-->

Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2022

Απόφαση πρωτοδικείου αποτρέπει απολύσεις συμβασιούχων στο "Δρομοκαΐτειο"

Στις 21/12/21 δημοσιεύτηκε απόφαση (689/2021) του μονομελούς πρωτοδικείου Αθηνών που δικαιώνει την προσφυγή 15 συναδέλφων, συμβασιούχων που επρόκειτο να απολυθούν και ζητούσαν τη μετατροπή των συμβάσεών τους από ορισμένου σε αορίστου χρόνου.
Η απόφαση αυτή είναι βέβαια "κατ' αρχάς" θετική για τους συναδέλφους, καθόλου όμως δεν σημαίνει ότι "τελείωσαν τα βάσανά τους", ούτε πρέπει να λειτουργήσει εφησυχαστικά. 
Είναι βέβαιο ότι το Νοσοκομείο, κατ' εντολή του Υπουργείου, που ακολουθεί πιστά την πολιτική της ανακύκλωσης των ανέργων, της κατάργησης της μονιμότητας και την εισβολή των διαφόρων συνεργείων, που ήδη λυμαίνονται τα Νοσοκομεία, θα προχωρήσει σε έφεση κατά της απόφασης. Είναι συνηθισμένη τακτική.
Εμείς αυτό που θα θυμίσουμε για άλλη μία φορά, είναι ότι τέτοιες  - σπάνιες και αποσπασματικές - αποφάσεις, δεν πρέπει να στρέφουν τους συναδέλφους, συμβασιούχους κάθε λογής, σε άκριτη προσφυγή στα δικαστήρια και σε παραίτηση από κάθε άλλη κινητοποίηση και αγώνα με στόχο όχι μόνο το να παραμείνουν στη δουλειά αλλά να μονιμοποιηθούν. Αυτό είναι το πραγματικό επίδικο και δίκαιο αίτημα.
Ακόμη, μία άλλη παράμετρος που πρέπει να έχουν υπόψη τους οι συνάδελφοι, είναι ότι ακόμα και στην περίπτωση που τέτοιου είδους δικαστική απόφαση τελεσφορήσει θετικά και δικαιώσει εν τέλει 5 - 10 εργαζόμενους, δεν σημαίνει ότι και όλες οι άλλες θα είναι θετικές ακόμα και αν έχουν τα ίδια ακριβώς χαρακτηριστικά. Κάποιο άλλο δικαστήριο, μπορεί να βγάλει αντίθετη απόφαση!
(Πολλά τα παραδείγματα: Θυμίζουμε στους παλιότερους την ιστορία με τη διεκδίκηση των 176€ που άλλοι - οι λιγότεροι - τα πήραν δικαστικά  ενώ οι περισσότεροι έχασαν τα δικαστήρια και ακόμα αναρωτιούνται...αν έφταιγε ο δικηγόρος ή η κακή τους τύχη!!!  Ε λοιπόν, όπως συμβαίνει και τώρα, δεν έφταιγε τίποτα από τα δύο. ¨Έφταιγε ότι επαναπαύτηκαν οι εργαζόμενοι με τα δικαστήρια και δεν κινητοποιήθηκαν μαζικά με απεργίες και αγώνες ώστε ΝΑ ΥΠΟΧΡΕΩΣΟΥΝ την πολιτική ηγεσία να τους δώσει όσα δίκαια διεκδικούσαν!)
Συμπέρασμα: Όλοι οι συμβασιούχοι, με κάθε είδους σύμβαση, που δουλεύουν στα Νοσοκομεία, ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ.  Δεν πρέπει να περιμένουν δικαίωση από τα δικαστήρια αλλά από τη δική τους κινητοποίηση και διεκδίκηση. Εκεί δε σηκώνει "έφεση"!
(Σε τελική ανάλυση, οι αποφάσεις των δικαστηρίων δεν είναι άσχετες από το συσχετισμό δυνάμεων που υπάρχει στην κοινωνία - και αυτό το συσχετισμό πρέπει να αγωνιστούμε για να τον διαμορφώσουμε υπέρ μας.)
ΔΕΙΤΕ παρακάτω την απόφαση:

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.