Από τον αυστηρό έλεγχο της τρόικας θα περάσει άμεσα η λειτουργία τόσο των ιδιωτικών όσο και των δημοσίων μονάδων Υγείας.
(...) Οι έλεγχοι απόδοσης (Από την ΕΣΑΝ - Δείτε και ΕΔΩ) και οι τακτικές γραπτές αναφορές από τον ΕΟΠΥΥ, προβλέπονταν ξεκάθαρα στο 3ο μνημόνιο. Πλέον οι δανειστές όμως διαπιστώνοντας στασιμότητα στα τεστ απόδοσης των δομών υγείας, ζητούν με το …συμπληρωματικό τους μνημόνιο (συμπληρωματικές υποχρεωτικές δράσεις) να εφαρμοστούν εδώ και τώρα τα crash test.
Συγκεκριμένα θα πρέπει να αξιολογηθούν όλες οι ιδιωτικές και οι δημόσιες δομές που συνεργάζονται με τον ΕΟΠΥΥ, ουσιαστικά ιδιωτικές κλινικές, ΠΕΔΥ, νοσοκομεία κ.λ.π. νοσοκομεία . Σε ότι αφορά στον ιδιωτικό τομέα ο ΕΟΠΥΥ θα πρέπει να κάνει μηνιαίο έλεγχο στις ιδιωτικές κλινικές όπου νοσηλεύονται ασφαλισμένοι του Οργανισμού και διατηρούν συμβάσεις. Έως το τέλος του έτους μάλιστα θα πρέπει να υπάρχει πλήρης καταγραφή της κατάστασης και της απόδοσης της κάθε κλινικής ξεχωριστά. Τα αποτελέσματα των ελέγχων θα πρέπει να ανακοινώνονται κάθε έξι μήνες.
Στη μέγγενη και ο δημόσιος τομέας!
Όμως τα… σκούρα έρχονται για το δημόσιο τομέα. Εντός του μηνός θα πρέπει να έχει γίνει πλήρης καταγραφή της αποδοτικότητας των δημοσίων δομών ουσιαστικά το ΠΕΔΥ και τα νοσοκομεία, ανά περιοχή και ειδικότητα ώστε να μπορεί να δοθεί ολοκληρωμένη αναφορά.
Από τα αποτελέσματα θα εξαρτηθεί και η έκταση της συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα αλλά και τους γιατρούς ανά περιοχής της χώρας. Ειδικότερα εάν ένα ΠΕΔΥ μίας περιοχής δεν αποδίδει για τους ασθενείς και κριθεί αναποτελεσματικό, θα πρέπει να αυξηθεί η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα.
Νοσοκομεία - Δημόσιες μονάδες Υγείας:
Είναι και αυτό το σημείο που κάνει τους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα και ειδικά στα ΠΕΔΥ να ανησυχούν και το μέλλον των μονάδων.Εξάλλου όλες οι πληροφορίες συντείνουν ότι όσες δημόσιες μονάδες Υγείας δεν αποδίδουν θα βάλουν λουκέτο.
Τους φόβους αυτούς πάντως δε φαίνεται να τους συμμερίζεται η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, καθώς όταν είχαν τοποθετηθεί για πρώτη φορά οι γιατροί του ΠΕΔΥ εκφράζοντας την ανησυχία τους για πιθανά λουκέτα, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός είχε σπεύσει να δηλώσει από τη δημόσια τηλεόραση ότι το δημόσιο σύστημα θα ενισχυθεί.
Φαίνεται ωστόσο ότι η τρόικα έχει μάλλον άλλη άποψη.
Οι εκθέσεις πάντως απόδοσης και των δημοσίων δομών θα γίνονται ανά εξάμηνο (Ιούνιο και Δεκέμβριο) ενώ ήδη ο ΕΟΠΥΥ θα πρέπει να έχει ετοιμάσει την πρώτη αξιολόγηση, ώστε άμεσα να προχωρήσει στην επέκταση της συνεργασίας του με τους ιδιώτες γιατρούς και μονάδες. Να σημειωθεί ωστόσο ότι μόλις πριν λίγα 24ωρα ο ΕΟΠΥΥ δεν κατόρθωσε να ολοκληρώσει τη διαπραγμάτευση με τους γιατρούς και τις ιδιωτικές κλινικές για νέες συμβάσεις συνεργασίας και προχώρησε σε άλλη μία παράταση έως τα τέλη Οκτωβρίου.
Στο πλαίσιο πάντως των οδηγιών της τρόικας για πλήρη καταγραφή της αποδοτικότητας των δημοσίων δομών αλλά και των νοσοκομείων, η περιβόητη εταιρεία ΕΣΑΝ ΑΕ που με βάση τις αρχικές τοποθετήσεις της κυβέρνησης θα σταματούσε τη λειτουργία της, φαίνεται ότι θα συνεχίσει να …ζει και να βασιλεύει. Πρόκειται για την εταιρεία που δημιουργήθηκε επί ΝΔ και υπουργίας Μάκη Βορίδη και η οποία δημιουργήθηκε για να κοστολογήσει τις ιατρικές πράξεις στα νοσοκομεία αλλά ουσιαστικά να διαχειρίζεται τα οικονομικά τους. Άλλωστε στο συμπληρωματικό τους μνημόνιο οι δανειστές ζητούν να αλλάξει άμεσα το σύστημα κοστολόγησης των ιατρικών πράξεων στα νοσοκομεία για να υπάρξει περαιτέρω εξοικονόμηση πόρων, κάτι που φαίνεται θα αναλάβει η ΕΣΑΝ ΑΕ.(και θα ...πληρώνει ο άρρωστος τη διαφορά, οπως όλα δείχνουν...)
Από: Δήμητρα Ευθυμιάδου (HealthReport.gr) - σχόλια και επισημάνσεις δικά μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.