-->

Τρίτη 18 Μαρτίου 2014

Λεφτά υπάρχουν, όχι όμως για την υγεία

Απάντηση στο ερώτημα πώς είναι δυνατόν να δίνονται εγγυήσεις για δύο τράπεζες ύψους 7,9 δισ. ευρώ, ενώ δεν μπορούν να βρεθούν 700 εκατ. για τις ανάγκες των 3 εκατομμυρίων ανασφάλιστων πολιτών, ζητά το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού.

«Είναι ειλικρινά πάρα πολύ δύσκολο να κρύψει κανείς την αγανάκτησή του όταν μαθαίνει ότι για άλλη μια φορά βρέθηκαν τα χρήματα για τη στήριξη των τραπεζών αλλά για τις ζωές των πολιτών η εξεύρεση πόρων εξακολουθεί να είναι αδύνατη», τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση του Κοινωνικού Ιατρείου.

Την απόφαση της κυβέρνησης να εγγυηθεί για δάνεια συνολικού ύψους 7,9 δισεκατομμυρίων ευρώ, προς τις τράπεζες Alpha Bank και Eurobank Ergasias, αντιπαραβάλλει το ΜΚΙΕ με τη δραματική μείωση στον προϋπολογισμό του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ), στην οποία προχώρησε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Η «αγανάκτηση» μεγαλώνει, σημειώνει το ΜΚΙΕ, όταν ο ίδιος ο υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, έχει παραδεχτεί δημόσια στη βουλή, ότι το συνολικό ετήσιο κόστος για να έχουν πρόσβαση οι ανασφάλιστοι πολίτες, που έχουν φτάσει τα 3 εκατομμύρια, είναι μόλις 700 εκατ. ευρώ.

«Γιατί λοιπόν η κυβέρνηση εγγυάται 7,9 δισ. ευρώ για δύο τράπεζες και δεν δίνει μόλις 700 εκατ. ευρώ για να σωθούν ανθρώπινες ζωές;».

Την επιβολή συνθηκών «μαζικής γενοκτονίας» καταγγέλλει στη συνέχεια το ΜΚΙΕ, σε έναν λαό «μόνο και μόνο για να αποπληρωθούν οι δανειστές του», ενώ την ίδια ώρα γίνονται δραματικές περικοπές στην υγεία, στην παιδεία, στις συντάξεις και στους μισθούς των πολιτών.

Τα βασικά αποτελέσματα αυτών των περικοπών παραθέτει το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού, όπως δημοσιεύτηκαν στο κορυφαίο ιατρικό περιοδικό «The Lancet»:
- Κατά την περίοδο 2009-2010 καταργήθηκε το 1/3 των προγραμμάτων εργασίας στον δρόμο για την πρόληψη και θεραπεία πολιτών οι οποίοι κάνουν χρήση παράνομων ουσιών.

- Την ίδια στιγμή, οι σύριγγες και τα προφυλακτικά που διανέμονταν σε χρήστες ναρκωτικών μειώθηκαν αντίστοιχα κατά 10% και 24% με το αναμενόμενο αποτέλεσμα στην υγεία του εν λόγω ευάλωτου πληθυσμού: ο αριθμός των νέων μολύνσεων από τον ιό HIV στους χρήστες αυξήθηκε, από 15 το 2009 σε 484 το 2012, ενώ τα προκαταρκτικά στοιχεία για το 2013 υποδηλώνουν ότι η εμφάνιση της φυματίωσης έχει υπερδιπλασιαστεί σε σχέση με το 2012.

- Οι δραστικές μειώσεις στους προϋπολογισμούς των δήμων, έχουν οδηγήσει στη μείωση διάφορων δραστηριοτήτων, όπως λ.χ. τα προγράμματα ψεκασμών για τα κουνούπια, το οποίο σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες, επέτρεψε την επανεμφάνιση της ελονοσίας σε τοπικό επίπεδο για πρώτη φορά σε 40 χρόνια.

