-->

Τρίτη 30 Αυγούστου 2016

Έρχεται ανατροπή σε δημόσιο και νοσοκομεία! Συγχωνεύονται και καταργούνται θέσεις και υπηρεσίες

Ένα τελείως διαφορετικό δημόσιο σύστημα ευαγγελίζεται η κυβέρνηση μαζί με την τρόικα, καθώς ξεκινά συγχωνεύσεις υπηρεσιών που παρασέρνουν όμως και τους εργαζόμενους.

Ειδικότερα άγριες αλλαγές έρχονται και στα νοσοκομεία με το νομοσχέδιο περί κινητικότητας που φέρνει η κυβέρνηση προς ψήφιση.
Την αποκάλυψη είχε κάνει εδω και καιρό το HealthReport.gr και επιβεβαιώνεται πλήρως.
Με το νομοσχέδιο της κυβέρνησης περί κινητικότητας στο δημόσιο τομέα αλλάζει και ο τρόπος λειτουργίας των νοσοκομείων αφού έρχονται κουρέματα υπηρεσιών αλλά και οργανικών θέσεων ενώ και οι εργαζόμενοι θα μετακινούνται με βάση τις ανάγκες του συστήματος και για όσο χρόνο χρειάζεται ξεκινώντας από έναν χρόνο.
Οι αρμόδιοι φορείς με βάση το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών θα πρέπει να προχωρήσουν στην αξιολόγηση των δομών και στη συνένωση – συγχώνευση και κατάργηση υπηρεσιών, κινούμενοι στο πλαίσιο τους αναγκαστικού «κουρέματος» των οργανικών τους θέσεων.
Για αυτό άλλωστε δημιουργείται και το Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας (ΕΣΚ) που περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο από εδώ και στο εξής θα διενεργούνται οι μετατάξεις και οι αποσπάσεις των υπαλλήλων του δημόσιου κι ευρύτερου δημόσιου τομέα.
Μετακινήσεις…εξπρές
Ταυτόχρονα με το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου, για τις μετατάξεις-αποσπάσεις παύει κι ο ρόλος των υπηρεσιακών συμβουλίων, υποστηρίζει πάντως η ΑΔΕΔΥ.
Και αυτό διότι τον πρώτο ρόλο πλέον θα έχει το Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας (ΕΣΚ) που θα κρίνει ποιοι και πότε θα μετακινούνται με βάση τις ανάγκες.
Αρμόδιοι για τα θέματα μετακίνησης εργαζομένων θα είναι τριμελείς επιτροπές επιτελικού τύπου, αφού για κάθε θέση που θα ανακοινώνεται ως κενή προς μετακίνηση, την αξιολόγηση και την επιλογή των υποψηφίων θα την κάνει μια τριμελής επιτροπή που θα αποτελείται από δύο διευθυντικά στελέχη μαζί με τον διευθυντή – προϊστάμενο του εκάστοτε τμήματος στο οποίο ανήκει η θέση αυτή.
Το δε υπηρεσιακό συμβούλιο, τόσο του φορέα προέλευσης όσο και του φορέα υποδοχής δεν θα έχει κανένα ρόλο σε αυτή την διαδικασία.
Ουσιαστικά καταργείται πλήρως η συμμετοχή των εκπροσώπων των εργαζομένων στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων, αναφέρεται και από την ΑΔΕΔΥ.
Επίσης εισάγεται και η έννοια της «αναγκαστικής» απόσπασης αφού στο άρθρο 9, για την ενδοϋπουργική κινητικότητα, γίνεται σαφές ότι αν δεν υπάρχουν ενδιαφερόμενοι υπάλληλοι, μπορεί η υπηρεσία να «αποσπάσει» λόγω «σοβαρών κι επειγουσών αναγκών» για ένα χρόνο, όποιον κρίνει εκείνη.
Οι αντιδράσεις πάντως για τις αλλαγές που έρχονται στο δημόσιο και τα νοσοκομεία, έχουν ήδη ξεκινήσει με τους εργαζόμενους να είναι σε πλήρη απεργιακή ετοιμότητα.

 HealthReport.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.