-->

Τρίτη 18 Μαρτίου 2014

Άσυλο Ανιάτων: δεν λαμβάνει ούτε ένα ευρώ κρατικής χρηματοδότησης. Όπως και άλλα ιδρύματα κινδυνεύει με λουκέτο.

Άσυλο Ανιάτων: δεν λαμβάνει ούτε ένα ευρώ κρατικής χρηματοδότησηςΟύτε ένα ευρώ κρατικής χρηματοδότησης λαμβάνει το Άσυλο Ανιάτων, όπως αναφέρει η Συντονιστική Επιτροπή Κηδεμόνων Ασθενών και Εργαζομένων του ιδρύματος.

Η λειτουργία του στηρίζεται σε προσφορές ευαισθητοποιημένων ιδιωτών, στη αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Ασύλου Ανιάτων και στο πενιχρό πλέον νοσήλιο του Ε.Ο.Π.Π.Υ. για τους ανίατους ασφαλισμένους, υπογραμμίζει η Επιτροπή και προσθέτει:


«Η μεγάλη καθυστέρηση των οφειλομένων νοσηλίων από τον Ε.Ο.Π.Π.Υ., σε συνδυασμό με τις ολοένα και αυξανόμενες φορολογικές απαιτήσεις του κράτους σε σημείο υπερβολής, έχει ως αποτέλεσμα κυριολεκτικά τον «οικονομικό στραγγαλισμό» του Ασύλου Ανιάτων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Η καθημερινότητα των 200 βαρέως πασχόντων ασθενών μας, εκ των οποίων το 80% είναι κατάκοιτοι και ακρατικοί (παραπληγία, τετραπληγία, εγκεφαλοπάθειες, σκλήρυνση κατά πλάκας, παθήσεις του κεντρικού νευρικού συστήματος, διαταραχές κινητικότητας κ.λπ.), δυσχεραίνει, ο «πόνος» τους οξύνεται αντί να απαλύνεται, ενώ οι εργαζόμενοι συνεχίζουν με αυταπάρνηση το έργο τους παραμένοντας απλήρωτοι. Η κατάσταση είναι οριακή, καθώς ακόμη η στοιχειώδης σίτιση των ασθενών εξελίσσεται σε «δυσεπίλυτη εξίσωση». Ωστόσο, όπως το κράτος απαιτεί από τους πολίτες να σέβονται τις υποχρεώσεις τους, έτσι και οι κρατικοί φορείς και οργανισμοί οφείλουν να μην είναι αναξιόπιστοι και ανακόλουθοι με τις υπογραφές τους».

Η Συντονιστική Επιτροπή του Ασύλου καλεί τον πρωθυπουργό να τηρήσει τη προσωπική δέσμευση, που μας είχε δώσει τον περασμένο Αύγουστο, για εξεύρεση λύσης. «Ζητάμε τον άμεσο συντονισμό των τριών συναρμοδίων Υπουργείων (Υπουργείου Υγείας, Υπουργείου Εργασίας και Υπουργείου των Οικονομικών) προκειμένου να ξεπεραστούν οι τεράστιοι σκόπελοι - γραφειοκρατικοί και μη, ώστε να συνεχίσει το Άσυλο Ανιάτων τη λειτουργία του. Καλούμε την Κυβέρνηση να επιδείξει σεβασμό στη μακρά ιστορία και κοινωνική προσφορά του Ασύλου Ανιάτων και να μην το καταδικάσει στον αφανισμό, αφήνοντας «πεδίον δόξης λαμπρόν» στα κάθε λογής ιδιωτικά συμφέροντα, που λυμαίνονται αυτό τον ευαίσθητο χώρο».

Η Συντονιστική Επιτροπή αναφέρει ακόμη, σχετικά με την πορεία του Ιδρύματος: «Το σύνθημα των περασμένων δεκαετιών ότι «ο πολιτισμός μιας κοινωνίας φαίνεται από τα σκουπίδια της» δίνει σήμερα τη θέση του στον πολιτισμό που μετατρέπει σε σκουπίδια και απόβλητα της κοινωνίας τους αναξιοπαθείς συμπολίτες της. Το γεγονός ότι το Άσυλο Ανιάτων, το ιστορικό αυτό κοινωφελές, μη κερδοσκοπικό φιλανθρωπικό Ίδρυμα της χώρας, που από το 1893 προσφέρει ανυπολόγιστης ανθρωπιστικής αξίας υπηρεσίες σε βαρέως πάσχοντες ασθενείς, κινδυνεύει να «βάλει λουκέτο», αποκαλύπτει μια θλιβερή αλήθεια: (...)Το μέγεθος της ηθικής κατάπτωσης και προκλητικής αδιαφορίας των πολιτικών «ταγών» μας σήμερα προκαλεί κυριολεκτικά «ρίγη», αν σκεφτεί κανείς ότι ακόμη και οι εχθροί της χώρας μας κατά τη διάρκεια των βαλκανικών και των δύο παγκοσμίων πολέμων, που το Άσυλο Ανιάτων βρισκόταν σε λειτουργία, σεβόμενοι τους ανίατους ασθενείς προσέφεραν πόρους για να μπορεί να συνεχίσει το κοινωφελές έργο του».

Να σημειωθεί ότι εκπρόσωποι του Ασύλου Ανιάτων θα συγκεντρωθούν την Τρίτη 18 Μαρτίου στις 11 το πρωί έξω από το Μέγαρο Μαξίμου ελπίζοντας πως ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα δώσει λύση στα σοβαρά τους προβλήματα.


Πηγή: onmed.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.