-->

Παρασκευή 1 Απριλίου 2016

«Επικίνδυνη» η κατάσταση στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο

 
παναρκαδικο νοσοκομειο τριπολης<<Οι ασθενείς υποβάλλονται σε μεγάλη ταλαιπωρία, καθώς σε αρκετές περιπτώσεις αναγκάζονται να μεταβούν σε νοσοκομεία της Αττικής προκειμένου να νοσηλευτούν.

Πολλά είναι τα κενά τα οποία υπάρχουν και με άλλες ειδικότητες, οι οποίες δυστυχώς δεν καλύπτονται όλες τις ημέρες της εβδομάδας. Λίγα είναι τα κενά τα οποία καλύφθηκαν από επικουρικούς ιατρούς, με την κατάσταση να παραμένει επικίνδυνη.>>
Για τις ελλείψεις στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο μίλησε ο κ. Τσιλιβαράκης Δημήτρης αγροτικός ιατρός και μέλος του ΠΑΜΕ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε τη Δευτέρα 28 Μαρτίου στην Τρίπολη.

Όπως ανέφερε, το ΚΚΕ έχει θέσει και ερώτηση στη Βουλή για τις ελλείψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στο Γενικό Νοσοκομείο Τρίπολης το οποίο λόγω της γεωγραφικής του θέσης αλλά και λόγω των μονάδων Υγείας που περιλαμβάνει, έχει πιο περιφερειακή δράση.

Άμεσα πρέπει να γίνει επάνδρωση πολλών ειδικοτήτων στο Παναρκαδικό, ειδικότητες οι οποίες λειτουργούν χάρις στις τιτάνιες προσπάθειες του ιατρικού αλλά και του νοσηλευτικού προσωπικού, με ανθρώπους οι οποίοι δουλεύουν σε όλες τις βάρδιες. Η πρόσφατα κενή θέση ογκολόγου στο Παναρακδικό έχει ήδη προκαλέσει πολλά προβλήματα στους ασθενείς, καθώς η κενή θέση καλύπτεται δύο μέρες μόνο την εβδομάδα από ιατρό ο οποίος έρχεται από την Κόρινθο. Η ιδιαιτερότητα των ασθενών του ογκολογικού δεν αφήνει περιθώρια άλλης καθυστέρησης, δεδομένων και των χημικοθεραπειών οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη.

Οι ασθενείς υποβάλλονται σε μεγάλη ταλαιπωρία, καθώς σε αρκετές περιπτώσεις αναγκάζονται να μεταβούν σε νοσοκομεία της Αττικής προκειμένου να νοσηλευτούν.

Πολλά είναι τα κενά τα οποία υπάρχουν και με άλλες ειδικότητες, οι οποίες δυστυχώς δεν καλύπτονται όλες τις ημέρες της εβδομάδας. Λίγα είναι τα κενά τα οποία καλύφθηκαν από επικουρικούς ιατρούς, με την κατάσταση να παραμένει επικίνδυνη. 

Όπώς ανέφερε ο νομός Αρκαδίας είναι αρκετά μεγάλος σε έκταση και με πληθυσμό περίπου στα 102.000 άτομα, με υπηρεσίες υγείας να παρέχονται από ένα νοσοκομείο και πέντε Κέντρα Υγείας με τα περιφερειακά τους ιατρεία.

Αλλά το Παναρκαδικό νοσοκομείο λόγω της γεωγραφικής θέσης της Τρίπολης έχει ένα πιο περιφερειακό χαρακτήρα και εξυπηρετεί πολλά περιστατικά από όλη την Πελοπόννησο. Διαθέτει και κάποιες πιο εξειδικευμένες κλινικές όπως η Νευροχειρουργική κλινική, το Ογκολογικό τμήμα και η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού. Αυτό φυσικά μέχρι τώρα δεν έχει εκφραστεί με αύξηση των κονδυλίων από τον κρατικό προϋπολογισμό ούτε με πρόσληψη μόνιμου προσωπικού όπου υπάρχουν κενά.  

