-->

Τετάρτη 24 Μαρτίου 2021

Ηλεία: Η Δημόσια υγεία σε καταστολή, οι πολίτες σε κίνδυνο - Κοινή ανακοίνωση συλλόγων εργ/νων & φορέων του ν. Ηλείας για την κατάστα

Την τραγική κατάσταση του Νοσοκομείου, τις παραιτήσεις γιατρών, ως αποτέλεσμα τρομοκρατίας, "εντέλεσθαι" και ΕΔΕ από τη Διοίκηση του Νοσοκομείου, καταγγέλουν μεταξύ άλλων σε κοινή ανακοίνωσή τους σύλλογοι εργαζομένων και φορείς της πόλης.

ΠΡΟΣ:

1.     Υπουργό Υγείας

email: minister@moh.gov.gr

2.       Βουλευτή Αυγερινοπούλου Διονυσία - Θεοδώρα

emaild.avgerinopoulou@parliament.gr

3.     Βουλευτή Τζαβάρα Κωνσταντίνο

emailtzavaras@parliament.gr

4.       Βουλευτή Νικολακόπουλο Ανδρέα

email: a.nikolakopoulos@parliament.gr

5.       Βουλευτή Καλαματιανό Διονύσιο-Χαράλαμπο

email: d.kalamatianos@parliament.gr

6.       Βουλευτή Κατρίνη Μιχαήλ

emailkatrinis@parliament.gr

7.     Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας

email: grafeio.pde@pde.gov.gr

8.     Πρόεδρο Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας

email: grammateia.ps.pde@pde.gov.gr

9.     Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ηλείας

email: v.giannopoulos@pde.gov.gr

10.   Δήμαρχους Ηλείας

11.  6η Υγειονομική Περιφέρεια

email6ype@dypede.gr

12.  Γενικό Νοσοκομείο Ηλείας

emailnosokprg@otenet.gr

Ηλεία: Η Δημόσια υγεία σε καταστολή, οι πολίτες σε κίνδυνο

Οι φορείς και οι πολίτες της Ηλείας χρόνια παρακολουθούν το δημόσιο σύστημα υγείας, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, να ακροβατεί μεταξύ της κατάρρευσης και της οριακής λειτουργίας. Η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει την απαξίωση του δημόσιου συστήματος υγείας και δεν παίρνει κανένα ουσιαστικό μέτρο για την ενίσχυσή του.

Οι ευθύνες για αυτή την κατάσταση συγκεκριμένες, τα θύματα πολλά. Αφετηρία όλων των χρόνιων παθήσεων στο δημόσιο σύστημα υγείας είναι η βασική κυβερνητική επιλογή της υποχρηματοδότησης και της αποδόμησης των δημόσιων δομών, με την υποστελέχωση σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, τις ελλείψεις σε υποδομές και εξοπλισμό. Ιδιαίτερα αυτή την περίοδο της πανδημίας έχει μεγεθυνθεί η γύμνια της κυβέρνησης απέναντι στο δημόσιο σύστημα υγείας, που έχει όμως κρατηθεί όρθιο χάρη στην υπερπροσπάθεια των εργαζομένων του.

Παρόλα αυτά το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των Νοσηλευτικών Μονάδων της Ηλείας  είναι στο στόχαστρο της διοικητικής ανεπάρκειας του Διοικητή του, που με αυταρχισμό,   εκφοβισμό, εξαναγκασμό διαλύει ό,τι έχει απομείνει.  Υγειονομικές δομές συρρικνώθηκαν ,κλινικές καταργήθηκαν. Το κεντρικό νοσοκομείο αντιμετωπίζει προβλήματα χώρου και οι υπόλοιπες δομές είναι ανενεργές. Λανθασμένες πολιτικές  σε ένα χρόνο  προγενέστερο που θα μπορούσαν τα νοσοκομεία  να έχουν στελεχωθεί,  επέφεραν την σημερινή κατάσταση. Τα «εντέλλεσθε», οι μηνύσεις, η υπερεφημέρευση που είναι στην ημερήσια διάταξη, οδηγούν σε σωματική και ψυχική εξουθένωση τους εργαζόμενους, που επιλέγουν να παραιτηθούν αφού δεν μπορούν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε κλίμα τρομοκρατίας.

Ένας νέος εργασιακός μεσαίωνας έχει δημιουργηθεί και ως φυσικό επακόλουθο νέοι ιατροί δεν δέχονται να αναλάβουν υπό αυτό το καθεστώς. Να σημειωθεί ότι υπάρχουν εργαζόμενοι που τους χρωστάνε τριψήφιο αριθμό σε ρεπό και διψήφιο αριθμό σε κανονική άδεια ..

