Επειδή αρκετή συζήτηση έγινε σχετικά με την επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Καραγιαννίδη και την απάντηση του Α. Υπουργού κ. Πολάκη σχετικά με τα δικαιώματα και γενικότερα τα αιτήματα των συναδέλφων ΔΕ Β. Νοσηλευτών, νομίζουμε ότι πρέπει να σημειώσουμε ορισμένα πράγματα για τη διάσταση που έχει το ζήτημα κατά τη γνώμη μας. Πολύ περισσότερο που έχει μεσολαβήσει και η τοποθέτηση της ΕΝΕ η οποία αξίζει σχολιασμού.
(Εδώ η πρόσφατη παρέμβασή μας σχετικά με το θέμα στο νέο Διοικητή κ. Κουταλά,)
Έχουμε λοιπόν και λέμε:
Η ΕΡΩΤΗΣΗ: Ο βουλευτής Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Καραγιαννίδης με επίκαιρη ερώτησή του, αναφέρει το ζήτημα της επαγγελματικής ανασφάλειας των ΔΕ Β. Νοσηλείας και περιγράφει, με ακρίβεια κατά την άποψή μας, τόσο την κατάσταση που επικρατεί σήμερα, με τους συναδέλφους να ασκούν πλήρως νοσηλευτικά καθήκοντα, να είναι νομικά εκτεθειμένοι ενώ ταυτόχρονα βγάζουν όλη τη λάντζα χωρίς να αμείβονται γι' αυτό. Η δε πολιτεία δια των Διοικήσεων των Νοσοκομείων χρησιμοποιεί τους συναδέλφους ως υπεύθυνους νοσηλευτές χωρίς να το παραδέχεται και γενικώς όλοι, Υπουργείο, Διοικήσεις, Νοσηλευτική Υπηρεσία, και ...επιστήμονες να κρύβονται πίσω από το δάχτυλό τους, σε βάρος της δουλειάς και της τσέπης των συναδέλφων τους.
Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ κ. ΠΟΛΑΚΗ: Έχετε δίκιο κ Βουλευτά, θα το αντιμετωπίσουμε!. Και μην ξεχνάτε πως το ίδιο γίνεται και ανάποδα. Δηλαδή οι ΠΕ νοσηλευτές αναγκάζονται να δουλεύουν κάνοντας νοσηλεία και όχι ως προϊστάμενες κ διευθύνουσες!
Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΕΝΕ!
Η ΕΝΕ, κατά πάγια τακτική της να εκπροσωπεί (;) τους Νοσηλευτές με δικηγόρους, όχι όταν πρόκειται για αιτήματα του κλάδου (που σηκώνουν κινητοποιήσεις, κόστος για το σύστημα και άλλα τέτοια βάρβαρα) αλλά για ...θεσμικά ζητήματα! Λέει κοντολογίς πως δεν υπάρχει θέμα ουσίας, δηλαδή, λέμε εμείς, πως δεν έχει ακούσει πουθενά ότι γίνεται αυτό που γίνεται και τέλος πάντων όποιος θέλει να πάει να πάρει πτυχίο, να γίνει μέλος της ΕΝΕ (κυρίως) και μετά θα λέγεται Νοσηλευτής! Δεν αναγνωρίζει δηλαδή πως, έτσι ή αλλιώς υπάρχει θέμα, πως αδικούνται κατάφωρα εργαζόμενοι και αφού υπάρχει θέμα πρέπει, έστω μεταβατικά να δοθεί λύση.
