-->

Παρασκευή 1 Απριλίου 2016

ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΕ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΟ< ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΝΕΟ ΚΟΥΡΕΜΑ ΣΤΟ ΕΦΑΠΑΞ!

 Δύο διαφορετικά άρθρα από το CNN που σκοπεύουν ...την Τσέπη μας.(Και που να δείτε τι μας έχουν για μετα!)

Αλλαγές σε ότι αφορά το βαθμολόγιο, την αξιολόγηση, αλλά και τις προαγωγές των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα φέρνει η εγκύκλιος που εξέδωσε ο αναπληρωτής υπουργός, Χριστόφορος Βερναρδάκης.



Σύμφωνα με αυτήν, τίθεται σε εφαρμογή το νέο σύστημα βαθμολογικής διάρθρωσης θέσεων και προαγωγών στο Δημόσιο. Πλέον καλούνται υπουργεία, γενικές και ειδικές γραμματείες υπουργείων, Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, περιφέρειες και ανεξάρτητες αρχές να κατατάξουν άμεσα τους υπαλλήλους τους στους νέους βαθμούς, δεδομένου ότι στο τέλος Απριλίου θα πρέπει να καταρτιστούν από τα Υπηρεσιακά Συμβούλια οι πίνακες προακτέων.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο, εισαγωγικός βαθμός των υπαλλήλων
εκπαιδευτικής κατηγορίας ΠΕ, ΤΕ και ΔΕ είναι ο Δ΄ και καταληκτικός ο Α΄, ενώ οι υπάλληλοι κατηγορίας ΥΕ εισάγονται στην υπηρεσία με βαθμό Ε΄ και αποχωρούν με βαθμό Β΄.
Για τους κατόχους διδακτορικού διπλώματος εισαγωγικός βαθμός είναι ο Β΄, οι κάτοχοι μεταπτυχιακού εισάγονται στον Γ΄, ενώ για τους αποφοίτους της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΣΔΔΑ) εισαγωγικός βαθμός είναι ο Β΄, με πλεονάζοντα στο βαθμό αυτό το χρόνο φοίτησης στην ΕΣΔΔΑ και επιπλέον ένα χρόνο εφόσον είναι αριστούχοι.
Όλοι ανεξαιρέτως οι υπάλληλοι παραμένουν στον εισαγωγικό βαθμό δύο χρόνια, ανεξαρτήτως αν στο διάστημα αυτό αποκτήσουν πρόσθετα τυπικά προσόντα (μεταπτυχιακό, διδακτορικό ή αποφοιτήριο δημοσίου ΙΕΚ). Η διετία αυτή αποτελεί και δοκιμαστική υπηρεσία για όλους τους υπαλλήλους εκτός από τους αποφοίτους της ΕΣΔΔΑ.


Μετά τη διετία, ο απαιτούμενος χρόνος για την προαγωγή από βαθμό σε βαθμό ανά κατηγορία είναι ο εξής:
ΠΕ: από τον Γ΄ στον Β΄ μετά από 5 έτη, από τον Β΄ στον Α΄ 6 έτη και 13 έτη παραμονή στον καταληκτικό βαθμό Α΄.
ΤΕ: από τον Γ΄ στον Β΄ και από τον Β΄ στον Α΄ μετά από 6 έτη και 14 έτη παραμονή στον βαθμό Α΄.
ΔΕ: από τον Γ΄ στον Β΄ μετά από 8 έτη, από τον Β΄ στον Α΄ μετά από 6 έτη και 16 έτη παραμονή στον βαθμό Α΄.
ΥΕ: από τον Δ΄ στον Γ΄ μετά από 10 έτη, από τον Γ΄ στον Β΄ μετά από άλλα 10 έτη και 22 χρόνια στον καταληκτικό βαθμό Β΄.
Επίσης, στην εγκύκλιο ορίζονται τα κριτήρια και η διαδικασία για την αναγνώριση προϋπηρεσίας στο Δημόσιο αλλά και στον ιδιωτικό τομέα. Ειδικότερα, για τον ιδιωτικό τομέα προβλέπεται ότι μπορεί να αναγνωριστεί προϋπηρεσία μέχρι και επτά ετών σε συναφές αντικείμενο εφόσον αυτή αποδεικνύεται π.χ. από κάποιο επιμελητήριο. Οι ακριβείς προϋποθέσεις, ωστόσο, θα καταγραφούν σε προεδρικό διάταγμα που θα εκδοθεί προσεχώς.

