειτουργία του Νοσοκομείου ως ΝΠΔΔ.
 Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων. 
Ανάπτυξη όλων των ιατρικών ειδικοτήτων που χρειάζονται στο νοσοκομείο για τη πλήρη φροντίδα των νησιωτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.