-->

Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2016

ΕΚΑΣ: Έρχονται περικοπές έως και 40% το 2017.

    Περικοπές στο ΕΚΑΣ που μπορεί να φτάσουν έως και το 40%, ίσως αναγκαστεί να αποδεχτεί και να υπογράψει, η νέα υπουργός Εργασίας. 
    Η κ. Αχτσιόγλου καλείται να υπογράψει τουλάχιστον 20 Υπουργικές Αποφάσεις που αφορούν τη λειτουργία του ΕΦΚΑ από 1/1/17, αλλά και μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα, όπως αυτά θεσμοθετήθηκαν με διατάξεις στο νέο Ασφαλιστικό νόμο (ν.4387/2016). Σύμφωνα με την «Καθημερινή», η πιο σημαντική από τις Υπουργικές Αποφάσεις και η οποία ίσως υπογραφεί πολύ σύντομα, αφορά την περικοπή του ΕΚΑΣ για το νέο έτος. 

   Σύμφωνα με τη μνημονιακή δέσμευση, το ΕΚΑΣ πρέπει να υποχωρήσει κατά 439 εκατ. ευρώ για το 2017, ποσό σχεδόν διπλάσιο από τα 230 εκατ. ευρώ που περικόπηκαν φέτος και προκάλεσαν απώλεια του συγκεκριμένου επιδόματος για περίπου 166.000 δικαιούχους – χαμηλοσυνταξιούχους

   Εάν τηρηθεί η δέσμευση ότι το ΕΚΑΣ δεν θα χαθεί για κανέναν από τους εναπομείναντες δικαιούχους, τότε αυτό σημαίνει ότι τα ποσά που χορηγούνται θα είναι κατά πολύ μικρότερα. 

   Υπολογίζεται ότι έτσι η μείωση μπορεί να φτάσει έως και το 40%. Παράλληλα, αναμένονται Υπουργικές Αποφάσεις για τις εισφορές που θα κληθούν να καταβάλλουν από 1/1/17 και μετά οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι (δικηγόροι, γιατροί, μηχανικοί, συμβολαιογράφοι)

   Επίσης, πρέπει να προκύψουν ξεχωριστές Υπουργικές Αποφάσεις για το Οργανόγραμμα και τον Κανονισμό Παροχών του νέου υπερ-ταμείου κύριας ασφάλισης, του ΕΦΚΑ. Οι τελευταίες αποφάσεις, έχουν ήδη προκαλέσει τριβές μεταξύ των εργαζομένων στην κοινωνική ασφάλιση και στα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς είναι προφανές ότι από τον ενοποίηση θα προκύψουν λιγότερες θέσεις προϊσταμένων. Το γεγονός αυτό είναι πιθανό να οδηγήσει σε προσφυγές στα δικαστήρια, όσων εργαζομένων θεωρήσουν ότι θίγονται από την αλλαγή που συντελείται μιας και χάνουν το δικαίωμα να αποκτήσουν διευθυντική θέση.

Από:
dikaiologitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.