«Κούρεμα» έως 35% σε 65.000 εφάπαξ βρίσκεται προ των πυλών, προκειμένου να μετριαστούν οι περικοπές των επικουρικών συντάξεων, καθώς το υπουργείο Εργασίας αλλάζει γραμμή σε ότι αφορά τις ενοποιήσεις των ταμείων και βάζει σε έναν φορέα τα εφάπαξ και τις επικουρικές.
Οι μειώσεις στο εφάπαξ φαίνεται πως είναι δεδομένες και ανάλογα με το ποσοστό αναπλήρωσης του μισθού που θα αποφασιστεί στο νόμο θα είναι μεταξύ 25% και 35%, ενώ με τη συγχώνευση των ταμείων πρόνοιας σε ένα ταμείο με τις επικουρικές συντάξεις, ουδείς μπορεί να διαβεβαιώσει τους σημερινούς ασφαλισμένους ότι θα υπάρχει εφάπαξ στα επόμενα χρόνια.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας Ελεύθερος Τύπος, η νέα δομή του ασφαλιστικού συστήματος θα περιλαμβάνει πλέον ένα ταμείο κύριας σύνταξης στο οποίο η κρατική χρηματοδότηση θα περιορίζεται στην πληρωμή της εθνικής σύνταξης των 384 ευρώ κι ένα δεύτερο ταμείο, που θα είναι πλήρως αυτοχρηματοδοτούμενο από εισφορές εργαζομένων κι εργοδοτών για να καταβάλει εφάπαξ κι επικουρικές συντάξεις.
Η συγχώνευση των ταμείων πρόνοιας του Δημοσίου, των ΔΕΚΟ-τραπεζών και του ιδιωτικού τομέα, μετατρέπει στην ουσία το εφάπαξ σε μια συμπληρωματική παροχή που θα υπόκειται σε περιορισμούς και θα είναι ανάλογη της οικονομικής βιωσιμότητας του ενιαίου πλέον ταμείου.
Η αλλαγή πλεύσης «προδίδει» ότι τελικά οι μειώσεις που θα απαιτηθούν για τις επικουρικές συντάξεις θα ξεπερνούν και το 30% και ο μόνος τρόπος να διασωθούν με μικρότερες περικοπές είναι να χρηματοδοτηθεί το ΕΤΕΑ από τα αποθεματικά που έχουν σωρευθεί στα ταμεία πρόνοιας.
Προδίδει όμως και ότι οι δανειστές ουσιαστικά απορρίπτουν το σχέδιο αύξησης των εισφορών κατά 1,5 μονάδα στην επικουρική ασφάλιση, που πρότεινε το υπουργείο Εργασίας και πλέον η μόνη σανίδα σωτηρίας για να μετριαστούν οι περικοπές στις επικουρικές είναι η κατάργηση των φορέων πρόνοιας και η αξιοποίηση των αποθεματικών τους από το κοινό ταμείο επικουρικών κι εφάπαξ.
Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία απονομής εφάπαξ έχει «παγώσει», και στην «ουρά» περιμένουν περισσότερα από 65.000 εφάπαξ, για αιτήσεις που έχουν υποβληθεί ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2013.
Οι περικοπές στο εφάπαξ αφορούν και όσους θα αποχωρήσουν στα επόμενα έτη και μέχρι το 2022.

Πηγή: CNN Greece

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.