   Ξεκινώντας και με αυτό το ζήτημα, υπάρχουν πολλές κενές θέσεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, που μόνο μερικώς καλύφθηκαν με πρόσληψη κάποιων επικουρικών ιατρών και μερικών εργαζομένων με 5μηνα, τα οποία δεν αποτελούν μόνιμη λύση, παρά μόνο εκτονώνουν λίγο την εκρηκτική κατάσταση. Πρόσφατα έμεινε κενή η θέση του μοναδικού ογκολόγου, μετά τον ξαφνικό θάνατο του συναδέλφου κ. Νικολάου. Είχαμε μία συνάντηση με τη διοίκηση του νοσοκομείου που μας ενημέρωσε σχετικά με την κατάσταση. Προσωρινά θα έρχεται 2 φορές την εβδομάδα ογκολόγος από το Νοσοκομείο Κορίνθου και έχει ήδη προκηρυχθεί θέση μόνιμου ογκολόγου, όμως αυτό μπορεί να πάρει και πάνω από χρόνο μέχρι να έρθει λόγω γραφειοκρατίας του Υπουργείου. Θέλουμε να πιέσουμε και στο υπουργείο ώστε να καλυφθεί άμεσα η θέση και να μην υπάρξουν καθυστερήσεις. Το Ογκολογικό Τμήμα εξυπηρετεί περίπου 700 ασθενείς και οι 200 από αυτούς λαμβάνουν χημειοθεραπεία. Η πλειοψηφία είναι από Αρκαδία και Λακωνία, αλλά συνολικά έρχονται από όλη την Πελοπόννησο.

Είναι πολύ ιδιαίτερο και με εξειδικευμένες ανάγκες το πλαίσιο των ογκολογικών ασθενών, καθώς λαμβάνουν χημειοθεραπευτικά σχήματα τα οποία μπορεί να κάνουν απρόβλεπτες παρενέργειες και ουσιαστικά καλύπτονται μόνο από έναν παθολόγο που υπάρχει στο τμήμα. Κάποιοι ασθενείς θα πρέπει να πηγαίνουν στα νοσοκομεία της Αθήνας για παρακολούθηση και ρύθμιση της αγωγής από ογκολόγο    αν αργεί το ραντεβού αφού θα έχει μόνο 2 φορές την εβδομάδα το νοσοκομείο. Στα νοσοκομεία της Αθήνας, όμως, ήδη η κατάσταση είναι εκρηκτική με πολλές ελλείψεις βασικών ογκολογικών φαρμάκων και προσωπικού με αποτέλεσμα να μη μπορούν να στηρίξουν τους εκεί ασθενείς, πόσο μάλλον αν προστεθούν και αλλά ακόμα περιστατικά από την Πελοπόννησο. Αυτή η κατάσταση διακινδυνεύει τη ζωή και την παροχή των κατάλληλων υπηρεσιών υγείας στην ευαίσθητη αυτή κατηγορία των καρκινοπαθών.  

   Από την άλλη, πολλά κενά υπάρχουν ακόμα σε ιατρικό προσωπικό, με ειδικότητες που δεν εφημερεύουν κάθε μέρα π.χ. ουρολόγος, παιδίατρος, ΩΡΛ, νευρολόγος, οφθαλμίατρος καθώς και με ειδικότητες που λόγω μειωμένου προσωπικού κάνουν μέχρι και 10 εφημερίες το μήνα για να βγει το πρόγραμμα ή έρχονται ακόμα και όταν δεν εφημερεύουν για περιστατικά, όπως γυναικολόγος, ακτινολόγος, ορθοπεδικός. Κενά υπάρχουν και σε ειδικευόμενους καθώς οι ειδικευόμενοι της χειρουργικής καλύπτουν όλο το χειρουργικό τομέα και τους νοσηλευόμενους σε αυτόν ασθενείς, δηλαδή μπορεί κάποιος ειδικευόμενος οφθαλμιατρικής να εξετάσει κάταγμα ή χολοκυστίτιδα. Λόγω των συνθηκών εργασίας και της εντατικοποίησης της δουλειάς πολλοί νέοι συνάδελφοι επιλέγουν να μην έρθουν σε νοσοκομεία της περιφέρειας καθώς το εκπαιδευτικό κομμάτι πάει πίσω μπροστά σε όλα όσα πρέπει να κάνουν λόγω των ελλείψεων. Ουσιαστικά τα κενά σε προσωπικό καλύφθηκαν μόνο μερικώς και με χρονικό περιορισμό σε κάποιες κλινικές με την πρόσληψη επικουρικών ιατρών για 1-3 χρόνια και δόθηκαν κάποιες ανάσες. Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί είναι πολύ επικίνδυνη για τους ασθενείς και για την ασφαλή εφημέρευση των ιατρών.  

