-->

Πέμπτη 25 Μαρτίου 2021

ΑΜΟΡΦΩΤΟΙ οι Νοσηλευτές είπε ο καθ. κ. Βασιλακόπουλος....Και πήρε απάντηση.


«Είναι τελείως τραγικό που τόσο μεγάλο ποσοστό των υγειονομικών δεν έχουν εμβολιαστεί. Ντρέπομαι για αυτά τα ποσοστά. Θέλω να πω κάτι και ας μην θεωρεί ταξικό. Το ποσοστό αποδοχής στους ιατρούς είναι πολύ μεγαλύτερο από ότι στους νοσηλευτές. Όσο μεγαλύτερη είναι η μόρφωση τόσο λιγότερη είναι η αμφισβήτηση, η δεισιδαιμόνια και οι θεωρίες συνωμοσίας και πρέπει να σοβαρευτούμε επιτέλους. Δεν μπορεί οι υγειονομικοί να μην είναι εμβολιασμένοι. Πρέπει να εμπιστευτούμε την επιστήμη και να τιμήσουμε τον όρκο που δώσει, να υπηρετούμε την υγεία των ανθρώπων».

Τα παραπάνω ήταν τα λόγια που επιφύλαξε μία από τις πλέον καθημερινές παρουσίες στα τηλεπαράθυρα της πανδημίας, ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ, Θόδωρος Βασιλακόπουλος μιλώντας πριν λίγες ημέρες στο δελτίο ειδήσεων του Mega, επιχειρώντας να καλλιεργήσει τον κοινωνικό αυτοματισμό σε βάρος των νοσηλευτών που αγωνίζονται σε νοσοκομεία και Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, στο πλαίσιο της επίθεσης που πραγματοποιεί και η ίδια η κυβέρνηση κατά υγειονομικών.

[...]

Η δήλωσή του αυτή ήρθε ως επιστέγασμα των στοιχείων που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη την ίδια ημνέρα, κατά την οποία μέχρι σήμερα έχει εμβολιαστεί το 77% του ιατρικού προσωπικού και το 51% του νοσηλευτικού προσωπικού με το εμβόλιο κατά του Covid 19.

Κορυφαία, ωστόσο, και τεκμηριωμένη απάντηση έλαβε ο καθηγητής από την πρώην Διευθύνουσα του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Ο Ευαγγελισμός», Ελένη Κεϊμαλή, που με θαυμαστή ψυχραιμία και αξιοπρέπεια έβαλε στη θέση του τον καθηγητή. Όπως εξηγεί μεταξύ άλλων η Ε. Κεϊμαλή, ούτε ο Θ. Βασιλακόπουλος ούτε κάποια από τα μέσα ενημέρωσης που αναδημοσίευσαν τις απόψεις του παράθεσαν το γεγονός πως πλήθος νοσηλευτών δεν έχει εμβολιαστεί μέχρι σήμερα επειδή έχει εκτεθεί σε μεγάλο υιικό φορτίο και βρίσκεται συνεχώς σε ιχνηλάτηση ή σε καραντίνα, ή ακόμα χειρότερα, νοσεί από κορονοϊό. Άλλωστε, ο αριθμός των υγειονομικών που έχει χάσει τη ζωή του από την πανδημία έχει ξεπεράσει τους 15 προ πολλού.

Διαβάστε αναλυτικά την ανοιχτή επιστολή της πρώην Διευθύνουσας του Ευαγγελισμού προς τον Θ. Βασιλακόπουλο:

Θα ήθελα με τούτη εδώ την επιστολή να σταματήσω την εν αδίκω στοχοποίηση της νοσηλευτικής κοινότητας σε σχέση με τον εμβολιασμό κατά του COVID-19 που τις τελευταίες ημέρες έχει φτάσει σε επίπεδα μομφής.

Επιτρέψτε μου να απευθύνομαι προσωπικά σε εσάς κύριε καθηγητά, μιας και είμαστε παλιοί γνώριμοι αφού συνεργαστήκαμε εργαζόμενοι αμφότεροι στο ίδιο νοσοκομείο

επί σειρά ετών και αφού υπήρξατε και καθηγητής μου στο μεταπτυχιακό που παρακολούθησα, και φυσικά δικαιωματικά σε εσάς που με αβάσταχτη ελαφρότητα ενοχοποιήσατε τους νοσηλευτές.

