-->

Δευτέρα 25 Απριλίου 2016

«Κουρεύονται» και οι επισκέψεις στους γιατρούς με τον ΕΟΠΥΥ! Τι αλλάζει


Νέους περιορισμούς θέτει επισήμως πια ο ΕΟΠΥΥ στους ασφαλισμένους του για να κάνουν μια απλή επίσκεψη σε γιατρ
  Συγκεκριμένα με βάση τις οδηγίες που δόθηκαν στους γιατρούς μέσα από την ηλεκτρονική πλατφόρμα e-prescription, πλέον οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ δεν μπορούν να επισκεφθούν πάνω από δύο φορές το μήνα γιατρό της ίδιας ειδικότητας. Στην περίπτωση που υπερβεί τον αριθμό αυτόν θα πρέπει να πληρώσει την επίσκεψη από την τσέπη του. Εκτός κι αν ο γιατρός αιτιολογήσει επαρκώς την 3η επίσκεψη οπότε και θα μπορέσει να τη χρεώσει στο ηλεκτρονικό σύστημα.
   Όμως στην περίπτωση που ο ΕΟΠΥΥ δεν αποδεχθεί την αιτιολογία τότε θα «χρεωθεί» ο γιατρός την υπέρβαση και δεν αποκλείονται και ποινές. Το πρόβλημα εστιάζεται στο γεγονός ότι η εγγραφή στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης γίνεται μετά το πέρας της επίσκεψης, επομένως ο γιατρός δεν μπορεί να προστατευθεί. Εξάλλου δεν μπορεί να γνωρίζει εάν ο ασθενής του έχει τηρήσει τους κανόνες περί μόνον δύο επισκέψεων το μήνα στην ίδια ειδικότητα.
    Το σημείωμα άλλωστε ήταν σαφές: «Ο ιατρός δεν μπορεί να χρεώσει επίσκεψη στον ΕΟΠΥΥ για έναν ασθενή που θα επισκεφτεί σε χρονικό διάστημα 30 ημερών περισσότερες από 2 φορές ιατρό της ίδιας ειδικότητας.» Κόφτες και για επισκέψεις σε γιατρούς διαφορετικής ειδικότητας Ταυτόχρονα τα νέα μέτρα του ΕΟΠΥΥ αφορούν και σε επισκέψεις σε γιατρούς διαφορετικής ειδικότητας.   

   Συγκεκριμένα ο ιατρός δεν μπορεί να χρεώσει επίσκεψη στον ΕΟΠΥΥ για έναν ασθενή που θα επισκεφθεί στην ίδια ημέρα περισσότερους από 2 ιατρούς διαφορετικής ειδικότητας. Διευκρινίζεται μάλιστα ότι: «Αν ωστόσο ο ιατρός θελήσει να χρεώσει την επίσκεψη στον ΕΟΠΥΥ, η χρέωση αυτής της επίσκεψης θα επιτρέπεται μόνο ύστερα από ενδελεχή τεκμηρίωση στο σύστημα της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης». Πάντως οι νέοι αυτοί «κόφτες» δημιουργούν σοβαρά προβλήματα ειδικά στους ανθρώπους που μένουν σε απομακρυσμένες περιοχές και χωριά και κατεβαίνουν στις πόλεις για να πραγματοποιήσουν τις εξετάσεις τους.
   Ειδικά στην περιφέρεια πολλοί ηλικιωμένοι κλείνουν ραντεβού με τους γιατρούς τους την ίδια ημέρα για να ολοκληρώσουν τους ελέγχους τους και να μη χρειαστεί να ξαναταξιδέψουν. Λεπτομέρεια που προφανώς δεν …αφορά τον ΕΟΠΥΥ.

Νέοι κανόνες και για τις εξετάσεις 

   Με τα νέα μέτρα του ΕΟΠΥΥ και οι λεγόμενες ακριβές εξετάσεις θα γίνονται με το σταγονόμετρο ανεξάρτητα βέβαια εάν τις χρειάζεται ή όχι ο ασθενής. Σύμφωνα με τις νέες οδηγίες για να καταχωρήσει ένας γιατρός διαγνωστικές εξετάσεις υψηλού κόστους (άνω των 90€) θα γίνεται αποκλειστικά ύστερα από ενδελεχή τεκμηρίωση στο σύστημα της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης. διαγνωστικές εξετάσεις Έστω κι αν εγκριθεί η εξέταση και πραγματοποιηθεί, σε έναν ασθενή επιτρέπεται να συνταγογραφηθεί μια συγκεκριμένη εξέταση μία φορά σε χρονικό διάστημα 20 ημερών. Η επανάληψη της ίδιας εξέτασης για περισσότερες από μία φορές, μέσα στο διάστημα αυτό, θα επιτρέπεται μόνο ύστερα από ενδελεχή τεκμηρίωση στο σύστημα της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης, σημειώνεται χαρακτηριστικά.

HealthReport

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.