Με ένα νομικίστικο κείμενο λοιπόν (απ' αυτά τα κείμενα που μας έχει συνηθίσει) που καταλήγει σε επιχειρήματα κακού πρωϊνάδικου, υπονοώντας πως ο Βουλευτής έκανε την ερώτηση για προσωπικούς λόγους ή κατι τέτοιο θολό. (Επί λέξει: <<...Είναι μάλλον προφανές, ότι οι προσφάτως αναληφθείσες αντίστοιχες δικονομικές πρωτοβουλίες βρήκανε ή άλλως δημιουργήσανε συμμάχους και εντός της αιθούσης του Ελληνικού Κοινοβουλίου, ανεξαρτήτως των σκοπιμοτήτων (επαγγελματικών, προσωπικών ή ακόμη και ενδοοικογενειακών) που επιθυμούν να εξυπηρετήσουν οι εκάστοτε ιθύνοντες νόες.>>
Τέτοια επιχειρήματα κρεοπωλείου!
Η ΑΝΤΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ:
<<"Εάν αυτή η γραφή του κειμένου της ΕΝΕ εκφράζει τους εργαζόμενους που υποτίθεται ότι εκπροσωπεί τότε μάλλον πρέπει να δώσουμε τα κλειδιά των συνδικαλιστικών φορέων στους δικηγόρους και να πάμε σπίτια μας. Λίγη ντροπή κύριοι της ΕΝΕ, λίγη ντροπή"...>>
Αυτή είναι η ιστορία, σ' όλη της την έκταση και νομίζουμε πως είναι όλα πλήρως κατανοητά. Ωστόσο επιτρέψτε μας ένα σχόλιο ακόμα:
Η απάντηση του κ.Πολάκη, μπάζει!. Μόλις αναγνώρισε το δίκιο των συναδέλφων ΔΕ, έσπευσε να ισσοροπήσει, αναφέροντας το πρόβλημα των ΠΕ νοσηλευτών που ... αναγκάζονται να νοσηλεύουν!
Σύγκριση η οποία είναι εντελώς παρελκυστική, άνιση και ανακριβής στην ουσία της που αδικεί και τους ΔΕ και τους ΠΕ, αφού αναφερόμενοι στους ΔΕ, λέμε πως δεν αναγνωρίζονται τα πραγματικά τους καθήκοντα και δεν συζητούμε για την δυνατότητα εξέλιξης (που έτσι κι' αλλιώς δεν έχουν ούτε τυπικά , ούτε πραγματικά).
Για το διά ταύτα λοιπόν,εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας κουβέντα για το πως θα λυθεί το πρόβλημα. Η αναγνώριση του δίκαιου αιτήματος δε σημαίνει πως θα λυθεί κιόλας! Αντίθετα εκείνο που διαπιστώνουμε είναι αοριστία και λογική ισσοροπιών.
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ: Πολλές φορές, σε συννενόηση με τα Σωματεία των Νοσοκομείων μας, έχουμε συζητήσει και συμφωνήσει για τα δίκαια αιτήματα των συναδέλφων ΔΕ και για το γεγονός πως πρέπει να δοθεί από την πολιτική ηγεσία λύση.
Με υπόμνημα στη Διοίκηση και στο Υπουργείο, έχουμε κοινοποιήσει τις θέσεις μας αυτές. Με την επερώτηση στη Βουλή, εκείνο που φάνηκε είναι μονάχα πως το πρόβλημα το γνωρίζουν όλοι. Τίποτα άλλο ουσιαστικό δεν προκύπτει.
Παρά λοιπόν τις όποιες διαφορετικές απόψεις μπορεί να υπάρχουν, ας έχουμε ξεκάθαρο πως πρέπει να προχωρήσουμε ένα βήμα παραπέρα: Να περάσουμε σε ουσιαστικές κινητοποιήσεις. Μόνο ο αγώνας των εργαζομένων μπορεί να πιέσει τα πράγματα σε θετική κατεύθυνση. Οι κινήσεις κορυφής δεν μπορούν να φέρουν αποτέλεσμα. Οι διάφοροι "Παράγοντες" με απόντες τους εργαζόμενους, το μόνο που μπορούν να εξασφαλίσουν είναι η καρέκλα τους ενώ το ζήτημα, θα σέρνεται και θα χρονίζει στους διαδρόμους των Υπουργείων και άλλους (διαδρόμους...)
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.