   Από το νοσοκομείο λείπουν, όμως, τελείως και άλλες βασικές ιατρικές ειδικότητες όπως δερματολόγος, γαστρεντερολόγος, ενδοκρινολόγος με αποτέλεσμα ο πληθυσμός να στρέφεται σε ιδιώτες και να χρυσοπληρώνει την υγεία και σε αυτό το κομμάτι.
   Σημαντικό είναι το γεγονός ότι ενώ πέρυσι άρχισε στο νοσοκομείο να λειτουργεί αιμοδυναμικό τμήμα, το οποίο έγινε αποκλειστικά από δωρεά και για το οποίο το κράτος δε συνέβαλε ούτε στο ελάχιστο, δεν έχει αυξηθεί η χρηματοδότηση του νοσοκομείου από τον κρατικό προϋπολογισμό για να καλυφθούν οι ανάγκες που προκύπτουν.

Με αυτό το τμήμα πραγματικά θα μπορούσαν να σώζονται ζωές συνανθρώπων μας που προσβάλλονται από καρδιαγγειακά συμβάματα (ΟΕΜ) με ταχύτατη άμεση αντιμετώπιση (πρωτογενής αγγειοπλαστική), χωρίς να χάνεται χρόνος στη μεταφορά στην Αθήνα, καθώς και να πραγματοποιούνται τακτικές εξετάσεις όπως στεφανιογραφία και να καλύπτεται η Πελοπόννησος, χωρίς να επιβαρύνονται τα ήδη υπερφορτωμένα νοσοκομεία των Αθηνών. Αντί για αυτό, το τμήμα δε λειτουργεί με μόνιμο προσωπικό, αλλά με επικουρικούς ιατρούς και δύο νοσηλευτές που έχουν αποσπαστεί από άλλα τμήματα και φυσικά δε λειτουργεί όλη μέρα, αλλά περιορισμένα κάποια πρωινά. Επίσης όταν τελειώνουν κάποια υλικά, ακόμα και απλοί καθετήρες, δε γίνονται πάντα παραγγελίες και βρίσκονται από δωρεές ή από διάφορες εταιρίες.
  

Η Μ.Τ.Ν. λόγω ύπαρξης δεν εφημερεύει καθημερινά και δε μπορεί να καλύψει όλες τις βάρδιες για όλους τους ασθενείς του τμήματος λόγω φόρτου εργασίας, οπότε κάποιοι ασθενείς μεταφέρονται για αιμοκάθαρση σε ιδιωτικά νοσοκομεία άλλων νομών με κίνδυνο για την υγεία τους και επιβαρύνοντας ακόμα μία φορά τα ταμεία, άρα το σύνολο των ασφαλισμένων. Επιπλέον, αντιμετωπίζονται και εδώ ελλείψεις σε βασικά υλικά, όπως φίλτρα. Πολλά υλικά και αντιδραστήρια λείπουν κατά καιρούς από το νοσοκομείο όπως ακτινολογικά φιλμ, αντιδραστήρια για διάφορες εξετάσεις όπως καρκινικοί δείκτες, δείκτες ηπατίτιδας, εξετάσεις θυρεοειδικής λειτουργίας, παιδιατρικοί φλεβοκαθετήρες και πολλά υλικά χρειάζονται συντήρηση ή αντικατάσταση όπως το μηχάνημα κρανιοτομών.
 

Οι ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό και σε τεχνολόγους είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτές του ιατρικού προσωπικού καθώς πραγματικά οι νοσηλευτές τρέχουν και δε φτάνουν στις καθημερινές βάρδιες, ιδίως στην παθολογική κλινική.  Συνολικά υπάρχουν 22 κενά σε νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά στην πραγματικότητα με τις αποσπάσεις τα κενά είναι πολύ περισσότερα. Χρωστούνται περίπου 45 ρεπό στον κάθε νοσηλευτή και άδειες ακόμα και από το 2014 σε κάποιους. Η διπλοβάρδια είναι καθημερινή πρακτική εδώ και καιρό και οι 2-3 νοσηλευτές της βάρδιας καλούνται με άνισους όρους να καλύψουν ολόκληρα τμήματα και να κάνουν περισσότερες δουλειές από τις αρμοδιότητές τους λόγω έλλειψης προσωπικού.
 

