-->

Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2020

Εμβόλιο: Οδηγίες των Αμερικανών για άτομα με αλλεργίες


Δεν ξεδιαλύνουν και πολλές από τις απορίες που έχουν διατυπωθεί, είναι γενικές, περιορισμένες  και με μεγάλες...ανοχές! Γεγονός που, κατά τη γνώμη μας, δεν βοηθάει και πολύ και δεν ξεκαθαρίζει την κατάσταση. Μοιάζουν περισσότερο με άσκηση ισορροπίας οι συστάσεις του  Αμερικανικού Κολλεγίου Αλλεργιολόγων/Ανοσολόγων, ωστόσο τις αναδημοσιεύουμε από το virus για ενημέρωση σε ότι αφορά στις αλλεργικές αντιδράσεις στα εμβόλια κατά της λοίμωξης COVID-19   (ΣΗΜ: ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΛΕΡΓΙΚΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ και όχι σε άλλους πιθανούς κινδύνους)
Στη συνέχεια ακολουθεί ένα λίγο παλιότερο άρθρο της Ναυτεμπορικής, σχετικά με τις επιφυλάξεις που έχει εκφράσει ο καθηγητής φαρμακολογίας κ. Κούβελας. Διαβάστε τα και τα δύο για σφαιρική ενημέρωση!
 Το Αμερικάνικο Κολλέγιο Αλλεργιολόγων/Ανοσολόγων έδωσε οδηγίες ακόμη σε πρακτικά ζητήματα εμβολιασμού με το εμβόλιο των Pfizer–BioNTech COVID-19 και προτείνει λύσεις και για αρνητικά σενάρια εμφάνισης αλλεργίας. 
Οι οδηγίες έχουν ως εξής: 
 Οι αλλεργικές αντιδράσεις στα εμβόλια, είναι σπάνιες, με την πιθανότητα αναφυλακτικής αντίδρασης να υπολογίζεται σε 1.31 ανά εκατομμύριο εμβολιασμούς. 

Άτομα με κοινές αλλεργίες σε φάρμακα, τρόφιμα, εισπνεόμενα, έντομα και στο λατεξ δεν αντιμετωπίζουν μεγαλύτερες πιθανότητες να αναπτύξουν αλλεργική αντίδραση στο εμβόλιο των Pfizer–BioNTech COVID-19 από ότι ο υπόλοιπος πληθυσμός. Αυτοί οι ασθενείς θα πρέπει να ενημερωθούν για τα οφέλη του εμβολίου σε σχέση με το κίνδυνο. 
Tο εν λόγω εμβόλιο πρέπει να γίνεται σε δομή παροχής υγειάς καθώς εκεί η αναφλεκτική αντίδραση να μπορεί να αντιμετωπιστεί.
  •  Όλοι όσοι εμβολιάζονται θα πρέπει να παρακολουθούνται για 20- 30 λεπτά μετά τον εμβολιασμό για οποιαδήποτε αντίδραση. 
  • Οι αναφυλακτικές αντιδράσεις θα πρέπει να αντιμετωπίζονται άμεσα με χορήγηση επινεφρίνης ως θεραπεία πρώτης γραμμής. 
  • Tο συγκεκριμένο εμβόλιο δεν πρέπει να χορηγείται σε άτομα με γνωστή αλλεργία στη PEG (polyethylene glycol), το οποίο είναι έκδοχο του εμβολίου το οποίο μπορεί να προκαλέσει αναφυλαξία. Δεδομένα σχετικά με κίνδυνο σε άτομα με ιστορικό αλλεργικών αντιδράσεων σε προηγούμενο εμβολιασμό και η σύνδρομο διαταραχής μαστοκυτάρων (ιδιοπαθή αναφυλαξία), είναι πολύ περιορισμένα και σε εξέλιξη. 
  • Η απόφαση για τον εμβολιασμό πρέπει να αναληφθεί από εσάς μαζί με τον γιατρό σας, ζυγίζοντας τα οφέλη και τους κινδύνους. 
  • Tο εμβόλιο των Pfizer-BioNTech COVID-19 δεν είναι ένα εμβόλιο με ζωντανό ιό (μολυσματικό), και μπορεί να χορηγηθεί σε ανοσοκατασταλμένους ασθενείς. Οι θεράποντες θα πρέπει να ενημερώσουν τέτοιους ασθενείς για την πιθανότητα μειωμένης ανοσοαπάντησης στο εμβόλιο. 
  • Δεν γνωρίζουμε ακόμα σε αυτή τη φάση εάν τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα θα ανταποκριθούν ανοσολογικά στο εμβόλιο και θα προστατευτούν από την COVID-19. 
  • Αν έχετε απορίες σχετικές με τον κίνδυνο αλλεργικής αντίδρασης στο εμβόλιο επικοινωνήστε με ειδικό αλλεργιολόγο/ανοσολόγο.

Επιφυλάξεις καθηγητή φαρμακολογίας για το εμβόλιο


Επιφυλακτικός εμφανίζεται ο καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας, Δημήτρης Κουβέλας, σχετικά με την ταχύτατη πορεία παρασκευής, έγκρισης και διανομής του νέου εμβολίου κατά του κορωνοϊού από τη Pfizer.

«Είναι πολύ καλό για να είναι αληθινό», είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής μιλώντας στην ΕΡΤ, καθώς πρόκειται για έναν εξ ολοκλήρου «πρωτόγνωρο τρόπο παρασκευής» εμβολίου, με την τεχνολογία mRNA. Μάλιστα, το εν λόγω εμβόλιο προορίζεται για μαζική διανομή σε όλον τον πλανήτη, γεγονός που απαιτεί τεράστιο όγκο μαζικής παραγωγής από δομές, οι οποίες οφείλουν πρώτα να ελεγχθούν διεξοδικά από ρυθμιστικούς οργανισμούς.

Ωστόσο, σημειώνει ο κύριος Κουβέλας, εάν ο έλεγχος ολοκληρωθεί επιτυχώς και αυτή η νέα τεχνολογία εμβολίων δουλέψει αποτελεσματικά, πρόκειται για μια μεγάλη επιτυχία, όχι μόνο για την καταπολέμηση του κορονοϊού, αλλά για την ιστορία της ανθρωπότητας.

Ο καθηγητής πρόσθεσε ότι, αν η νέα τεχνολογία που χρησιμοποιεί το εμβόλιο της Pfizer αποδειχθεί επιτυχής, με βάση αυτή θα μπορούν στο μέλλον να παρασκευαστούν εύκολα και γρήγορα φαρμακευτικά προϊόντα που θα δώσουν τη λύση σε σοβαρότατες ανεκπλήρωτες ιατρικές ανάγκες και για άλλες ασθένειες, πολύ πιο θανατηφόρες.(παραδείγματος χάριν, για τον ιό Έμπολα, με δείκτη θνησιμότητας κοντά στο 50%)

Τέλος, υπερτόνισε την τεράστια ανάγκη θωράκισης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ώστε να μπορεί το κράτος να ελέγχει καλύτερα μελλοντικές επιδημίες. Ο κύριος Κουβέλας υπογράμμισε, επιπλέον, ότι με την καλύτερη θωράκιση της Πρωτοβάθμιας Υγείας, οι αρνητές της μάσκας και του εμβολίου θα ήταν πολύ λιγότεροι και, άρα, η διαχείριση της πανδημίας πολύ καλύτερη.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.