Επακόλουθο της διοικητικής ανεπάρκειας του  ανεκδιήγητου Διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Πύργου είναι τις τελευταίες μέρες να παραιτηθούν τρεις παθολόγοι,  με αποτέλεσμα να υπάρχει μόνο ένας παθολόγος σε όλη την Ηλεία. Σε αυτούς προστίθενται και οι έντεκα ιατροί που αποχώρησαν τον τελευταίο χρόνο οδηγώντας  στην αποδυνάμωση της ΜΕΘ, στην αποψίλωση των ΤΕΠ, στην υποστελέχωση της καρδιολογικής και χειρουργικής κλινικής, στην αποδυνάμωση του ακτινολογικού και αναισθησιολογικού τμήματος και σε ομηρία χιλιάδες πολίτες.

Η 6η Υ.Π.Ε. ως προϊστάμενη αρχή γνωρίζει πολύ καλά τις συνθήκες λειτουργίας του συστήματος στην Ηλεία αφού τα έγγραφα που αποστέλλονται καθημερινά αναδεικνύουν το ρόλο της. Παρόλα αυτά επιλέγει   να δηλώνει άγνοια, είτε δεν ακούει και δεν βλέπει, είτε έχει αναλάβει τον ρόλο του «Πόντιου Πιλάτου». Ανεπάρκεια, αδιαφορία και συνενοχή οδηγούν το υπέρτατο αγαθό της υγείας σε διαπραγμάτευση καταδικάζοντας χιλιάδες πολίτες. Οι υπόλοιπες δομές σε μαρασμό, χωρίς καμία στήριξη, με  δεκάδες μετακινήσεις προσωπικού και  τους ανθρώπους που έχουν απομείνει σε αυτές να προσπαθούν, με  επισφαλείς εφημερίες, να κρατήσουν το σύστημα υγείας ενεργό, ώστε να μην καταρρεύσει.

Για τους φορείς και τους πολίτες της Ηλείας όμως η δημόσια δωρεάν υγεία δεν τίθεται υπό διαπραγμάτευση.

 Καλούμε τον Υπουργό Υγείας άμεσα:

·         να αναλάβει τις πολιτικές ευθύνες των επιλογών του και να προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για την επαναφορά της ομαλότητας και της κανονικότητας στο Γενικό Νοσοκομείου Πύργου.

·         να προχωρήσει άμεσα με σύντομες διαδικασίες κατά προτεραιότητα στην πρόσληψη ικανού αριθμού μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού σε όλες τις δομές δημόσιας υγείας της Π.Ε. Ηλείας.

·         να προχωρήσει σε μονιμοποίηση χωρίς όρους και προϋποθέσεις όλων των επικουρικών και των συμβασιούχων που απασχολούνται στην υγεία

·         Να ζητηθεί η ανάκληση των παραιτήσεων των τριών ιατρών παθολόγων.

·         να προβεί σε άμεση ενεργοποίηση περισσότερων εμβολιαστικών κέντρων στην Ηλεία   και αύξηση του ρυθμού  εμβολιασμών  για όλο τον πληθυσμό.

Εάν η κυβέρνηση δεν λάβει άμεσα μέτρα για την καθολική αντιμετώπιση των προβλημάτων θα φέρει αποκλειστικά την ευθύνη για κάθε ανθρώπινη ζωή που θα χάνεται.

ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ ΣΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΟΥ Γ.Ν.Η.

 Είμαστε όλοι δίπλα τους διατεθειμένοι να κλιμακώσουμε τις αντιδράσεις, μας προκειμένου να διασφαλίσουμε ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας.

 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΜΑΣ, ΤΗΣ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑΣ ΜΑΣ, ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΖΩΗΣ  ΜΑΣ!

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ - ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ

ΑΜΕΣΗ ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΗΛΕΙΑΣ ΜΕ ΟΛΟ ΤΟ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

 

 

Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Πύργου

Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Πύργου

Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Αμαλιάδας

ΕΛΜΕ Ηλείας

Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμων Πύργου - Αρχαίας Ολυμπίας

Σύλλογος Εργαζομένων στις Δ.Ο.Υ Αχαιας-Ηλείας-Κεφαλληνίας-Ζακύνθου

Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας

Σύλλογος Εργαζομένων Δήμων Πύργου - Αρχαίας Ολυμπίας - Ζαχάρως


 


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.