Σημαντικό πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι εργολαβικοί εργαζόμενοι στην τροφοδοσία και την καθαριότητα, οι οποίοι πληρώνονται ελάχιστα και όχι σταθερά κάθε μήνα (π.χ. οι καθαριστές είναι απλήρωτοι από τον Ιανουάριο του 2016). Οι εργαζόμενοι στις εργολαβικές εταιρίες βιώνουν καθημερινά την τρομοκρατία του φόβου της απόλυσης και της μη σταθερής δουλειάς. Το νοσοκομείο δίνει περίπου 950.000€ το χρόνο στα συνεργεία εργολαβίας καθώς είναι κεντρική οδηγία της ΕΕ να αναλαμβάνουν οι μεγαλοεργολάβοι αυτές τις αρμοδιότητες στα νοσοκομεία και οι εργαζόμενοι σε αυτές τις εταιρίες λαμβάνουν ψίχουλα. Φανταστείτε ότι με τα μισά χρήματα το νοσοκομείο θα μπορούσε να προσλάβει τους διπλάσιους εργαζόμενους και να τους πληρώνει τετραπλάσιο μισθό από αυτόν που λαμβάνουν τώρα. Φαίνεται λοιπόν που πηγαίνουν τα χρήματα και ποιον εξυπηρετεί αυτή η πολιτική που ακολουθείται στα νοσοκομεία από τη σημερινή κυβέρνηση σε συνέχεια με τις παλαιότερες κυβερνήσεις.
  

Συχνά πολλοί συγκρίνουν το Παναρκαδικό με άλλα γενικά νοσοκομεία της Πελοποννήσου και το θεωρούν πολύ καλύτερο, αλλά δεν τίθεται θέμα σύγκρισης ούτε αντιπαράθεσης. Λόγω της πολιτικής που ακολουθείται στην Υγεία διαχρονικά, τόσο από τις προηγούμενες κυβερνήσεις όσο και από τη σημερινή, υπάρχει μία συνεχής απαξίωση του δημόσιου νοσοκομείου και η παροχή μόνο των ελάχιστα απαραίτητων υπηρεσιών υγείας και μάλιστα στα πιο εξαθλιωμένα κομμάτια της κοινωνίας. Στο νοσοκομείο μας οι ανασφάλιστοι πληρώνουν για να κάνουν εξετάσεις ακόμα και στο τμήμα επειγόντων με κόστος που μπορεί να φτάσει 50-70€ για το βασικό εργαστηριακό έλεγχο.
  

Αυτή η κατάσταση δεν έχει διαμορφωθεί τυχαία. Η  συγκυβέρνηση  ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ  πιάνει  το  νήμα  της  αντιλαϊκής  πολιτικής  στην  Υγεία,  των ιδιωτικοποιήσεων,  των  ελαστικών  μορφών  απασχόλησης  από  εκεί  που  το  άφησαν  οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Όταν αναφέρεται  στην  αναγκαιότητα  «της  σταδιακής  ανάπτυξης  και  ενίσχυσης  του  δημόσιου συστήματος  Υγείας» εννοεί  δημόσιες  μονάδες  υγείας  που  θα  λειτουργούν  με  κριτήρια επιχειρηματικότητας. Μονάδες που θα έχουν ελάχιστη κρατική χρηματοδότηση και με έσοδα από την πώληση των  υπηρεσιών  τους   στα  ασφαλιστικά  ταμεία  και  τους  ασθενείς ή με  πληρωμή  μέσω τοπικής φορολογίας. Με αυτό το κριτήριο θα αξιολογούνται τα νοσοκομεία και  θα  κρίνονται  «βιώσιμα»  ή  όχι. 

