-->

Τρίτη 21 Ιουνίου 2016

Μέρος 1ο. ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΕΣΑΝ ΑΕ;

  
Η εταιρεία ΕΣΑΝ ΑΕ είναι μια εταιρεία Συστήματος Αμοιβών Νοσοκομείων και επρόκειτο εκτός των άλλων να προσαρμόσει τα κλειστά ενοποιημένα νοσήλια με βάση τα δεδομένα και τα κόστη μιας νοσηλείας.
«Η χρηματοδότηση του συστήματος , σε πρώτη φάση των νοσοκομείων, θα περάσει αποκλειστικά στον κρατικό προϋπολογισμό με την κατάργηση ανωνύμων εταιρειών όπως η ΕΣΑΝ ΑΕ.» είχε γράψει σε άρθρο του στο HealthReport.gr ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Υγείας Γιάννης Μπασκόζος εκφράζοντας προφανώς τις προθέσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. (...)
   Επί της ουσίας (η ΕΣΑΝ ΑΕ) θα «καπέλωνε» ακόμη και τον ΕΟΠΥΥ. Άλλωστε τα μέλη της είναι εκείνα που καθορίζουν πόσο θα χρεώνεται η περίθαλψη, άρα ουσιαστικά θα κατευθύνουν και το ρευστό στην Υγεία.
Να σημειωθεί ότι το 51% των μετοχών της ΕΣΑΝ ανήκει στο ελληνικό κράτος αλλά σκοτεινό σημείο όμως παραμένει το γεγονός πως με βάση το νόμο, το 20% των μετοχών της ΕΣΑΝ μπορούν να δοθούν σε ιδιώτες. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι είχαν υπάρξει έντονες αντιδράσεις από όλους τους γιατρούς και εργαζόμενους στο ΕΣΥ κατά την ίδρυση της ΕΣΑΝ.
   Και βέβαια το πιο προκλητικό όλων είναι το γεγονός πως η ΕΣΑΝ υπάρχει χωρίς αντικείμενο, (Απ' ό,τι φαίνεται είχαν γνώση οι φύλακες, αφού η ΕΣΑΝ άρχισε ήδη το...θεάρεστο έργο της)  (...)
    Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε καθορίσει τους μισθούς των στελεχών της ΕΣΑΝ με υπουργική απόφαση στις 16 Ιανουαρίου 2015 και από τότε φαίνεται πως τα στελέχη της εταιρείας χωρίς …αντικείμενο συνεχίζουν να πληρώνονται κανονικά. Ειδικότερα οι μισθοί ξεκινούν από 2.400 ευρώ και φτάνουν στις 3.900 ευρώ. Συγκεκριμένα ο πρόεδρος λαμβάνει το μεγαλύτερο μισθό που είναι 3900 ευρώ μηνιαίως. Τα μέλη που είναι με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση λαμβάνουν 3000 ευρώ μηνιαίως, ενώ τα μέλη που είναι μόνο με πλήρη απασχόληση λαμβάνουν 2.400 ευρώ μηνιαίως. 

   Σημ. Επειδή συνήθως οι προθέσεις κρύβονται πίσω από αθώες λέξεις και περιγραφές, Δώστε προσοχή:
1. Η ΕΣΑΝ ΑΕ θα αξιολογεί και θα κατευθύνει το δημόσιο χρήμα στα Νοσοκομεία και στις δομές Υγείας.
2. Όπου οι αξιολογήσεις δεν είναι καλές, θα προωθείται "συνεργασία" με τον ιδιωτικό Τομέα. Δηλαδή αντί να βελτιώνεται το Δημόσιο δίκτυο με υποδομές, προσωπικό κλπ - κάτι που είναι πραγματική επένδυση για το σύστημα Υγείας, θα πέφτουν λεφτά σε αρκετές, χωρίς πάτο, τσέπες κλινικαρχών μέσα από συμβάσεις κλπ. Ενοείται πως όταν κάποτε λήξουν, δεν θα έχει απομείνει τίποτα ως υποδομή και θα πάμε ...στις επόμενες.
3. Το μεγάλο κόλπο: Ένα κομμάτι από τις μετοχές της εταιρίας αυτής θα είναι σε ιδιώτες! Δηλαδή φτιάχνει το Δημόσιο μια εταιρία που, χοντρικά, θα διαχειρίζεται δημόσιο χρήμα. Σ' αυτή την εταιρία κρατάει το 51% και δίνει ένα κομμάτι σε ιδιώτες. Δηλαδή στους ανταγωνιστές του συστήματος! ΣΑΤΑΝΙΚΟ;

(Εκτός από τις επισημάνσεις και τις σημειώσεις, τα στοιχεία προέρχονται από παλιότερο άρθρο της healthreport.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.