-->

Τετάρτη 24 Μαρτίου 2021

Κέρδη με... ουρά από τα εμβόλια!


Pfizer,  ModernaJohnson&Johnson, υπόσχονται από τώρα στους επενδυτές τους αυξήσεις στις τιμές των σκευασμάτων Covid-19 μετά την πανδημία · Διαφημίζουν ήδη ως τεράστια εμπορική ευκαιρία τον μετασχηματισμό της νόσου σε ενδημική με συνεχείς μεταλλάξεις.

Του ΜΠΑΜΠΗ ΜΙΧΑΛΗ

Αυξήσεις στις τιμές των εμβολίων του κορονοίού στο άμεσο μέλλον και κέρδη με ακό­μη μεγαλύτερη... ουρά υπόσχονται στους επενδυτές τους οι μεγάλες φαρμακοβιο­μηχανίες Σε συνέδρια του κλάδου και συ­ζητήσεις με επενδυτές που πραγματοποι­ήθηκαν τον τελευταίο καιρό, οικονομικοί διευθυντές και άλλα στελέχη εταιρειών του κλάδου που παράγουν εμβόλια διαμηνύ­ουν στους επενδυτές ότι τα περιθώρια κέρ­δους από τα εμβόλια θα αυξηθούν κάθετα μόλις λήξει η πανδημία

Τα στελέχη των φαρμακευτικών εκτι­μούν ότι ο ιός δεν θα εξαφανιστεί τελείως μετά το τέλος της πανδημίας, αλλά ότι θα μετασχηματιστεί, καταλήγοντας σε εν­δημική νόσο, η οποία, με δεδομένες τις συνεχείς μεταλλάξεις του, θα καθιστά όλο και πιο αναγκαία τη λήψη συμπληρωματι­κών δόσεων εμβολίου σε τακτική βάση. Η εξέλιξη αυτή, όπως διαμηνύουν, αποτελεί τεράστια εμπορική ευκαιρία

«Καθώς αλλάζει από πανδημία σε εν­δημική νόσο, θεωρούμε ότι υπάρχει εδώ μια ευκαιρία για εμάς», υπογράμμισε χα­ρακτηριστικά ο οικονομικός διευθυντής της Pfizer Φρανκ Ντι Αμέλιο σε συνέδριο που οργάνωσε πριν από δύο εβδομάδες η βρετανική Barclays, προσθέτοντας ότι οι
μελλοντικοί τακτικοί εμβολιασμοί αποτε­λούν σημαντική ευκαιρία για το εμβόλιο της εταιρείας τόσο από την πλευρά ζήτη­σης όσο και τιμολόγησης.

«Είναι σαφές ότι η τρέχουσα τιμολόγη­ση δεν εξαρτάται από αυτό που θα ονο­μάσω κανονικές συνθήκες της αγοράς, κανονικές δυνάμεις της αγοράς, αλλά πε­ρισσότερο από την κατάσταση της παν­δημίας και τις ανάγκες των κυβερνήσεων να εξασφαλίσουν δόσεις εμβολίων. Μόλις τελειώσει η πανδημία θα υπάρξει σημα­ντική ευκαιρία για την Pfizer», διεμήνυσε ο Ντι Αμέλιο.

Τα εμβόλια Covid-19 κατατάσσονται ήδη μεταξύ των mo προσοδοφόρων φαρ­μάκων όλων των εποχών. Οι εταιρείες αναμένουν κέρδη δισεκατομμυρίων φέτος από αυτά με ελάχιστο οικονομικό ρίσκο καθώς χρηματοδοτήθηκαν αδρά από τις κυβερνήσεις, τόσο μέσω των κεφαλαίων που τους χορηγήθηκαν για τη γρήγορη ανάπτυξη και την παραγωγή των εμβο­λίων όσο και με τις προπαραγγελίες δεκά­δων δισεκατομμυρίων.

