Δεν ξεδιαλύνουν και πολλές από τις απορίες που έχουν διατυπωθεί, είναι γενικές, περιορισμένες και με μεγάλες...ανοχές! Γεγονός που, κατά τη γνώμη μας, δεν βοηθάει και πολύ και δεν ξεκαθαρίζει την κατάσταση. Μοιάζουν περισσότερο με άσκηση ισορροπίας οι συστάσεις του Αμερικανικού Κολλεγίου Αλλεργιολόγων/Ανοσολόγων, ωστόσο τις αναδημοσιεύουμε από το virus για ενημέρωση σε ότι αφορά στις αλλεργικές αντιδράσεις στα εμβόλια κατά της λοίμωξης COVID-19 (ΣΗΜ: ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΛΕΡΓΙΚΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ και όχι σε άλλους πιθανούς κινδύνους)
- Όλοι όσοι εμβολιάζονται θα πρέπει να παρακολουθούνται για 20- 30 λεπτά μετά τον εμβολιασμό για οποιαδήποτε αντίδραση.
- Οι αναφυλακτικές αντιδράσεις θα πρέπει να αντιμετωπίζονται άμεσα με χορήγηση επινεφρίνης ως θεραπεία πρώτης γραμμής.
- Tο συγκεκριμένο εμβόλιο δεν πρέπει να χορηγείται σε άτομα με γνωστή αλλεργία στη PEG (polyethylene glycol), το οποίο είναι έκδοχο του εμβολίου το οποίο μπορεί να προκαλέσει αναφυλαξία. Δεδομένα σχετικά με κίνδυνο σε άτομα με ιστορικό αλλεργικών αντιδράσεων σε προηγούμενο εμβολιασμό και η σύνδρομο διαταραχής μαστοκυτάρων (ιδιοπαθή αναφυλαξία), είναι πολύ περιορισμένα και σε εξέλιξη.
- Η απόφαση για τον εμβολιασμό πρέπει να αναληφθεί από εσάς μαζί με τον γιατρό σας, ζυγίζοντας τα οφέλη και τους κινδύνους.
- Tο εμβόλιο των Pfizer-BioNTech COVID-19 δεν είναι ένα εμβόλιο με ζωντανό ιό (μολυσματικό), και μπορεί να χορηγηθεί σε ανοσοκατασταλμένους ασθενείς. Οι θεράποντες θα πρέπει να ενημερώσουν τέτοιους ασθενείς για την πιθανότητα μειωμένης ανοσοαπάντησης στο εμβόλιο.
- Δεν γνωρίζουμε ακόμα σε αυτή τη φάση εάν τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα θα ανταποκριθούν ανοσολογικά στο εμβόλιο και θα προστατευτούν από την COVID-19.
- Αν έχετε απορίες σχετικές με τον κίνδυνο αλλεργικής αντίδρασης στο εμβόλιο επικοινωνήστε με ειδικό αλλεργιολόγο/ανοσολόγο.
Επιφυλάξεις καθηγητή φαρμακολογίας για το εμβόλιο
Επιφυλακτικός εμφανίζεται ο καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας, Δημήτρης Κουβέλας, σχετικά με την ταχύτατη πορεία παρασκευής, έγκρισης και διανομής του νέου εμβολίου κατά του κορωνοϊού από τη Pfizer.
«Είναι πολύ καλό για να είναι αληθινό», είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής μιλώντας στην ΕΡΤ, καθώς πρόκειται για έναν εξ ολοκλήρου «πρωτόγνωρο τρόπο παρασκευής» εμβολίου, με την τεχνολογία mRNA. Μάλιστα, το εν λόγω εμβόλιο προορίζεται για μαζική διανομή σε όλον τον πλανήτη, γεγονός που απαιτεί τεράστιο όγκο μαζικής παραγωγής από δομές, οι οποίες οφείλουν πρώτα να ελεγχθούν διεξοδικά από ρυθμιστικούς οργανισμούς.
Ωστόσο, σημειώνει ο κύριος Κουβέλας, εάν ο έλεγχος ολοκληρωθεί επιτυχώς και αυτή η νέα τεχνολογία εμβολίων δουλέψει αποτελεσματικά, πρόκειται για μια μεγάλη επιτυχία, όχι μόνο για την καταπολέμηση του κορονοϊού, αλλά για την ιστορία της ανθρωπότητας.
Ο καθηγητής πρόσθεσε ότι, αν η νέα τεχνολογία που χρησιμοποιεί το εμβόλιο της Pfizer αποδειχθεί επιτυχής, με βάση αυτή θα μπορούν στο μέλλον να παρασκευαστούν εύκολα και γρήγορα φαρμακευτικά προϊόντα που θα δώσουν τη λύση σε σοβαρότατες ανεκπλήρωτες ιατρικές ανάγκες και για άλλες ασθένειες, πολύ πιο θανατηφόρες.(παραδείγματος χάριν, για τον ιό Έμπολα, με δείκτη θνησιμότητας κοντά στο 50%)
Τέλος, υπερτόνισε την τεράστια ανάγκη θωράκισης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ώστε να μπορεί το κράτος να ελέγχει καλύτερα μελλοντικές επιδημίες. Ο κύριος Κουβέλας υπογράμμισε, επιπλέον, ότι με την καλύτερη θωράκιση της Πρωτοβάθμιας Υγείας, οι αρνητές της μάσκας και του εμβολίου θα ήταν πολύ λιγότεροι και, άρα, η διαχείριση της πανδημίας πολύ καλύτερη.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.