Με  αυτά  τα κριτήρια θέλουν να αξιολογούν και μας. Αυτός  είναι  ο  λόγος  που  η  κυβέρνηση  ψήφισε  τροπολογία  ώστε  ένα  μέρος  της χρηματοδότησης  των  νοσοκομείων  και  της  πρωτοβάθμιας  φροντίδας  υγείας  να προέρχεται  από  τους δήμους και  τις  περιφέρειες. Με  αυτή  την τροπολογία  το βάρος  θα καταλήγει  πάλι  στις  πλάτες  των  εργαζόμενων,  οι οποίοι θα «απολαμβάνουν»  υπηρεσίες Υγείας  ανάλογα  με  την  οικονομική  δυνατότητα  του  κάθε  δήμου  και  το  μέγεθος  των χαρατσιών στους δημότες. Αυτός είναι ο λόγος που οι ελάχιστες  προσλήψεις στα νοσοκομεία είναι κυρίως επικουρικοί, οι οποίοι δεν πληρώνονται από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά από τα έσοδα του νοσοκομείου, δηλαδή από όσα πληρώνει ο ίδιος ο λαός. Αυτό υπηρετεί η  κοστολόγηση  των  υπηρεσιών υγείας και τα  Κλειστά  Ενοποιημένα  Νοσήλια με τα θεραπευτικά πρωτόκολλα. Καμία σχέση δεν έχουν με τις σύγχρονες εξελίξεις στην ιατρική και τη θεραπεία. Ουσιαστικά ο υγειονομικός θεωρείται κόστος για το νοσοκομείο και ο ασθενής αντιμετωπίζεται σαν πελάτης.
  

Εκ μέρους του Κομμουνιστικού Κόμματος θεωρούμε ότι μέτρα υπέρ των υγειονομικών καθώς και ουσιαστική αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας που παρέχονται στο λαό χωρίς σύγκρουση με την επιχειρηματική δράση στην υγεία δε μπορεί να υπάρξουν. Χρειάζεται ενιαίος αγώνας τόσο από τα σωματεία των υγειονομικών στο νοσοκομείο, όσο και από τους διάφορους φορείς της Αρκαδίας, τα υπόλοιπα εργατικά σωματεία, τις ενώσεις γυναικών, του αγροτοκτηνοτροφικού συλλόγου Αρκαδίας και των φοιτητικών συλλόγων με αυτή την κατεύθυνση και προσανατολισμό στην παροχή υψηλού επιπέδου δημόσιας δωρεάν υγείας για όλο το λαό. Εμείς από την μεριά μας σαν Κομμουνιστικό Κόμμα δίνουμε καθημερινά τον αγώνα τόσο από το χώρο δουλειάς μας όσο και από τις υπόλοιπες δραστηριότητές μας και διεκδικούμε:

1.    Άμεση κάλυψη της θέσης του ογκολόγου και πρόσληψη του απαραίτητου μόνιμου προσωπικού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης όλων των ειδικοτήτων με βάσει τις ανάγκες του νοσοκομείου για την απρόσκοπτη και ασφαλή λειτουργία του, 2.    Να διασφαλιστεί για τους εργολαβικούς εργαζόμενους μόνιμη και σταθερή εργασία με πλήρη εργασιακά, μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Να περάσει η τροφοδοσία και η καθαριότητα στην ευθύνη του δημόσιου νοσοκομείου με την πρόσληψη του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού και την κατάργηση της εργολαβίας. 3.    Να απολαμβάνουν όλοι οι  κάτοικοι της Αρκαδίας αποκλειστικά Δημόσιες και Δωρεάν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες.
  

Μπροστά σε όλη αυτή την κατάσταση μία πρώτη απάντηση μετά την τεράστια απεργία στις 4 Φλεβάρη θα είναι κλιμάκωση των κινητοποιήσεων των εργαζομένων με νέα 48ωρη απεργία τη μέρα που θα κατατεθεί για ψήφιση στη Βουλή ο αντιασφαλιστικός νόμος-έκτρωμα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που αποτελεί χαριστική βολή για την κοινωνική ασφάλιση. Μέχρι τότε από τη μεριά μας δίνουμε και θα συνεχίσουμε να δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις στην οργάνωση του κινήματος και στη δημιουργία κατά τόπους πυρήνων αγώνα και αντίστασης στην επίθεση που βιώνουμε. 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.