Ξέρετε κύριε καθηγητά το να καταφέρει ένας νοσηλευτής να τελειώσει ένα μεταπτυχιακό που θα πρέπει να πληρώσει τα δίδακτρα από τον πενιχρό του μισθό σημαίνει ότι: θα στερήσει από τον εαυτό του και την οικογένεια του βασικά αγαθά, αφού όπως όλοι γνωρίζουμε οι νοσηλευτές δεν συμμετέχουν σε πρωτόκολλα με αμοιβή ούτε από φαρμακευτικές, ούτε από πανεπιστημιακά κονδύλια .

Παρόλες όμως τις δυσκολίες γνωρίζετε ότι πολύ μεγάλος αριθμός νοσηλευτών είναι κάτοχοι μεταπτυχιακών και διδακτορικών. Ακόμη ξέρετε και κάτι ακόμα πολύ πιο σημαντικό, ότι οι νοσηλευτές είναι οι εκπαιδευτές σας στην αρχή της καριέρα σας και στην λήψη της ειδικότητας σας. Είναι αυτοί που τρέχουν να καλύψουν τα λάθη σας την άγνοια σας την επαγγελματική σας ανεπάρκεια ως μη έμπειροι εκπαιδευόμενοι ειδικότητας.

Είναι αυτοί που βάζουν όχι μόνο πλάτη αλλά και στήθος για το καλό των ασθενών για αυτό και δεν είναι τυχαίο που η νοσηλευτική αναγνωρίζεται παγκόσμια ως η ραχοκοκαλιά του συστήματος υγείας.

Αυτοκαταργήστε κύριε καθηγητά όταν δηλώνετε στο τηλεοπτικό παράθυρο του MEGA ότι είναι θέμα μόρφωσης η μη συμμετοχή και συμμόρφωση των νοσηλευτών στον εμβολιασμό και είναι απορίας άξιο για ποιο λόγο δεν έχετε καταγγελθεί από τα επίσημα όργανα των νοσηλευτών και δεν έχουν γίνει οι ανάλογες διευκρινίσεις για την αποκατάσταση της αλήθειας. Δεν είναι κακό να δηλώσετε ότι συμμετέχετε σε νοσηλευτικά πανεπιστημιακά μεταπτυχιακά προγράμματα νοσηλευτών μαζεύοντας διδακτικές ώρες για να χτίζετε το βιογραφικό σας ως ακαδημαϊκός.

Αυτοκαταργήστε κύριε καθηγητά γιατί εάν το επίπεδο μόρφωσης των νοσηλευτών δεν είναι αυτό που πρέπει, είναι γιατί εσείς δεν εκτελείτε πιθανά επαρκώς το διδακτικό σας έργο, και αυτό πρέπει να το δει η επιστημονική κοινότητα που σας έχρησε με αυτό τον τίτλο και σας έκανε μέλος της.

Αλήθεια, τυχαία δεν αναφέρατε κύριε καθηγητά στην συνέντευξη σας ότι μεγάλος αριθμός νοσηλευτών δεν εμβολιάστηκε όχι από άρνηση, αλλά λόγω έκθεσης σε μεγάλο υιικό φορτίο και είναι συνεχώς σε ιχνηλάτηση ή σε καραντίνα ή νοσεί δίνοντας την ζωή του στην κυριολεξία υπερβαίνοντας εαυτό; Πόσο εύκολο είναι να στοχοποιείτε την νοσηλευτική, αφού όλοι ξέρουμε ότι κάποιοι από εσάς έχετε να πλησιάσετε ασθενή και να κάνετε κλινική εξέταση άγνωστο πόσο διάστημα. Εφόσον η κυβέρνηση όρισε εξ αρχής επιστημονική επιτροπή για την ενημέρωση των πολιτών, ποιος ο λόγος της τόσο συχνής παρουσίας στα ΜΜΕ;

