-->

Πέμπτη, 3 Νοεμβρίου 2016

Έρχεται «μαχαίρι» σε επιδόματα -Ποια είναι τα 15 που κινδυνεύουν.

Σημ: Οι υπογραμμίσεις είναι δικές μας και τονίζουν το "ζουμί" του άρθρου. Άραγε το θέμα είναι να βρούμε μια καλή, γραφειοκρατική, δικαιολογία για να περικόψουμε επιδοματικού χαρακτήρα παροχές ή αυτό καθ' αυτό το γεγονός πως βάζουν το χέρι τους στην τσέπη μας και παίρνουν με το έτσι θέλω ό,τι έχει απομείνει; Βέβαια το κόψιμο επιδμάτων τους δίνει το δικαίωμα να βγαίνουν στα κανάλια και να θριαμβολογούν: ΔΕΝ ΠΕΙΡΑΞΑΜΕ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΒΑΣΙΚΟΥΣ!
Κατάλαβες τώρα πουλί μου; (που θα' λεγε κι' ο συγχωρεμένος ο Χατζηχρίστος) 
ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΒΑΣΙΚΟ ΜΙΣΘΟ είναι κρίσιμο και επίκαιρο; Τα επιδόματα που δίνουν πολλές φορές για μικροκομματικούς λόγους, έχουν προσωρινό χαρακτήρα και κόβονται εύκολα!

Μία πρώτη λίστα με τις περικοπές σε προνοιακά επιδόματα, στις περιπτώσεις που αυτά επικαλύπτονται από το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης – ΚΕΑ, διαμορφώνει η κυβέρνηση, μέσω των αρμόδιων υπουργείων, προκειμένου να αποσταλεί στους θεσμούς. Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχει οριστικοποιηθεί  ποια επιδόματα θα περικοπούν άμεσα, ποια θα διατηρηθούν για λίγους ακόμα μήνες και ποια θα διασωθούν.
Σύμφωνα με πληροφορίες επί δυομισι ώρες, το μεσημέρι της Τρίτης, οι συναρμόδιοι υπουργοί Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης και Εργασίας κ. Γιώργος Κατρούγκαλος και Θεανώ Φωτίου, διαμόρφωναν τον κατάλογο των επιδομάτων που θα περικοπούν.
«Όπου υπάρχουν επικαλύψεις με το ΚΕΑ, τα παλαιά επιδόματα θα καταργηθούν» ανέφερε εξερχόμενος από την συνάντηση ο κ. Κατρούγκαλος. Αν και ερωτήθηκε, απέφυγε να πει στους δημοσιογράφους ποια είναι αυτά τα επιδόματα που «επικαλύπτονται» και θα καταργηθούν.
Ο ίδιος επίσης ανέφερε ότι δεν τίθεται κανένα ζήτημα περικοπής επιδομάτων ειδικών κατηγοριών, όπως για παράδειγμα τα αναπηρικά επιδόματα.
Ο κύριος Κατρούγκαλος πάντως άφησε ανοικτό να αλλάξουν και τα επιδόματα τέκνων,
όχι όμως εξαιτίας του ΚΕΑ. «Είναι άλλη συζήτηση αυτό, άλλοι έχουν παιδιά και άλλοι δεν έχουν, εμείς θέλουμε να τα αλλάξουμε για να τα βελτιώσουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο κύριος Χουλιαράκης από πλευράς του δήλωσε πως δεν αλλάζει το κονδύλι των 105 εκατ. ευρώ για το επίδομα πετρελαίου, κάτι που σημαίνει πως το επίδομα διασώζεται, μέχρι τον Απρίλιο του 2017 τουλάχιστον.
Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τους θεσμούς θα πρέπει να υπάρξει  εξοικονόμηση 400 εκατ. ευρώ για τον Προϋπολογισμό του 2017, ώστε να υπάρξει ένα «μαξιλάρι» για τον σχετικό κωδικό για το ΚΕΑ, για το οποίο, όπως τονίζουν, απαιτούνται 760 εκατ. ευρώ για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης σε όλη τη χώρα από το νέο έτος.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης το ποσό των 400 εκατ. ευρώ, είναι υπερβολικό, καθώς η πορεία του συμμαζέματος δαπανών και ο εξορθολογισμός των ήδη χορηγούμενων επιδομάτων θα δώσει τους απαιτούμενους πόρους. Πηγές του υπ. Οικονομικών τόνιζαν ότι «στο θέμα του ΚΕΑ, του ελάχιστου εγγυημένου όπως αλλιώς λέγεται, υπάρχουν τρεις τρόποι χρηματοδότησης. Μέσα από την αναθεώρηση των πολιτικών παροχής κάποιων επιδομάτων, όχι όμως όλων (το επίδομα θέρμανσης, τα αναπηρικά, οικογενειακά παραμένουν, μάλιστα τα οικογενειακά μόνο να αυξηθούν μπορούν καθώς η Ελλάδα είναι στον «πάτο της Ευρώπης), τη συνολική δημοσιονομική βάση, και την αναθεώρηση σειράς δαπανών των υπουργείων που είναι σε εξέλιξη. Το τέλος Νοέμβρη τελειώνει για τα υπουργεία Οικονομικών, Οικονομίας και Πολιτισμού. Το 2017 θα γίνει σε όλα τα άλλα βάσει και του προγράμματος.»
Nα σημειωθεί ότι σε πρόσφατη έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας καταγράφονταν 15 προνοιακά επιδόματα που είναι πιθανόν να καταργηθούν:
 1. Το επίδομα θέρμανσης (το οποίο, πάντως, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές παραμένει τουλάχιστον για το 2017)
 2. Παροχές διακοπών σε ανέργους
 3. Καλοκαιρινό κατασκηνωτικό πρόγραμμα ΟΑΕΔ
 4. Προγράμματα ΟΑΕΔ οικονομικής ενίσχυσης συνδικαλιστικών οργανώσεων (OAED Funding for Union Organizations)
 5. Προγράμματα κοινωνικού τουρισμού ΟΑΕΔ
 6. Οι δωρεάν κάρτες μεταφοράς οικογενειών μέσω των ΚΤΕΛ
 7. Προγράμματα διακοπών των οικογενειών των ασφαλισμένων στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ
 8. Προγράμματα διακοπών ανέργων του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ
 9. Παροχές διακοπών ΕΤΑΠ-ΜΜΕ
 10. Χρηματικές παροχές διακοπών συνταξιούχων Δημοσίου
 11. Προγράμματα κοινωνικού τουρισμού έξι ημερών με κουπόνια
 12. Προγράμματα κοινωνικού τουρισμού της τρίτης ηλικίας
 13. Προγράμματα διακοπών για άτομα με ειδικές ανάγκες
 14. Oικογενειακά επιδόματα και επιδόματα γάμου
 15. Διευκολύνσεις για την είσοδο στην αγορά εργασίας
 aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου