-->

Δευτέρα 4 Απριλίου 2016

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΤΟΥ ΦΛΕΜΙΓΚ! ΑΠΟΚΑΘΗΛΩΣΤΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΟΣΟ ΘΕΛΕΤΕ, ΚΑΙ 'ΜΕΙΣ ΜΑΖΙ ΣΑΣ, ΑΛΛΑ ΧΩΡΙΣ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ.

 Διαμαρτύρονται ΙΣΑ και ΕΦΙΕ για την πρόσληψη ακτινοφυσικού στο Φλέμιγκ! Δεν χρειάζεται λένε!


    Μεγάλη δημοσιότητα δόθηκε την Παρασκευή που μας πέρασε σε διαδοχικές ανακοινώσεις τόσο της ένωσης φυσικών ιατρικής (Ακτινοφυσικών) όσο και του ΙΣΑ. Αφορμή των ανακοινώσεων αυτών που δημοσιεύτηκαν και σχολιάστηκαν από όλα σχεδόν τα ΜΜΕ, sites κλπ. αποτέλεσε η πρόσληψη μόνο 6 Ακτινοφυσικών (Ακόμα δε τους είδαμε) από τους 50 που θεωρεί η ΕΦΙΕ ότι χρειάζονται άμεσα για να καλύψουν μέρος των 80 κενών οργανικών θέσεων.
     Στην προσπάθεια μάλιστα να γίνουν εντυπωσιακότερες οι δηλώσεις, και να καταδείξουν την "αγανάκτηση" απέναντι στην κυβερνητική πολιτική, χρησιμοποιήθηκε ως επιχείρημα το γεγονός πως κάποιοι από τους ακτινοφυσικούς που ΘΑ προσληφθούν, προορίζονται για Νοσοκομεία που δεν διαθέτουν τμήματα Ακτινοθεραπείας και επομένως δεν χρειάζονται!  Ως παράδειγμα, ανέφεραν το πολύπαθο νοσοκομείο μας το Αμαλία Φλέμιγκ! (και το Σισμανόγλειο). 
  
    Ο πολύς κόσμος που δεν γνωρίζει - δεν είναι υποχρεωμένος άλλωστε - και ενημερώνεται από τα κάθε είδους ΜΜΕ, γενικού και ειδικού χαρακτήρα, εύκολα πείθεται από επιχειρήματα φαινομενικά ισχυρά και εντυπωσιακά  όπως τα παραπάνω. 
ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΤΣΙ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ Η ΑΛΗΘΕΙΑ! 

     Ας ξεκαθαρίσουμε πρώτα απ' όλα:  Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία και εμείς του Φλέμιγκ ανάμεσά τους, είμαστε ενάντια στις πολιτικές, τόσο των προηγούμενων που πεισματικά ήθελαν να κλείσουν το Νοσοκομείο, όσο και των παρόντων που επιμένουν μέσω της κατάρρευσης, της επιδείνωσης και της ασφυξίας να μας οδηγήσουν στο λουκέτο.  (Λόγω της οικονομίας του χώρου δεν επεκτεινόμαστε, μια ματιά στον ιστοχώρο μας είναι αρκετή για όποιον ...θέλει τεκμηρίωση).  
     Όσο για την ανάγκη της πρόσληψης ακτινοφυσικών, επίσης ξεκάθαρη η θέση μας ως Σωματείου εργαζομένων, για την οποία αγωνιστήκαμε και αγωνιζόμαστε:  ΑΜΕΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΛΥΦΘΟΥΝ ΜΕ ΜΟΝΙΜΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΚΤΙΝΟΦΥΣΙΚΩΝ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΜΒΑΛΛΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΠΛΗΡΟΥΣ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ ΣΕ ΟΠΟΙΟΝ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ.

    
Για το συγκεκριμένο ζήτημα: Ποια είναι η πραγματικότητα που ορισμένοι ίσως δεν ξέρουν, ενώ αυτοί που οφείλουν να ξέρουν (κάνουν πως) ξεχνούν;

   Όπως είναι γνωστό, δεν μπορεί να υπάρξει νοσοκομείο στον...πλανήτη που δεν θα μπορεί να βγάλει σε άρρωστο μια απλή ακτινογραφία. Όπου υπάρχει ακόμα και το απλούστερο κλασσικό ακτινολογικό μηχάνημα υπάρχει ακτινοβολία και απαιτούνται ιδιαίτερα μέτρα ασφαλείας και παρακολούθηση από ειδικό ακτινοφυσικό. ΕΙΤΕ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΕΙΤΕ ΟΧΙ! (Ας μη γίνει εδώ σύγχυση με το Ακτινοδιαγνωστικό Τμήμα που υπάρχει σε κάθε Νοσοκομείο).
Βεβαίως εκτός από τα ακτινολογικά και πολλά άλλα μηχανήματα, (πχ καρδ/κα) απαιτούν την παρουσία ακτινοφυσικού. 

Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία και τους κανονισμούς ακτινοπροστασίας απαιτείται κάλυψη του Ακτινοδιαγνωστικού τμήματος, κατηγορίας Χ3 από ακτινοφυσικό ιατρικής ως υπευθύνου  ακτινοπροστασίας.
Επίσης σύμφωνα  με την ισχύουσα νομοθεσία προβλέπονται:  
Ανάκληση άδειας λειτουργίας και πιστοποιητικού καταλληλότητας, αλλά και  ποινικές κυρώσεις στους εκ προθέσεως ή αμελείας  εκθέτοντες  πρόσωπα (αμέσως ή εμμέσως) σε ιοντίζουσες  ακτινοβολίες.  Η ΕΕΑΕ (Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας) οφείλει να διακόψει την λειτουργία του τμήματος, εφόσον δεν υπάρξει  κάλυψη από ακτινοφυσικό.
   Ο ακτινοφυσικός ελέγχει και μετρά τα ακτινολογικά μηχανήματα  του τμήματος, σε τακτικό έλεγχο, αλλά  μετά την  κάθε επισκευή των βλαβών που παρουσίασαν.Τα  ακτινολογικά μηχανήματα δεν μπορούν να παραληφθούν και να τεθούν σε λειτουργία, χωρίς να γίνει ο απαιτούμενος ποιοτικός έλεγχος.(ΦΕΚ 216,τ.Β’,6.3.2001 σελ.4366-4367)
   Επίσης, πρέπει να διασφαλίζεται η προστασία των ασθενών και των εργαζομένων, σύμφωνα με το ΝΔ περί προστασίας εξ ιοντιζουσών ακτινοβολιών και τον κανονισμό ακτινοπροστασίας. Ο ακτινοφυσικός στέλνει κάθε τρίμηνο τους ελέγχους ανά μηχάνημα στην ΕΕΑΕ, ελέγχει την δοσιμέτρηση του προσωπικού, ετήσια ενημερωτικά στοιχεία, καταστάσεις προσωπικού και εξετάσεις ανά ακτινολογικό μηχάνημα.

    Ιδιαιτέρως για την ανάγκη της συγκεκριμένης ειδικότητας στο Φλέμιγκ, τα μηχανήματα που υπάρχουν, αλλά και για τους αγώνες που έχουμε δώσει, στην πράξη και όχι στα λόγια, κατά σύμπτωση, μπορούμε να επικαλεστούμε και την μαρτυρία της ίδιας της προέδρου την ΕΦΙΕ, της κας Τσαπάκη, που σήμερα αναρωτιέται τι δουλειά έχει ακτινοφυσικός στο Φλέμιγκ! Ήταν παρούσα, ως επιτροπή παραλαβής μηχανήματος μέτρησης οστικής πυκνότητας που ήθελε η προηγούμενη πολιτική ηγεσία και Διοίκηση να πάρει από το Νοσοκομείο μας και να το τοποθετήσει (χαρίσει , λέμε εμείς) "αλλού". 
( Έπρεπε βλέπετε με κάθε θυσία να φύγει από το Φλέμιγκ, το οποίο ήθελαν να κλείσει οποσδήποτε.) Θα θυμάται λοιπόν η κ. πρόεδρος την τρομοκρατία που επιχειρήθηκε από τη Διοίκηση, τους υψηλόβαθμους αξιωματικούς  της  αστυνομίας που πηγαινοερχόντουσαν, τις απειλές για επέμβαση των ΜΑΤ και συλλήψεις, που δε θα είχαν αποφευχθεί, χωρίς την υποστήριξη του κόσμου.      
     Θυμόμαστε και εμείς τον εκνευρισμό της τότε για τη στάση μας να υπερασπιστούμε την περιουσία του Νοσοκομείου. Κάτι που τελικά το πετύχαμε.
    Το συγκεκριμένο μηχάνημα λοιπόν αν και έχει τοποθετηθεί και υπάρχουν οι ειδικοί ιατροί που θα το λειτουργήσουν, δεν δουλεύει ως σήμερα και δεν εξυπηρετεί τους χιλιάδες πολίτες που έχουν ανάγκη,  πολλοί από τους οποίους καταφεύγουν  σε ιδιωτικά κέντρα, γιατί δεν υπάρχει ακτινοφυσικός στο Νοσοκομείο μας
   Αγωνιζόμαστε από τότε να βρεθεί ένας ακτινοφυσικός να κάνει τις απαραίτητες μετρήσεις ώστε να δοθεί άδεια και να λειτουργήσει η οστική πυκνότητα!

     Το συμπέρασμα λοιπόν που ξεχνούν όσοι καταγγέλλουν την πρόσληψη ακτινοφυσικού στο Α. Φλέμιγκ και αλλού είναι πως χωρίς την πρόσληψή του δεν είναι δυνατό να λειτουργήσει και το απλούστερο ακτινολογικό (και όχι μόνο)  μηχάνημα. Πως χωρίς έλεγχο τα μηχανήματα μπορεί να καταστούν επικίνδυνα για ασθενείς και εργαζόμενους, πως χωρίς τακτικές μετρήσεις, ρυθμίσεις κλπ δεν μπορεί να λάβει την υποχρεωτική από το νόμο άδεια λειτουργίας και υποχρεωτικά πρέπει να κλείσει το Ακτινοδιαγνωστικό Τμήμα. 
  ΕΝ ΤΕΛΕΙ, πως δεν μπορεί να λειτουργήσει και να εφημερεύσει κανένα Νοσοκομείο χωρίς να λειτουργούν ακτινολογικά μηχανήματα και ακτινοδιαγνώστικό τμήμα. 
ΘΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΔΗΛΑΔΗ ΤΟ ΑΜΑΛΙΑ ΦΛΕΜΙΓΚ ΑΝ ΔΕΝ ΕΡΘΕΙ ΑΚΤΙΝΟΦΥΣΙΚΟΣ και ότι δεν κατάφεραν, χάρη στον αγώνα των εργαζομένων και του λαού της περιοχής όσοι ήθελαν και θέλουν το Νοσοκομείο καταργημένο, θα το καταφέρουν ...δια της πλαγίας οδού!

Αυτά, τα απλά και θεμελιώδη, δεν μπορούμε να φανταστούμε πως δεν τα γνωρίζει ο ΙΣΑ και πολύ περισσότερο η αρμοδιότερη  ΕΦΙΕ.

Τέλος, ως απαραίτητο σχόλιο, τονίζουμε πως υπάρχουν πολύ περισσότερο ουσιαστικοί και κυρίως ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ λόγοι να αγωνιστεί όποιος έχει, στα σοβαρά, διάθεση, τόσο για τα αιτήματα του κλάδου και των μελών του, όσο και για να υπερασπιστεί το δικαίωμα του λαού στην περίθαλψη και να σταθεί ενάντια στην κατεδάφισή της. Δεν χρειάζεται λοιπόν να καταφεύγει σε παρελκυστικές μεθόδους σαν τις παραπάνω. 

ΑΡΑ ΛΟΙΠΟΝ: 
1. Ναι, η έλλειψη προσωπικού ήταν και είναι τραγική. Διαψεύστηκαν και - κατά τη γνώμη μας - θα συνεχίσουν να διαψεύδονται, όσοι περίμεναν χιλιάδες προσλήψεις στην περίθαλψη. Ειδικά η έλλειψη ακτινοφυσικών οδηγεί στην απόγνωση τους καρκινοπαθείς και άλλους ασθενείς που έχουν ανάγκη ακτινοθεραπείας, αλλά και ΟΛΟΥΣ τους ασθενείς που προστρέχουν στα Νοσοκομεία και χρειάζονται έστω και μια απλή ακτινογραφία.
2. ΟΧΙ, δεν είναι αλήθεια πως σε κάποια Νοσοκομεία οι ακτινοφυσικοί δεν χρειάζονται ή χρειάζονται λιγότερο από κάποια άλλα. (Πόσο μάλλον σε εκείνα που δεν έχουν ΟΥΤΕ ΕΝΑΝ). Η παρουσία τους είναι ουσιαστική προϋπόθεση ασφαλούς λειτουργίας και ο αριθμός τους καθορίζεται από το πόσες "λυχνίες" είναι εγκατεστημένες σε κάθε Νοσοκομείο.

3. ΝΑΙ, πιστεύουμε πως όσα ΜΜΕ, με καλή πρόθεση, παρασύρθηκαν και όχι μόνο αναπαρήγαγαν, αλλά σχολίασαν ανακριβείς πληροφορίες όπως οι παραπάνω, οφείλουν να δημοσιοποιήσουν και τις δικές μας παρατηρήσεις, αποκαθιστώντας την αλήθεια.







Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.