Τέλος, διευκρινιστικά θα ήθελα να ξέρω το πόρισμα των αποτελεσμάτων για την μη συμμετοχή των νοσηλευτών στον εμβολιασμό, με τι παραμέτρους μετρήθηκε και τεκμηριώθηκε, για να μπορείτε με αφάνταστη ελαφρότητα να στοχοποιείτε τους νοσηλευτές και να παραπλανείτε το κοινό αίσθημα των συμπολιτών μας;

Ας αφήσουμε λοιπόν τους φαρισαϊσμούς κύριε καθηγητά, είναι δικαίωμα σας να υπηρετείται ότι πιστεύετε αλλά δεν έχετε κανένα δικαίωμα να σπιλώνετε τους νοσηλευτές, το έργο τους και την προσφορά τους. Δεν χρειαζόμαστε την επιβεβαίωση σας, αλλά δεν ανεχόμαστε και την άδικη κριτική σας.

Η αρρωστημένη ταξικά συνείδηση κάνει “τέτοιου είδους διανοούμενους” να αποκαλύπτονται μπροστά σε μία αλήθεια που αυτοί μόνο βλέπουν και πιστεύουν, μη βλέποντας την αναγκαιότητα των ανθρώπων και την ανάγκη της κοινωνικής γνωσιολογίας να την κάνουν απόλυτη αλήθεια.

Η θεωρία και η πράξη πάνω στην πανδημία που όλοι προσπαθούσατε να την ενσωματώσετε προς το καλύτερο της κοινωνίας δυστυχώς δεν κατάφερε να κρατήσει στο ύψος των περιστάσεων όλους , αφού ήταν συνειδητή επιλογή μερικών “ειδικών ανθρώπων” να ξεχωρίζουν τους ανθρώπους της προσφοράς, τους επιστήμονες υγείας, συντεχνιακά και με γνώμονα το προσωπικό συμφέρων με ιατροκεντρικό τρόπο σε πατρίκιους και πληβείους της γνώσης (βεβαίως και δεν είναι όλοι οι γιατροί και όλοι οι ακαδημαϊκοί ίδιοι και αυτό οφείλω να το διευκρινίσω προς αποφυγή παρεξηγήσεων).

Είναι ανήθικο κοινωνικά, όταν όλοι ξέρουμε ότι οι άνθρωποι που σας έπιασαν από το χέρι στα πρώτα σας βήματα, οι άνθρωποι που δεν λέρωσαν τα χέρια τους και τις τσέπες τους και ζουν υπό δύσκολες συνθήκες με το κεφάλι ψηλά με επιστημονικότητα και επαγγελματισμό, να λοιδορούνται.

Όσοι νομίζουν ότι με το άρρωστο τοξικό και ταξικό ιδεολόγημα τους μπορούν να δαμάσουν τις κοινωνικές αντιλήψεις και απόψεις το μόνο που καταφέρνουν είναι ο διχασμός και σοβαρά προβλήματα για την μετά covid-19 εποχή. Κλείνοντας κύριε καθηγητά αυτή μου την επιστολή θα ήθελα να εκφράσω ένα μεγάλο ΚΑΤΗΓΟΡΩ, όχι μόνο σε εσάς αλλά και στα επίσημα όργανα της νοσηλευτικής, τους αιρετούς και διορισμένους εκπροσώπους σε αυτά, την επιστημονική κοινότητα της νοσηλευτικής σε όλη την επικράτεια εφόσον δεν σας έχουν καταγγείλει ακόμα, και στην δικαιολογία ότι ο “κόσμος καίγεται και δεν είναι καιρός για τέτοια” απαντώ σε όλους εκείνους, αλλά και σε εσάς, ότι εσείς κύριε καθηγητά βρήκατε χρόνο για να μας υποτιμήσετε και να μας διχάσετε.

Dr. ΚΕΪΜΑΛΗ ΕΛΕΝΗ

ΝΟΣΗΛΕΥΤΡΙΑ . RN. MSc .PhD .


Απόσπασμα από άρθρο του ΤPP

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.