-->

Παρασκευή, 14 Οκτωβρίου 2016

Ηλεκτρονικός φάκελος υγείας: Σε όλες τις μονάδες Υγείας ΠΕΔΥ από τις αρχές του 2017.

Σημ. Βεβαίως και μπορεί να είναι  <<εργαλείο>> η χρησιμοποίηση της τεχνολογίας. Όπως και παλιότερα έχουμε πει, το ζήτημα είναι υπέρ ποίου θα χρησιμοποιηθεί το εργαλείο αυτό. Θα είναι πχ αμιγώς ιατρικό βοήθημα χωρία άλλα προαπαιτούμενα ή θα είναι << ηλεκτρονικός ρουφιάνος>> και <<κόφτης>> παροχής υπηρεσιών, ανάλογα με το πόσα θα θέλει κάθε φορά να εξοικονομήσει ο εκάστοτε υπουργός;  Για παράδειγμα: Αυτός που έχει καρκίνο, θα έχει πρόσβαση στα τάδε φάρμακα, αυτός που ΔΕΝ έχει την τάδε αρρώστια δεν θα δικαιούται να υποβληθεί στις τάδε εξετάσεις, αυτός που έχει καρδιά θα πληρώνει στην ασφαλιστική περισσότερα ασφάλιστρα κοκ...
Εν τέλει και σ' αυτή την περίπτωση το υπέρ ποίου θα χρησιμοποιηθούν τα τεχνολογικά εργαλεία εξαρτάται από τους συσχετισμούς στην κοινωνία. Καλοδεχούμενη λοιπόν η τεχνολογία αλλά ας μην πανηγυρίζουμε γενικώς και αδιακρίτως... 

  Η είδηση παρακάτω από onmed.gr

Ο ηλεκτρονικός φάκελος υγείας, το βασικό «εργαλείο» για τον οικογενειακό γιατρό, στο πλαίσιο του νέου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που προωθεί το υπουργείο Υγείας, αρχίζει να εφαρμόζεται σταδιακά σε 2-3 μονάδες ανά υγειονομική περιφέρεια. Ήδη έχει ξεκινήσει να χρησιμοποιείται εδώ και μια εβδομάδα σε δύο μονάδες Υγείας της Αχαΐας –στη Χαλανδρίτσα και στα Ζαρουχλέικα–, ενώ στόχος του υπουργείου είναι στις αρχές του 2017 να ξεκινήσει η γενικευμένη εφαρμογή του στις μονάδες και στα Κέντρα Υγείας του ΠΕΔΥ.
    Στον ηλεκτρονικό φάκελο υγείας, που θα έχουν πρόσβαση μέσω του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης οι γιατροί των δημόσιων δομών Υγείας και οι συμβεβλημένοι γιατροί του ΕΟΠΥΥ, καταχωρίζονται μεταξύ άλλων δημογραφικά στοιχεία, το ιστορικό του ασθενούς, οι κλινικές επαφές του, οι διαγνώσεις, η φαρμακευτική αγωγή, οι διαγνωστικές εξετάσεις και οι νοσηλείες. Στην πρώτη φάση εφαρμογής του νέου συστήματος, που θα ξεκινήσει το α΄ εξάμηνο του 2017 και θα διαρκέσει έως το 2020, θα αναπτυχθούν σε 62 περιοχές της χώρας, 240 τοπικές μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ, ιατρεία της γειτονιάς), στις οποίες θα απασχολούνται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου 1.350 «οικογενειακοί γιατροί» (με πληθυσμό ευθύνης 2.000 ενηλίκους ανά οικογενειακό γιατρό και 1.000 παιδιά ανά οικογενειακό παιδίατρο) και 1.700 νοσηλευτές και επισκέπτες υγείας για δράσεις προαγωγής της υγείας.
     Οι μονάδες αυτές θα καλύπτουν συνολικά 2,5 εκατ. άτομα σε αστικές περιοχές και εκτιμάται ότι η λειτουργία τους θα μειώσει κατά 5,5 εκατ. τις επισκέψεις σε νοσοκομεία και συμβεβλημένους γιατρούς. Οι ΤΟΜΥ θα είναι συνδεδεμένες με τις σημερινές μονάδες του ΠΕΔΥ, που θα παρέχουν πιο εξειδικευμένη πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου