-->

Τρίτη 19 Απριλίου 2016

Γεγονός οι δύο πρώτοι εμβολισμοί στον Ευαγγελισμό

...σε πείσμα του πανεπιστημιακού κατεστημένου


Το θέμα των εμβολισμών στο δημόσιο τομέα υγείας και ειδικότερα στον Ευαγγελισμό – το οποίο μπορεί να εξοικονομήσει σημαντικούς πόρους, τόσο για τον ασθενή, όσο και για το σύστημα- επαναφέρουν για ακόμη μία φορά οι εργαζόμενοι του νοσηλευτηρίου. 
Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου
Αυτήν την φορά ωστόσο η συζήτηση είναι για καλό σκοπό, καθώς τον τελευταίο μήνα, πραγματοποιήθηκαν οι δύο πρώτοι εμβολισμοί στον Ευαγγελισμό με μεγάλη επιτυχία μάλιστα.
Να σημειώσουμε ότι εάν ο εμβολισμός γίνει άμεσα και χωρίς καθυστέρηση, ειδικά σε αιμορραγικά επεισόδια, σώζει ζωές. Επιπλέον, για κάθε εβολισμό που γίνεται στο δημόσιο νοσοκομείο, υπάρχει εξοικονόμηση της τάξεως των 20.000 ευρώ τόσο για το σύστημα υγείας όσο και για τον ασθενή.
Για την ιστορία να πούμε ότι οι επεμβάσεις αυτές γίνεται προσπάθεια να υλοποιηθούν εδώ και τουλάχιστον 15 χρόνια, όμως τα πράγματα σκόνταφταν πάντα είτε στην έλλειψη βούλησης από την Πολιτεία, είτε στο πανεπιστημιακό κατεστημένο, παρά το γεγονός ότι ειδικά στο νοσοκομείο αυτό, είχε υλοποιηθεί μία σειρά από μεγάλες και σοβαρές επενδύσεις για αυτού του είδους τις επεμβάσεις. Για να πραγματοποιηθεί ένας εμβολισμός, απαιτείται ένας ψηφιακός αγγειογράφος και μία σειρά από ιατρικές ειδικότητες, όπως αναισθησιολόγος, νευροχειρουργός, νευροακτινολόγος και επεμβατικός ακτινολόγος.

Επί πολλά χρόνια, το υπουργείο Υγείας, σχολιάζουν οι εργαζόμενοι στον Ευαγγελισμό, δεν είχε δείξει το παραμικρό ενδιαφέρον για να καλύψει τις ειδικότητες, παρά το γεγονός ότι η διοίκηση του νοσοκομείου, είχε ενδιαφερθεί και είχε επιδείξει κινητικότητα. Ειδικότερα, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας θα μπορούσε να βρει τις ειδικότητες, είτε από μετακίνηση, είτε από εκμάθηση. Και ήταν κρίμα πραγματικά οι επεμβάσεις αυτές να μην πραγματοποιούνται, όταν το σχετικό μηχάνημα του ψηφιακού αγγειογράφου, είχε αποκτηθεί εδώ και 10 χρόνια τουλάχιστον.
Για πολλά χρόνια λοιπόν, δεν είχαμε νευροακτινολόγο, σχολιάζει ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων κ. Ηλίας Σιώρας, καθώς δεν είχε ενδιαφερθεί όπως είπαμε, ούτε η Πολιτεία, αλλά ούτε και το υπουργείο Υγείας, να εκπαιδεύσει και να φέρει την ειδικότητα αυτήν. Από την άλλη πλευρά, βλέπαμε υπογείως, σχολιάζει μερίδα εργαζομένων, το πανεπιστημιακό κατεστημένο του νοσοκομείου, να θέτει εμπόδια και να φρενάρει την διαδικασία, με διάφορα ... νομικά τερτίπια.
Τελικώς πριν από λίγο καιρό, ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι δύο πρώτοι εμβολισμοί με την υπομονή, την άοκνη στόχευση και εργασία, την επιμονή των εργαζομένων, αλλά και όλων επιστημονικά εμπλεκομένων, των συνδικαλιστών και της ΕΙΝΑΠ υπογραμμίζει ο κ. Σιώρας.
Σε μία εποχή όπου οι πόροι για την υγεία είναι πράγματι δυσεύρετοι και η υγεία των Ελλήνων έχει πληγεί ανεπανόρθωτα από την παρατεταμένη κρίση, είναι τουλάχιστον κακόγουστο αστείο, να μην αξιοποιείται ο δημόσιος τομέας και οι Έλληνες επιστήμονες, οι οποίοι αποδεδειγμένα βρίσκονται στην κορυφή της επιστημοσύνης και εξειδίκευσης διεθνώς.

Από: onmed

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.