-->

Παρασκευή 8 Ιουλίου 2016

Νέα παράταση στις συμβάσεις του επικουρικού προσωπικού

(Σημ. Ανεξάρτητα από τα όσα υποστηρίζονται, στο Α. Φλέμιγκ δεν έχουν φτάσει οι "ανακουφιστικές πρωτοβουλίες", αντίθετα τα προβλήματα υποστελέχωσης αυξάνονται και ΠΝΙΓΟΥΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ. Υποστελέχωση που δεν περιρίζεται μόνο στο Νοσηλευτικό αλλά περιλαμβάνει όλο το προσωπικό. ΠΧ υπάρχουν τραγικές ελλείψεις τόσο στις τραπεζοκόμες, όσο και στους Διοικητικούσ και παρασκευαστές. Δηλαδή κάθε μέρα με το πιστόλι στον κρόταφο, κάθε μέρα υποβαθμίζεται η ποιότητα παροχής φροντίδας στους ασθενείς ενώ οι εργαζόμενοι τσακίζονται. Καλές λοιπόν οι ανανεώσεις των συμβάσεων αλλά δεν είναι ούτε καν "μπάλωμα". Εκείνο που έχουμε ανάγκη είναι μόνιμες προσλήψεις κατά πολύ περισσότερες των αποχωρήσεων, αλλοιώς δεν πρόκειται να ανακοπεί η κατάρευση των Νοσοκομείων και δομών περίθαλψης.- Δες και εδώ.)

Το άρθρο από την Ι. Αλειφεροπούλου (virus)

Σε μία ακόμη παράταση στη διάρκεια των συμβάσεων εργασίας του επικουρικού προσωπικού που υπηρετεί στα νοσοκομεία, προσανατολίζεται η Αριστοτέλους.

Σύμφωνα με τον Ανδρέα Ξανθό, οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας έχουν ήδη προβεί σε σχετική συνεννόηση με τις αντίστοιχες του Υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου «να μην τεθεί σε διακινδύνευση η εύρυθμη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων και των κέντρων υγείας». Για το σκοπό αυτό, έχει αποφασιστεί να δοθεί επιπλέον παράταση των τρεχουσών συμβάσεων οι οποίες λήγουν στις 30 Σεπτεμβρίου.
Η ενέργεια αυτή, ωστόσο, δεν είναι ικανή να ανακόψει την πορεία διάλυσης της δημόσιας υγείας όπως επισήμανε στον Υπουργό με τον οποίο συναντήθηκε, αντιπροσωπία της ΟΕΝΓΕ, η οποία περιέγραψε με «μελανά χρώματα» την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία:
  • υποστελέχωση η οποία δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των κλινικών, οδηγώντας παράλληλα τους υπηρετούντες εργαζόμενους στα όρια του burn- out,
  • υποχρηματοδότηση,
  • εργολάβοι,
  • καθυστέρηση των κρίσεων για τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού,
  • απαρχαιωμένος ιατροτεχνολογικός εξοπλισμό,
  • επιθέσεις σε βάρος των εργαζομένων, μεταξύ άλλων.
Από την πλευρά του, ο Ανδρέας Ξανθός είπε ότι η κυβέρνηση καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια για βιώσιμη έξοδο από την κρίση προς όφελος των αδύναμων και των πληγέντων από τα μέτρα της λιτότητας, επαναλαμβάνοντας ότι «για πρώτη φορά, μετά από έξι χρόνια μνημονίου, αυξήθηκε ο προϋπολογισμός για την υγεία, ολοκληρώθηκαν παλαιότερες κρίσεις για προσλήψεις γιατρών, που οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν “παγώσει» και προκηρύχθηκαν νέες θέσεις μόνιμου ιατρο-νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού με στόχο τη σταθεροποίηση και τη σταδιακή ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας». Ο Υπουργός υπεραμύνθηκε, παράλληλα, των επιλογών της Επιτροπής Αξιολόγησης για τους νέους επικεφαλής των Νοσοκομείων. «Διαθέτουν πλούσια βιογραφικά και εμπειρία στα οικονομικά και στη διοίκηση» δήλωσε, εκτιμώντας ότι αυτό συμβάλλει στην ευστάθεια του συστήματος.
Σύμφωνα με τον ίδιο δείγμα της προσπάθειας για «σταθεροποίηση του συστήματος υγείας» αποτελούν τα εξής:
  • Όριο δαπανών: από 1,388 δις που ήταν το 2015, αυξήθηκε στο 1,634 δις
  • Κρατική επιχορήγηση: από 1,025 (2015) πήγε στο 1,156 (2016)
  • Κονδύλια για την ΠΦΥ: από 115 εκ. ευρώ ανέβηκαν στα 150 εκ.
  • Κονδύλι για επικουρικούς γιατρούς-προσωπικό: στα νοσοκομεία από 34 εκατ. ευρώ έγινε 60 εκατ. και στην ΠΦΥ από 12 εκατ. ευρώ έγινε 20 εκατ.
  • Κονδύλι εφημεριών-υπερωριών: από 297 εκατ. ευρώ πήγε στα 335 εκατ., ενώ εξασφαλίστηκε επιπλέον 1,5 εκατ. ευρώ που θα δοθεί ως οικονομικό κίνητρο σε γιατρούς που υπηρετούν/θα υπηρετήσουν σε άγονες περιοχές
  • Προσλήψεις: έχουν ολοκληρωθεί 1.275 οι οποίες αφορούν σε επικουρικούς γιατρούς (από Οκτώβριο 2015), έχουν υπογραφεί 350 διορισμοί από παλιές κρίσεις (2008, του ’09 και ΄10), ενώ είναι υπό διορισμό 985 μόνιμοι εργαζόμενοι.
«Γίνονται ανακουφιστικές παρεμβάσεις στην καθημερινότητα των δημόσιων νοσοκομείων και προχωρά ένα σχέδιο ριζικής αναδιοργάνωσης σε αυτόν τον τομέα, το οποίο δεν βασίζεται μόνο στις προσλήψεις και στην επιπλέον χρηματοδότηση αλλά και στον έλεγχο της προκλητής ζήτησης και σπατάλης καθώς και στην πάταξη της διαφθοράς, της συναλλαγής με συμφέροντα, των πελατειακών σχέσεων, της κομματοκρατίας και της εκμετάλλευσης του αρρώστου», κατέληξε ο υπουργός.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.