- Μέσα από μια σειρά μέτρων λιτότητας, ο κρατικός προϋπολογισμός για τα νοσοκομεία μειώθηκε κατά 26% μεταξύ του 2009 και του 2011.

Ένα βασικό κόστος που αποτελεί στόχο για την τρόικα, είναι οι δημόσιες φαρμακευτικές δαπάνες. Ο στόχος ήταν να μειωθούν από 4,37 δισ. ευρώ το 2010 σε 2,88 δισ. το 2012 (ο στόχος εκπληρώθηκε) και σε 2 δισ. μέχρι το 2014. Ωστόσο, έχουν υπάρξει πολλά ανεπιθύμητα αποτελέσματα: Μερικά φάρμακα είναι αδύνατο να αποκτηθούν λόγω των καθυστερήσεων στις αποζημιώσεις των φαρμακείων που δημιουργούν δυσβάστακτα χρέη. Επιπλέον, οι φαρμακευτικές εταιρείες έχουν μειώσει τις προμήθειες λόγω των απλήρωτων λογαριασμών και του χαμηλού περιθωρίου κερδών.

- Το 2011, το κόστος επίσκεψης στα εξωτερικά ιατρεία αυξήθηκε από τρία σε πέντε ευρώ και η συμμετοχή για ορισμένα φάρμακα αντίστοιχα αυξήθηκε κατά 10% ή και περισσότερο, ανάλογα με την ασθένεια. Επίσης, από το 2014 τέθηκαν σε ισχύ νέα τέλη για τις συνταγές φαρμάκων (ένα ευρώ ανά συνταγή).

Οι υπηρεσίες ψυχικής υγείας έχουν επηρεαστεί σοβαρά, αφού η σχετική κρατική χρηματοδότηση μειώθηκε κατά 20% μεταξύ του 2010 και του 2011, και κατά επιπλέον 55% μεταξύ του 2011 και του 2012. Στο μεταξύ, οι μελέτες δείχνουν αύξηση της μείζονος κατάθλιψης από 3,3% το 2008 σε 8,2% το 2011, με σημαντική συχνά αιτία την οικονομική δυσπραγία. Επιπλέον, ερευνητές ανέφεραν αύξηση 36% μεταξύ 2009 -2011 στον αριθμό των ανθρώπων που έκαναν απόπειρα αυτοκτονίας, ενώ οι θάνατοι από αυτοκτονίες αυξήθηκαν κατά 45% μεταξύ του 2007 και του 2011.

Το ποσοστό των παιδιών που κινδυνεύουν λόγω φτώχειας αυξήθηκε, από 28,2% το 2007 σε 30,4% το 2011, ενώ όλο και περισσότερα παιδιά υποσιτίζονται. Το 2012 σχετική έκθεση των Ηνωμένων Εθνών, τόνισε ότι «το δικαίωμα στην υγεία και στην πρόσβαση σε υπηρεσίες Υγείας δεν είναι σεβαστό για όλα τα παιδιά στην Ελλάδα».

- Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν μια αύξηση 19% στον αριθμό των βρεφών με χαμηλό βάρος, μεταξύ 2008-2010. Ερευνητές από την Ελληνική Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας ανέφεραν αύξηση κατά 21% σε θνησιγένειες μεταξύ του 2008 και του 2011, γεγονός που αποδίδεται στη μειωμένη πρόσβαση σε προγεννητικές υπηρεσίες υγείας για τις εγκύους. Η θνησιμότητα νεογνών σημείωσε αύξηση κατά 43% μεταξύ του 2008 και του 2010, με τις αυξήσεις των θανάτων στα νεογνά να υποδεικνύουν εμπόδια στην πρόσβαση σε έγκαιρη και αποτελεσματική φροντίδα κατά την εγκυμοσύνη αλλά και μετά τον τοκετό.

Πηγή: Newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου