-->

Κυριακή 7 Μαρτίου 2021

Υφ/γος Εργασίας: Ούτε "αν", ούτε "πότε", ούτε "πόσο" για τα ΒΑΡΕΑ στους υγειονομικούς!

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΤΗΛΕ-ΣΥΣΚΕΨΗ 
ΠΟΕΔΗΝ & ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΒΑΕ:

Πολλές φορές έχουμε τοποθετηθεί για την παρελκυστική τακτική των Κυβερνήσεων στο ζήτημα της υπαγωγής μας στο καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών. Μάλιστα, όπως συνηθίζουμε να λέμε, στο χαρακτηρισμό του χώρου ως ανθυγιεινού “με ότι αυτό συνεπάγεται”.
Το τονίζουμε, γιατί όλα τα χρόνια που γίνεται αυτή η συζήτηση διαπιστώνουμε ότι οι κυβερνήσεις και τα υπουργεία κάνουν ό,τι μπορούν για να καθυστερήσουν, να θολώσουν τα νερά να μας αποπροσανατολίσουν και να μας διασπάσουν.

Η συνταγή είναι απλή και δοκιμασμένη.  Αφού είναι δύσκολο να αμφισβητήσουν ότι το επάγγελμά μας είναι βαρύ και ανθυγιεινό, βάζουν στην κλίνη του προκρούστη το ποιος θα το πάρει, σε ποιό ποσοστό και για πόσο διάστημα (αφού αν, για παράδειγμα, δουλεύει κάποιος στην παθολογική κλινική θα “δικαιούται” άλλο ποσοστό από αυτόν που δουλεύει στη μονάδα και πάει λέγοντας, φτάνοντας μέχρι  εξαφανίσεως για κάποιες ειδικότητες που επίσης δουλεύουν μέσα στο χώρο του νοσοκομείου επί δεκαετίες). 

Καμία συζήτηση επίσης για το τι θα γίνει με τους παλιούς εργαζόμενους αφού αν δεν ενταχθούν στο καθεστώς χωρίς όρους και προϋποθέσεις θα είναι ασύμφορο να πληρώσουν ασφαλιστικές εισφορές για όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, με δεδομένη την γνωμοδότηση της λεγόμενης επιτροπής Μπεχράκη  που  πρόσφατα επιτέλους ολοκληρώθηκε, έγινε στο ΄τελος της εβδομάδας που πέρασε, τηλεδιάσκεψη που μεταξύ ΠΟΕΔΗΝ και του υφυπουργό εργασίας κου Τσακλόγλου, όπου βεβαίως, όπως γίνεται σ' αυτές τις "αφ' υψηλού" συσκέψεις, δεν υπήρξε καμία δέσμευση. Μόνο η κλασική “ατάκα” ότι η κυβέρνηση εξετάζει το πόρισμα!

Αφού ακούστηκαν και τα γνωστά περί μεγάλου δημοσιονομικού κόστους, έμπλεξε στη συζήτηση και το ζήτημα της πανδημίας, που όποτε τους βολεύει είναι μία προσωρινή κατάσταση και άλλοτε μία μόνιμη απειλή για το σύστημα υγείας. Προσπάθησε δηλαδή το υπουργείο να θολώσει τα νερά, συνδέοντας τα βαρέα με την  πρόσφατη συζήτηση  που γίνεται σε πολλές χώρες και στην Ελλάδα για το αν θα αναγνωριστεί το λεγόμενο εργατικό ατύχημα  στους συναδέλφους που νόσησαν. Είναι γνωστό πως και για τα δύο ζητήματα σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει θετική απάντηση από την κυβέρνηση. ( Βλ. και τις απαντήσεις της Γ.Γ. του  Υπουργείου Εργασίας κ Στρατινάκη για το θέμα.)

Στο μέλλον είπαν θα εκδοθεί κάποιο προεδρικό διάταγμα που θα ρυθμίζει κάτι από όλα αυτά!  Ούτε τι, ούτε πως, ούτε ποτέ!

Είναι φανερό, σε όποιον θέλει να δει την πραγματικότητα, πως όσο δεν έχουν απέναντί τους υγειονομικούς που αγωνίζονται και απαιτούν μαζικά το δίκιο τους με όρους κινήματος και αντιπαράθεσης ανοιχτά στην κοινωνία, όσο η συζήτηση γίνεται με τηλεδιασκέψεις , όχι μόνο δεν θα παραχωρήσουν τίποτα, αλλά θα μας πάρουν κιόλας!

Είναι φανερό ακόμα, πώς μετά τα χειροκροτήματα και τις ευχαριστίες στο Υγειονομικό προσωπικό,το μόνο που μένει ως... ενίσχυση είναι  οι απαγορεύσεις και η καταστολή. Και για να κάνουμε μαύρο χιούμορ,  αφού δεν μπορούν να καταστείλουν και να συλλάβουν τον ιό,  προσπαθούν να καταστείλουν τους αγώνες μας  για δικαιώματα. 

Το αν θα τα καταφέρουν εξαρτάται κυρίως από μας.  Όπως και το αν θα τους αναγκάσουμε να εντάξουν  το χώρο δουλειάς μας στα βαρέα και ανθυγιεινά.  Είπαμε,   χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με ό,τι αυτό συνεπάγεται  σε αποδοχές, άδεια, μέσα προστασίας και καθεστώς συνταξιοδότησης.



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.