-->

Τετάρτη 27 Απριλίου 2016

ΑΥΞΗΣΕΙΣ - ΦΩΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΞΑΓΟΡΑ ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΩΝ ΧΡΟΝΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ.

“Γολγοθάς” η εξαγορά πλασματικών ετών ασφάλισης.

  Ασύμφορη καθίσταται η εξαγορά πλασματικών ετών με τη μεταρρύθμιση που επιχειρείται στην κοινωνική ασφάλιση, καθώς αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού της οδηγώντας σε αυξήσεις «φωτιά».     
  Σήμερα, η εξαγορά πλασματικών ετών ασφάλισης υπολογίζεται μηνιαίως ως το 6,67% επί του συντάξιμου μισθού, όπου συντάξιμος μισθός είναι ο βασικός μέχρι και 31/10/2011, συν 140,80 ευρώ. Με τις νέες διατάξεις που προβλέπονται στο Ασφαλιστικό Νομοσχέδιο, η εξαγορά των πλασματικών ετών θα αυξηθεί στο 20% επί του συντάξιμου μισθού, ο οποίος στο μεταξύ θα υπολογίζεται με βάση το σύνολο των αποδοχών.
   Το άρθρο 15 αναφέρει χαρακτηριστικά: «…όπου για την αναγνώριση των πλασματικών αυτών χρόνων ασφάλισης προβλέπεται καταβολή εισφοράς, η αναγνώριση γίνεται με την καταβολή από τον ασφαλισμένο για κάθε μήνα αναγνωριζόμενου χρόνου ασφάλισης της εισφοράς ασφαλισμένου και εργοδότη, στο ποσοστό που ισχύει κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης εξαγοράς. Η ως άνω εισφορά υπολογίζεται επί των συντάξιμων αποδοχών του ασφαλισμένου κατά το μήνα υποβολής της αίτησης εξαγοράς και, εφόσον έχει διακοπεί η απασχόληση, επί των αποδοχών του τελευταίου μήνα απασχόλησης αναπροσαρμοσμένων κατά την ετήσια μεταβολή μισθών, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Το συνολικό ποσό της κατά τα ανωτέρω εξαγοράς καταβάλλεται σε τόσες μηνιαίες δόσεις, όσοι είναι οι μήνες που αναγνωρίζονται. Το ποσό αυτό μπορεί να καταβληθεί εφάπαξ, οπότε παρέχεται έκπτωση 15%».
    «Η κυβέρνηση εκτός της διάλυσης της Κοινωνικής Ασφάλισης κάνει ασύμφορη την αναγνώριση πλασματικών ετών Ασφάλισης, οδηγώντας έτσι όλους να κάνουν χρήση του δικαιώματος σύνταξης» σχολιάζει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), τονίζοντας ότι η Κυβέρνηση μεθοδεύει παράλληλα νέες άμεσες μειώσεις μισθών. Όπως εξηγεί, με το άρθρο 5 του Νομοσχεδίου “Ενιαίοι κανόνες ασφάλισης – παροχών υπαλλήλων Δημοσίου” από 1/1/2017 το συνολικό ποσοστό εισφοράς κλάδου σύνταξης στον ΕΦΚΑ ασφαλισμένου και εργοδότη, ορίζεται σε 20% επί των συντάξιμων μηνιαίων αποδοχών των προσώπων της παρ. 1α του άρ. 4, όπως αυτές ισχύουν κάθε φορά. Το ποσοστό αυτό κατανέμεται κατά 6,67% σε βάρος του ασφαλισμένου και κατά 13,33% σε βάρος του Δημοσίου και των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, με την επιφύλαξη της παραγράφου 2 περ. γ του παρόντος.
   Συνεπώς, στο Δημόσιο η εισφορά εργοδότη στις εξαγορές πλασματικών ετών θα επιβαρύνει τον ασφαλισμένο, επισημαίνει η Ομοσπονδία, η οποία εκτιμά ακόμη πως με βάση τα προαναφερόμενα οι υπάλληλοι που κατέθεσαν αιτήσεις εξαγοράς πλασματικών ετών πριν από την ψήφιση του Νομοσχεδίου, κινδυνεύουν να εξεταστούν όχι κατά την συνταξιοδότηση, αλλά σε σύντομο χρονικό διάστημα.
«Ποιος Δημόσιος Υπάλληλος μπορεί να διαθέτει σήμερα 300 ευρώ το μήνα για εξαγορά πλασματικών ετών ασφάλισης, από τον ήδη κουτσουρεμένο μισθό του;» διερωτάται λογικά η ΠΟΕΔΗΝ. Αξίζει να σημειωθεί, ότι με βάση τις ισχύουσες διατάξεις η δυνατότητα επαναφοράς του αιτήματος εξαγοράς, σε περίπτωση μη αποδοχής του πρώτου αιτήματος, δεν προβλέπεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.