-->

Πέμπτη 7 Απριλίου 2016

ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟ-ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ: ΜΕΓΑΛΟ ΚΟΥΡΕΜΑ ΕΠΙΒΑΛΟΥΝ ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ, ΑΠΟΔΕΧΕΤΑΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΠΛΗΡΩΝΕΙ Ο ΛΑΟΣ!

Μπορεί οι επικεφαλής του κουαρτέτου των ιμπεριαλιστών να αποχώρησαν για να επιστρέψουν στις αρχές του επόμενου μήνα, αλλά ήταν όπως κάθε φορά σαφείς. Τα ασφαλιστικά-συνταξιοδοτικά δικαιώματα και κατακτήσεις των εργαζομένων πρέπει το ταχύτερο ν” αποτελέσουν παρελθόν, αφήνοντας τη θέση τους σε κάποιο βοήθημα ανάλογο με τις “αντοχές της οικονομίας”. Τα οικονομικά στοιχεία απλώς οφείλουν να υπακούσουν στην παραπάνω πολιτική-ταξική στόχευση. Ο χειρισμός του ζητήματος εναπόκειται στην πρόθυμη κυβέρνηση, με την απαραίτητη “τεχνογνωσία” και πολιτική στήριξη των απ” έξω.
Σ” αυτό το γύρο “συνομιλιών”, λοιπόν, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κατάπιε άλλη μια “κόκκινη γραμμή” της αποδεχόμενη τη δραστική μείωση των κύριων συντάξεων.
 Η πολυδιαφημισμένη κατώτερη-εθνική σύνταξη των 384 ευρώ δεν αφορά όλους τους συνταξιούχους, αλλά μόνο όσους έχουν καταφέρει να συγκεντρώσουν 20 χρόνια ασφάλισης, με ανοιχτό το ζήτημα εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων. Ελάχιστο απαραίτητο χρονικό όριο για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος καθορίζεται η 15ετία, με το ποσό να βρίσκεται στην περιοχή μεταξύ 320 και 360 ευρώ, ενώ δημοσιεύματα κάνουν λόγο ακόμη και για 288 ευρώ!
Στην ίδια αντιλαϊκή τροχιά, το λεγόμενο ανταποδοτικό κομμάτι της κύριας σύνταξης δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί σε τι ποσοστό αναπλήρωσης επί του συντάξιμου μισθού θα υπολογίζεται. Πάντως, ένα ποσοστό 40-50% που φέρεται ως πιθανότερο θα σημάνει μια περικοπή των συντάξεων με τους μετριοπαθέστερους υπολογισμούς της τάξης του 10%. Για ποια “εγγύηση” των κύριων συντάξεων έχουν το θράσος να επαίρονται τα κυβερνητικά στελέχη, όταν ακόμη και στους ήδη συνταξιούχους έχουν αποδεχθεί το νέο τρόπο επανυπολογισμού των συντάξεών τους, ανεξάρτητα αν αυτός γίνει με τη μία ή με την “προσωπική διαφορά” σε βάθος τριετίας;
Η νέα μεγάλη σφαγή των επικουρικών συντάξεων είναι δεδομένη για όλους όσοι ηγούνται της αντιασφαλιστικής επιδρομής (κουαρτέτο, κεφάλαιο, κυβέρνηση). Φαίνεται ότι κοντά στο 1/3 της επικουρικής σύνταξης (γίνεται λόγος για 30-40%) θα φαγωθεί μονομιάς με την ουσία της “ρήτρας μηδενικού ελλείμματος” να εφαρμόζεται απαρέγκλιτα, ανεξάρτητα από τη μετονομασία της. Η προοπτική της πλήρους κατάργησης των επικουρικών συντάξεων είναι προ των πυλών, κάτι που ασφαλώς σημαίνει τη δραματική περικοπή της συνολικής σύνταξης κάθε συνταξιούχου, παλιού και νέου.
