-->

Τρίτη 4 Μαρτίου 2014

Η κρίση του 5ευρω! Κλυδωνισμός από το νέο χαράτσι!


Σε νέο «25ευρω» φαίνεται ότι εξελίσσεται για τον Άδωνι Γεωργιάδη το νέο εισιτήριο που επιχειρεί να επιβάλει στα πολυιατρεία του πρώην ΕΟΠΥΥ νυν ΠΕΔΥ.

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου



Όχι τώρα αλλά στο τέλος του χρόνου και αν θα εφαρμοστεί το «5ευρω» υποστηρίζει πλέον ο Άδωνις Γεωργιάδης μετά το μέτρο του που δοκιμάζει για άλλη μια φορά τη συνοχή της κυβέρνησης.
Το αιφνίδιο χαράτσι Άδωνι, το οποίο ανακοινώθηκε διά τηλεοράσεως, ισχυρίζεται ότι επρόκειτο για νόμο του ΠΑΣΟΚ, καθώς ισχύει ήδη στα κέντρα υγείας και τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων.

Ωστόσο το νέο μέτρο ενόχλησε και τη συγκυβέρνηση, όχι τυχαία όπως φαίνεται καθώς διανύουμε προεκλογική περίοδο. Γι αυτό και το ΠΑΣΟΚ ζητά άμεσα συνάντηση με τον υπουργό Υγείας μήπως και, με όρους επικοινωνίας, καταφέρει και  αντιστρέψει το κλίμα.
Βέβαια ο Άδωνις Γεωργιάδης μετά τις αντιδράσεις  υποχρεώθηκε να κάνει ένα βήμα πίσω λέγοντας ότι αν θα εφαρμοσθεί το μέτρο, θα είναι στο τέλος του 2014 και δε θα ισχύει για την απλή συνταγογράφηση. 

Πάντως το ΠΑΣΟΚ μίλησε για «αιφνιδιαστική και βεβιασμένη ανακοίνωση» που δημιούργησε σοβαρά ερωτηματικά και σύγχυση στους πολίτες. Θεωρεί ότι δεν είναι δυνατόν να πληρώνει 5 ευρώ ο ασθενής που «προσέρχεται για τη συνταγογράφησή του στον γιατρό, ούτε βεβαίως να επιβαρύνονται οι χρονίως πάσχοντες, τα επείγοντα περιστατικά, οι ανασφάλιστοι, οι μακροχρόνια άνεργοι».

Ο Άδωνις Γεωργιάδης έσπευσε να διευκρινίσει ότι το 5ευρω δε θα καταβάλλεται σε απλή συνταγογράφηση: «Σύμφωνα με το νόμο που ισχύει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας του ΕΣΥ –δηλαδή στα Κέντρα Υγείας και στα Εξωτερικά Ιατρεία των νοσοκομείων- ισχύει από το 2011 εισιτήριο εισόδου 5 ευρώ.

Με βάση το νέο νόμο που ψηφίσαμε για το Π.ΕΔ.Υ., τα πρώην πολυϊατρεία του ΙΚΑ εντάσσονται στο ΕΣΥ. Θυμίζω όμως ότι στο νόμο έχουμε προβλέψει μεταβατική περίοδο ως τις 31 Δεκεμβρίου του 2014, για τους όρους και τις προϋποθέσεις συλλειτουργίας των δύο συστημάτων. Στο διάστημα αυτό θα εξετάσουμε όλα τα αναγκαία μέτρα. Σε κάθε περίπτωση το νέο σύστημα, όσον αφορά στην απλή συνταγογράφηση, θα παρέχει δωρεάν υπηρεσίες».

Ο Πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) Δημήτρης Βαρνάβας σημειώνει: "Το χαράτσι των 5ευρω αποτέλεσε αιτία πολέμου ανάμεσα στους συγκυβερνώντες, οι οποίοι φαίνεται πως διαθέτουν ελλειμματική μνήμη.

Το συγκεκριμένο χαράτσι επιβλήθηκε για πρώτη φορά το 1991, επί κυβέρνησης Κ. Μητσοτάκη, ήταν ύψους 1000 δραχμών και ονοματίστηκε «εξέταστρο εξωτερικών ιατρείων» χωρίς ποτέ να εφαρμοστεί. Το 2003 η κυβέρνηση Σημίτη το μετέτρεψε σε 3 ευρώ, χωρίς και πάλι να εφαρμοστεί. Το 2010 το ξέθαψε ο Α. Λοβέρδος και το ανέβασε στα 5 ευρώ, αποδυόμενος σε υστερική προσπάθεια εφαρμογής του εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων των νοσοκομειακών γιατρών και της κοινωνίας.

Τώρα ο κ. Γεωργιάδης προσπαθεί να το επιβάλλει στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, με το σουρεαλιστικό επιχείρημα πως αποτελεί εισφορά αλληλεγγύης στους ανασφάλιστους, ενώ είναι γνωστό ότι το πληρώνουν και οι ίδιοι οι ανασφάλιστοι!

Οι πολίτες έχουν πληρώσει για το σύστημα υγείας μέσω των ασφαλιστικών τους εισφορών και της φορολογίας τους και δεν έχουν υποχρέωση να πληρώσουν για τρίτη φορά το ίδιο πράγμα.
Καλούμε λοιπόν την κυβέρνηση να αποσύρει το 5ευρω με τον ίδιο τρόπο που το εφάρμοσε, δηλαδή με μιαν απλή υπουργική απόφαση. Επίσης καλούμε τους πολίτες να αρνούνται να πληρωμές για αγαθά τα οποία έχουν ήδη πληρώσει και τα οποία το κράτος οφείλει να τους παρέχει δωρεάν".

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) σε οργισμένη του ανακοίνωση ζητά την παρέμβαση του πρωθυπουργού ενώ αποκαλεί τον Άδωνι Γεωργιάδη «υπάκουο των τροικανών». Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά : «Υπάκουος στους Τροϊκανούς εντολοδόχους, επιτίθεται βάναυσα στην ήδη κατακερματισμένη από τις οικονομικές επιβαρύνσεις κοινωνία, με μόνο στόχο την ικανοποίηση των αριθμών εν όψει και των εξετάσεών του.

Ο Ιατρικός Σύλλογος της  Αθήνας σημειώνει: «Καταδικάζουμε το νέο χαράτσι που εξήγγειλε ο Υπουργός Υγείας για τους ασφαλισμένους, οι οποίοι θα υποχρεώνονται να πληρώνουν 5 ευρώ στα μελλοντικά πολυιατρεία του ΠΕΔΥ για να εξεταστούν. Καταδικάσαμε κάθε παρόμοια ενέργεια και στο παρελθόν και επανειλημμένα ζητήσαμε την κατάργηση του 5ευρου στο Νοσοκομείο, τόσο για τους Ασφαλισμένους όσο και για τους Ανασφάλιστους.
Πιστεύουμε στον εξορθολογισμό των δαπανών υγείας, αλλά μέσα από ελεγκτικούς μηχανισμούς και χωρίς επιπλέον οικονομική επιβάρυνση του ασφαλισμένου» επισημαίνεται από τον ΙΣΑ.

(Ιatropedia)

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.