Παρουσιάζοντας οικονομικά αποτελέ­σματα τριμήνου, η Pfizer προέβλεψε ότι μόνο φέτος το εμβόλιό της θα έχει πωλήσεις 15 δια δολαρίων και καθαρά κέρδη 4 δια δολαρίων. Η πρόβλεψη αυτή καθιστά σύμφωνα με εμπειρογνώμονες του κλά­δου, το εμβόλιο της Pfizer ένα από τα πιο κερδοφόρα φάρμακα όλων των εποχών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η παραπάνω πρόβλεψη βασίζεται στις τιμές που συμφωνήθηκαν με τις κυβερνήσεις στη διάρ­κεια της πανδημίας και όχι αυτές που θα διαμορφώσει στο άμεσο μέλλον το «αό­ρατο χέρι» της αγοράς. Συγκριτικά ένα άλλο εμβόλιο της Pfizer -που τιμολογείται «κανονικά» από τις «δυνάμεις της αγοράς» σήμερα- το εμβόλιο κατά του πνευμονό­κοκκου Prevenar 13 τιμάται σήμερα στις ΗΠΑ στα.. 200 δολάρια Στη χώρα μας η τιμή του Prevenar 13 είναι 63 ευρώ (λιανι­κή τιμή), ενώ άλλα ανάλογα εμβόλια κατά του πνευμονιόκοκκου έχουν χαμηλότερη τιμά κοντά στα 10 ευρώ.

«Επιστροφή στην κανονικότητα» υποσχέθηκε όμως και ο πρόεδρος της Moderna, Stephen Hoge. Μιλώντας στο συνέδριο της Barclays Bank, διεμήνυσε και αυτός ότι «μετά την πανδημία και το πέρασμα σε εποχικές επιδημίες, θα υπάρ­ξει πιο κανονική τιμολόγηση με βάση την αξία του εμβολίου».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο εκτελεστι­κός αντιπρόεδρος της Johnson Λ Johnson. Joseph Wok, ο οποίος, μιλώντας στο συ­νέδριο θεσμικών επενδυτών Raymond James στις αρχές Μαρτίου, τόνισε ότι «οι επενδυτές μπορούν να αναμένουν επα­ναπροσδιορισμό της τιμής του εμβολίου της J&J, πιο σύμφωνη με μια εμπορική ευκαιρία», όταν η πανδημία λάβει τέλος. Ο Wolk ισχυρίστηκε ότι το τέλος της παν­δημίας είναι ένα ρευστό ζήτημα.

Μνημόνιο κατανόησης

Εκτίμησε ότι η πανδημία θα διαρκέ­σει αρκετό καιρό ακόμη, ενδεχομένως και όλο το τρέχον έτος και ότι η ανακοί­νωση λήξης αυτής θα εξαρτηθεί από το ποσοστό του κόσμου που θα έχει εμβο­λιαστεί. Διεμήνυσε, ωστόσο, ότι δήλωση λήξης της πανδημίας δεν είναι κάτι που μπορεί να υπαγορευτεί στην εταιρεία του. Με άλλα λόγια, επαφίεται στην ίδια την Johnson&Johnson να κρίνει πότε η παν­δημία έληξε και ήρθε η ώρα για αύξηση της τιμής του εμβολίου της.

Ανάλογη αντίληψη φέρεται να έχει και η AstraZeneca που έχει υποσχεθεί να μην έχει κέρδος από το εμβόλιό της στη διάρ­κεια της πανδημίας. Η υπόσχεση αυτή φαίνεται ότι έχει από καιρό καταλήξει στα σκουπίδια Οι «Financial Times» αποκά­λυψαν πέρυσι μνημόνιο κατανόησης που φέρει την υπόσχεση της μη κερδοφορίας να λήγει στα τέλη του επόμενου Ιουνίου, ενώ ανάλογες διαρροές από συμφωνίες της βρετανοσουηδικής φαρμακοβιομη­χανίας με τοπικούς παραγωγούς του εμ­βολίου της υποδεικνύουν ότι διατηρεί το δικαίωμα να δηλώνει η ίδια το τέλος της πανδημίας για λόγους τιμολόγησης

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, που επίσημα κηρύσσει την έναρξη και το τέλος μιας πανδημίας στον πλανήτη, έχει δηλα­δή διακοσμητικό μόνο ρόλο στις δουλειές των big pharma.


Από την Εφημερίδα των Συντακτών της 24/3 (Οι υπογραμμίσεις δικές μας) 


 


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.