Δεν συζητάμε φυσικά για τα όποια τυχόν μερίσματα από πρόσθετη ασφάλιση έχουν απομείνει, που θεωρούνται ήδη ως μη υπάρχοντα, ούτε για το εφάπαξ που σχεδιάζεται μια άμεση περικοπή 10-15% που θα προστεθεί στις ήδη υπάρχουσες από τα προηγούμενα μνημόνια κατά περίπου 45%! Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το ύψος του αθροίσματος κύριας και επικουρικής σύνταξης πρέπει να βρίσκεται κατ” ανώτατο όριο μεταξύ 1.300-1.500 ευρώ μεικτά. Θα πει κάποιος, με το ύψος του κατώτατου μισθού επίσημα στα 651 ευρώ, μάλλον φαντάζει “προκλητικό” για το σύστημα να υπάρχουν ακόμη συντάξεις πάνω από 1.000 ευρώ και γι” αυτό θέλει να τις ξεπαστρέψει.
Και να “ταν μόνο αυτό. Η ληστεία πρέπει να είναι ολοκληρωμένη, αφού, πέρα απ” τις πιο πάνω περικοπές, οι συντάξεις θα υποστούν μια σειρά επιβαρύνσεις που θα τις πετσοκόψουν ακόμη περισσότερο. Η σχεδιαζόμενη νέα φοροκαταιγίδα με αιχμή την άμεση φορολογία θα μειώσει ακόμα πιο δραματικά τις καθαρά καταβαλλόμενες συντάξεις. Η νέα φορολογική κλίμακα με αύξηση ακόμη και του χαμηλότερου συντελεστή από το 22 στο 22,5%, η μείωση του αφορολόγητου μέσω της κατάργησης μιας σειράς φοροαπαλλαγών από 9.550 ακόμη και στις 7.000 ευρώ θα σημάνει φορολογική επιβάρυνση κλίμακας που θα έρθει να προστεθεί στα ποικιλόμορφα έμμεσα χαράτσια, όπως εισιτήρια, καύσιμα, ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ κ.ά.
Στην ίδια αντιλαϊκή ρότα σχεδιάζεται η παγίωση της λεγόμενης έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης -για να επαληθευθεί ακόμη μια φορά το “ουδέν μονιμότερον του προσωρινού”- και μάλιστα προβλέπεται να αυξηθεί είτε ως ποσοστό επί της σύνταξης είτε συνυπολογιζόμενη μέσα στην ίδια τη φορολογική κλίμακα! Εδώ πρέπει να ξαναθυμίσουμε τα “έργα και ημέρες” της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ όταν το περυσινό καλοκαίρι αύξησε την κράτηση για υγειονομική περίθαλψη και των συνταξιούχων κατά 50% (από το 4 στο 6%) στην κύρια σύνταξη και επέβαλε νέα κράτηση για τον ίδιο λόγο 6% σε όλες τις επικουρικές συντάξεις.
Γίνεται φανερό ότι οι εργαζόμενοι και ο λαός σύντομα θα έχουν ν” αντιμετωπίσουν μια νέα αντιασφαλιστική καταιγίδα που θα έρθει να προστεθεί σ” όλες τις προηγούμενες από το 1992 και μετά. Όσο κι αν τα κυβερνητικά στελέχη εξακολουθούν να πουλάνε φιλολαϊκά παραμύθια, η ίδια η πολιτική τους έχει το αμείλικτο ταξικό πρόσημο του ιμπεριαλισμού και του κεφαλαίου. Και αυτή την καταιγίδα οι εργαζόμενες λαϊκές μάζες ή θα την αντιμετωπίσουν νικηφόρα ή θα έρθει να προσθέσει ένα ακόμα βάρος στον αρνητικό ταξικό συσχετισμό που υφίσταται.
Να ξαναπιάσουμε το νήμα των αγώνων μέσα από ένα μέτωπο αντίστασης και πάλης για να μην περάσει η νέα αντιασφαλιστική επιδρομή. Αυτό είναι το επείγον καθήκον του κόσμου της δουλειάς και του μόχθου. Σ” αυτό οφείλουμε να συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις χωρίς καμιά καθυστέρηση.

ΑΠΟ: Αν

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.