-->

Τετάρτη, 27 Ιουλίου 2016

Χωρίς καθαρίστριες ΠΕΔΥ και Κέντρα Υγείας! Νοσηλεύτριες και στην καθαριότητα στη Μυτιλήνη

Είδος πολυτελείας τείνει να γίνει τελικά ακόμη και η καθαριότητα στα ΠΕΔΥ και τα Κέντρα Υγείας.
ΠΕΔΥ Μυτιλήνης 2
Μετά την απόφαση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας να διακόψει τη συνεργασία με τα ιδιωτικά συνεργεία καθαρισμού και να προσλάβει με ατομικές συμβάσειςεργαζόμενους στην καθαριότητα, η διαδικασία μπλόκαρε με αποτέλεσμα να μείνουν χωρίς καθαρίστριες πολλά ΠΕΔΥ και Κέντρα Υγείας.
Και αυτό διότι οι συμβάσεις με τις ιδιωτικές εταιρείες καθαριότητας διεκόπησαν πριν γίνουν οι προσλήψεις.
Η κατάσταση σε ορισμένα ΠΕΔΥ μάλιστα είναι πια εκτός ορίων όπως στο ΠΕΔΥ Μυτιλήνης, το οποίο εκτός των άλλων δέχεται και το κύμα των προσφύγων.
Νοσηλεύτριες και στην …καθαριότητα
Νοσηλευτές και εργαζόμενοι σε μια προσπάθεια να φροντίσουν το χώρο στο ΠΕΔΥτης Μυτιλήνης αναλαμβάνουν ακόμη και την καθαριότητα, προκειμένου να μπορέσουν να λειτουργήσουν οι υπηρεσίες της δομής.
Αφήνουν τη φροντίδα των ασθενών και προσπαθούν με ότι μέσα διαθέτουν, να καθαρίσουν το χώρο, να σφουγγαρίσουν ή να απομακρύνουν τα χρησιμοποιημέναιατρικά υλικά.
Πρόκειται όμως για μια κατάσταση που υπάρχει εδώ και 4-5 μήνες από τότε που διεκόπη η συνεργασία με το ιδιωτικό συνεργείο καθαρισμού.
Και προσλήψεις με ατομικές συμβάσεις δεν αναμένεται να γίνουν άμεσα, καθώς οι ιδιωτικές εταιρείες καθαρισμού έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη κατά της διαδικασίας όπως αναφέρει στο HealthReport.gr ο Διευθυντής του ΠΕΔΥ ΜυτιλήνηςΜιχάλης Χατζηγιάννης.
Και το ζήτημα είναι πως παρά τις αλλεπάλληλες διαμαρτυρίες των αρμοδίων τουΠΕΔΥ Μυτιλήνης, μέχρι στιγμή το πρόβλημα δεν έχει λυθεί, πέντε μήνες από την ώρα που προέκυψε.
«Για να είμαστε δίκαιοι, όταν πρόσφατα ζήτησα από τον κ. Ξανθό, 2 γιατρούς για έκτακτες ανάγκες του ΠΕΔΥ Μυτιλήνης (μεταναστευτικό – 24ωρη λειτουργία)και πριν περάσει μήνας οι γιατροί αυτοί υπηρετούν ήδη με 3ετή σύμβαση ως επικουρικοί (Ακτινολόγος, Γενικής Ιατρικής). Φαίνεται ότι το να βρεις γιατρούς είναι πολύ ευκολότερο από να τα βάλεις με εργολαβικές εταιρείες…» λέει στοHealthReport.gr ο Διευθυντής του ΠΕΔΥ Μυτιλήνης Μιχάλης Χατζηγιάννης.
Η ίδια κατάσταση πάντως επικρατεί και σε άλλες περιοχές της χώρας. 
Το πρόβλημα βέβαια είχε ξεκινήσει πολύ νωρίτερα σε διάφορες περιοχές της χώρας ακόμη και σε Κέντρα Υγείας που είχαν ιδιωτικά συνεργεία.
Και αυτό διότι λόγω έλλειψης ρευστού, σε πολλές περιοχές της χώρας τα ιδιωτικά συνεργεία που δεν πληρώνονταν, διέκοπταν τις υπηρεσίες τους.
Και μπορεί η κατάσταση να μοιάζει απλή, αποτελεί όμως ακόμη και σοβαρό κίνδυνογια τη δημόσια υγεία.
Αρκεί να σκεφτεί κανείς το υγειονομικό υλικό που πρέπει καθημερινά να απομακρύνεται από τα ΠΕΔΥ και τα Κέντρα Υγείας και το οποίο μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνο, όπως σύριγγες, γάζες και βαμβάκι με αίμα κ.λ.π.
Αξιοσημείωτο είναι ότι ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός μόλις πριν από περίπου 1,5 δύο μήνες είχε επισκεφθεί το ΠΕΔΥ Μυτιλήνης το οποίο εξάλλου υποδέχεται εκατοντάδες μετανάστες και πρόσφυγες.
Τι απαντά ο Παύλος Πολάκης για την έλλειψη καθαριότητας στα ΠΕΔΥ
Σε νομικές ενέργειες αναμένεται να προχωρήσει και το υπουργείο Υγείας προκειμένου να απομακρυνθούν πλήρως οι ιδιωτικές εταιρείες καθαριότητας αλλά και να μπορέσουν να προσληφθούν ταυτόχρονα καθαρίστριες με ατομικές συμβάσεις, επισημαίνει ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης απαντώντας στον Διευθυντή του ΠΕΔΥ Μυτιλήνης Μιχάλη Χατζηγιάννη.
«Επειδή τα έχουμε βάλει με τις εργολαβικές εταιρείες κινητοποιούν δικαστικούς μηχανισμούς και εξέδωσαν προσωρινή διαταγή από το Πρωτοδικείο Πειραιά που απαγορεύει την πρόσληψη με ατομικές συμβάσεις των καθαριστριών που δούλευαν στην πρωτοβάθμια της δεύτερης Υπε (και οι οποίες επιλέχθηκαν από την πρόσκληση ενδιαφέροντος που έγινε) έως την έκδοση απόφασης από το συμβούλιο της Επικρατείας για την κυρία προσφυγή που έχει κάνει ο Εργολάβος εκεί.
Με πολιτική απόφαση της ηγεσίας του Υπ υγείας (επειδή αυτή η δικαστική απόφαση πρακτικά μας λέει να ξαναπάρουμε τους εργολάβους καθαριότητας καθώς η απόφαση του ΣτΕ μπορεί να πάρει και 1-1,5 χρόνο να βγει) διατάξαμε τη Β Υπενα προχωρήσει στις προσλήψεις των καθαριστριών ,κάνοντας ταυτόχρονα αίτηση αναίρεσης στην απόφαση του Πρωτοδικείου Πειραιά ,καθώς για λόγους δημοσίου συμφέροντος και δημόσιας υγείας οι δομές Πρωτοβάθμιας δεν μπορούν να μείνουν χωρίς καθαριότητα.
Αν οι επίτροποι του Ελεγκτικού Συνεδρίου δεν εγκρίνουν τα εντάλματα πληρωμής των καθαριστριών λόγω πιθανής μη αναίρεσης της προσωρινής διαταγής τότε αυτά θα περάσουν και θα εγκριθούν από τη Βουλή. 
Θα φτάσουμε την σύγκρουση μέχρι το τέλος είναι αδιαπραγμάτευτη η απόφαση μας να διώξουμε τα εργολαβικά συνεργεία» αναφέρει ο Π.Πολάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου